Advertentie
Lijnzaad, koolzaad en sesam worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over chiazaad. Want wat is chiazaad en wat kun je ermee?
Wat is chiazaad?
Je hebt de zaadjes vast weleens in de supermarkt of natuurwinkel zien staan, maar wat is chiazaad eigenlijk? Het zijn kleine zwarte zaden van de Mexicaanse chiaplant Salvia Hispanica, een familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaden die duizenden jaren geleden door de Maya’s en Azteken werden gebruikt als voedsel en als medicijn. Veel mensen bestempelen de zaadjes als superfood. Dat komt door de hoge gehaltes aan omega 3-vetzuren, calcium, ijzer en ook vitamine B.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt chiazaad?
Chiazaad heeft een neutrale smaak, je kunt het misschien wel een beetje vergelijken met maanzaad. Daardoor is het goed te combineren in verschillende recepten, denk bijvoorbeeld aan een smoothie, ontbijtpudding of een salade. De zaadjes hebben de eigenschap om goed vocht op te nemen, daardoor worden ze ook wel gebruikt om pudding mee te maken. Doordat ze vocht opnemen veranderen ze in een soort gelachtige pudding.
Waar koop je het?
Tegenwoordig is chiazaad in haast elke supermarkt wel te verkrijgen, zeker in grotere supermarkten. Daarnaast ligt het ook in de schappen van de meeste drogisterijen en natuurwinkels.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Over het algemeen is chiazaad lang houdbaar, zeker als het in een afgesloten bak op een koele en droge plek bewaart. Na opening zijn ze dan meestal ruim een jaar houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Hoe vervang je het?
In de meeste gerechten kun je chiazaad vervangen voor bijvoorbeeld maanzaad, al zullen de gezondheidsvoordelen dan net even wat anders zijn. Daarnaast heeft maar weinig zaad de eigenschap van chiazaad wat betreft het opnemen van vocht. Wil je toch pudding maken? Dan kom je als snel uit bij gelatine.
Wat kun je er allemaal mee?
Door de neutrale smaak kun je chiazaad in tal van gerechten gebruiken, al gebruiken de meeste mensen het voor het ontbijt. Je maakt er namelijk gemakkelijk een smoothie of pudding mee. Let er wel op dat je niet teveel gebruikt, één tot twee eetlepels per dag is meer dan voldoende.
Recepten met chiazaad:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Duik snel de keuken in en probeer eens één van onderstaande recepten met chiazaad.
Frambozen-chiajam
Deze jam staat in no-time op tafel. En in tegenstelling tot traditionele jam zit ‘ie vol met vezels en is-ie niet te zoet. Als je het chiazaad mengt met het sap van de frambozen, verandert het in een gel die het mengsel dikker maakt en een perfecte jamachtige consistentie geeft.
Bessen-chocolademoussetaart
Als we één dessert zouden moeten maken voor een etentje, zou het absoluut deze chocolademoussetaart zijn. De taart heeft een heerlijke browniechocoladebodem die bedekt is met een laagje frambozen-chiajam, een royale laag chocolademousse en verse bessen bovenop.
IJssandwiches met chocolade-haverkoekjes
Als The Green Kitchen met een nieuw boek komt wéét je: dit gaat weer lekker zijn. En dat klopt; deze ijssandwiches zijn hemels!
Lactosevrije chiapudding met amandelen
Het grote voordeel van dit ontbijt? Je maakt het al de avond van tevoren! Meng het chiazaad met de lactosevrije melk en yoghurt en zet het een nachtje in de koelkast. Kun je ‘s ochtends lekker snel naar je werk!
Lees ook:
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.