Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
wanneer gebruik je welke appel?

Voor eens en altijd: wanneer gebruik je welke appel?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Van moes tot taart en van smoothie tot hete bliksem: we gebruiken vaak appels in de keuken. Maar wanneer gebruik je nou welke appel? Welk gerecht vraagt om het zuurtje van de Granny Smith en welk gerecht kan juist het frisse van Pink Lady gebruiken? Wij geven je voor eens en altijd duidelijkheid.

Wanneer gebruik je welke appel?

In principe is dit allemaal geen harde wetenschap en kun je de appel gebruiken die jij lekker vindt. Toch zijn er wel een paar do’s & don’ts in appelland. Zo kan een appel met veel vocht erin ervoor zorgen dat je taartdeeg niet mooi krokant wordt en kan een te zure appel in je compote tot samengeknepen ogen leiden. Oftewel; wanneer gebruik je welke appel? Wij helpen je graag! Daarom per appelgerecht, van ons wat tips.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Appelmoes en appelcompote

Niets lekkerder dan zelfgemaakte appelmoes. Helemaal op een winterdag, warm geserveerd met een beetje kaneel en suiker eroverheen. Een gerecht op zich! Maar welke appel gebruik je nou voor het beste resultaat van je moes of compote? Het beste kun je gaan voor een zachte appel, die makkelijk uit elkaar valt tijdens het koken. Kies bijvoorbeeld de Goudreinet of de Elstar. Zorg dat je een zoetige appel gebruikt en geen zure. Tenzij je dat natuurlijk lekkerder vindt. Braeburns kunnen ook, maar die laten wel meer vocht los in de pan.

Smoothies en sapjes

Een vers sapje a day, keeps the doctor away! Wij beginnen onze dag het liefst gezond met een flinke dosis fruit en groente. Appels zijn ideaal hiervoor. Ze zijn krachtig van smaak en geven je sapje een fris of zuur tintje. Over zuur gesproken: wij gebruiken het liefst de groene Granny Smith appel. Is dat te zuur voor jou? Kies dan Pink Lady, Golden Delicious of de good oldElstar.

Appeltaart

Een klassieker in de Nederlandse keuken: de appeltaart. Of je nu gaat voor de bekende versie met het ruitjespatroon of een klassieke tarte tatin, voor taart gebruik je het liefst een stevige en ietwat zurige appel. De meest gebruikte soorten zijn de Goudreinet en de Jonagold. Dit zijn appels die je wat minder snel uit het vuistje eet, maar des te lekkerder zijn in taart. Doordat de appels goed droog zijn, blijft het deeg van je taart dat ook.

Hete bliksem

Hier komt het echt op smaak aan: ben je op zoek naar een zuurtje of een zoetje? Bij zuur kun je kiezen voor Goudreinetten of Granny Smith en bij zoet ga je voor Jazz of Royal Gala. Wij vinden persoonlijk een mix van zoete en zure appels het lekkerst. Geen mix gebruiken, maar gewoon de perfecte appel scoren? De Elstar (zoet en zuur) komt dan het beste uit onze test!

Wanneer gebruik je welke appel?

Nu heb je jouw antwoord op de vraag: wanneer gebruik je welke appel. Heb je meteen honger gekregen van het lezen over appels? Ga dan met onze favoriete appelrecepten aan de slag en test meteen je opgedane kennis!

Zoete-aardappelstamppot met appel

Stamppot met appel? Jazeker, in dit recept met zoete aardappel smaakt appel heerlijk fris en zoet!

Zoete-aardappelstamppot

Italiaanse appelcake

Deze klassieke Italiaanse appelcake vind je overal in Italië. Ben je toe aan een beetje zomer in huis? Maak dan dit heerlijke recept.

Italiaanse appelcake

Koolrabi-appelsalade met yoghurt-dilledressing

Fris, gezond én ongelooflijk lekker. Dat is deze koolrabi-appelsalade. Perfect als bijgerecht, of als extra gezond hoofdgerecht!

Koolrabi-appelsalade met yoghurt-dilledressing

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!