Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
zelfgemaakte friet

Zelf friet maken

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Benodigdheden

  • frituurpan
  • keukenpapier
Zelf friet maken, hoe moeilijk kan het zijn? Je hebt alleen aardappel nodig, olie om te frituren, wat zout en klaar. Helemaal niet moeilijk dus. Neem je vastkokende of kruimige aardappels, was je de aardappels of juist niet, kook je ze voor, frituur je ze twee keer? Allemaal factoren waar je wel rekening mee moet houden. En hoe krijg je frietjes extra knapperig? Wij geven je een aantal tips.
Friet voorbakken?
Door de verse friet voor te bakken worden ze uiteindelijk nóg knapperiger...

Bereiding

  1. Zelf friet maken? Schil als eerste de aardappels en snijd ze in frietjes (grootte zoals je ze zelf het lekkerst vindt), spoel ze niet af. Verwarm de frituurpan op 140°C graden. Droog de friet af met keukenpapier en meng er een schep maizena doorheen.

  2. Frituur de zelfgemaakte friet in kleine porties 5-8 minuten, tot ze goudgeel zijn en er droog uitzien. Laat de friet goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Zet de frituurpan vervolgens op 180°C graden.

  3. Frituur de verse friet in kleine porties tot ze de kleur hebben die je wil. Houd je van knapperig? Frituur tot de frietjes goudbruin zijn. Laat de friet goed uitlekken, dep ze eventueel droog met keukenpapier en bestrooi met wat zout.

Foto: Eddy Haitjema

Wat vind jij van dit recept?

4.8 / 5.0 (26 stemmen)

Zelf friet maken

Natuurlijk kun je ook friet in de supermarkt kopen of langs de snackbar gaan, maar wij maken de goudgele rakkers het liefst zelf. Als bijgerecht, gewoon om te snacken of om een uitgebreide friettafel te maken.

Friet voorbakken

Door onze favoriete snack voor te bakken worden ze uiteindelijk nóg knapperiger. De eerste keer dat je ze frituurt gaar je vooral de aardappel en de binnenzijde, de tweede keer dat je de frietjes in de olie doet krijgen ze een lekker knapperig korstje.

Friet of patat?

De eeuwenoude vraag duikt telkens op, en lijkt vooral voor veel discussie te zorgen. In het noorden van Nederland hoor je voornamelijk patat, terwijl in het zuiden vooral friet op het menu staat. De oplossing vinden we in de Franse taal.

Oorspronkelijk komen beide namen namelijk van de Franse term patates frites, wat gefrituurde aardappel betekent. Beide woorden in één term dus. In zowel Frankrijk als België vind je de goudgele rakkers dan ook nog vaak met deze naam op het menu.

Kortom, zowel friet als patat is goed – allebei mag wat ons betreft. Al betrappen we onszelf er vooral op dat we vaak voor de eerste optie gaan.

Welke aardappel voor friet?

Wij gebruiken het liefst kruimige aardappels voor friet. Kruimige aardappels zorgen namelijk voor een zachte kern van binnen, met een knapperige buitenkant.

Het enige nadeel van kruimige aardappels is dat deze iets sneller uit elkaar vallen. Vastkokende aardappels hebben dit niet, maar zorgen dan weer vaak voor slappe friet. Daarom kiezen we vaak voor kruimige aardappels, al vind je tegenwoordig ook speciale aardappelrassen die speciaal voor friet zijn gemaakt.

Heb je overigens de aardappels gesneden? Was ze dan niet, hierdoor was je namelijk ook het zetmeel van de rauwe aardappelreepjes af. Dit zorgt tijdens het frituren juist voor knapperigheid.

Frituurvet

Frituren kun je het beste in vet van plantaardige oorsprong doen. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemolie of arachideolie. Olijfolie is vaak niet geschikt om te frituren, en geeft een smaakje af. Kijk overigens uit als je een pinda-allergie hebt, dan kun je arachideolie beter links laten liggen.

Je hebt ook kant-en-klaar frituurvet in de supermarkt, maar voor het beste resultaat heeft olie onze voorkeur. Let wel op dat je niet alle verschillende soorten olie kunt verhitten tot de temperatuur die je nodig hebt om te frituren, dus controleer dit altijd vooraf (vaak staat het op de fles).

In de airfryer?

Ondanks dat er speciale friet voor in de airfryer bestaat, kun je ook de ‘gewone’ variant in de airfryer bereiden. Het scheelt ook nog eens gedoe omdat je niet hoeft te frituren. Maar of het net zo lekker is? Dat laten we aan jou…