Advertentie
Als kind was dit voor mij het hoogtepunt van een kinderfeestje: een friettafel. Alles wat normaal gesproken niet mocht (met je handen eten, je eten direct op de tafel gooien), mocht met een friettafel wél. In mijn volwassen leven heb ik eigenlijk nooit meer een friettafel gedaan, maar waarom eigenlijk niet? Volgens mij is het hoog tijd de friettafel terug te brengen. We geven je onze beste tips & tricks, zodat je thuis zelf in de weer kan met deze nostalgische traditie.
Wat is een friettafel?
Misschien ben je nog helemaal niet bekend met het concept ‘friettafel’. In dat geval geven we je graag een spoedcursusje: de friettafel is niets meer dan friet, saus en eventueel snacks direct van een met aluminiumfolie beklede tafel eten.
Geen borden of bestek dus (scheelt weer afwas), maar een grote berg friet in het midden van de tafel waar iedereen van kan eten. Voor zover wij konden ontdekken komt de friettafel uit Nederland – een oer-Hollandse traditie dus.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
How-to friettafel
Mocht je nu denken, ‘dat is leuk! Dat wil ik doen met een feestje/verjaardag/borrel/collega-uitje!’, dan is het wel handig om te weten hoe je zo’n friettafel precies opbouwt. We zetten de belangrijkste bestanddelen van de friettafel voor je op een rijtje.
Tafelbedekking
Een halve pot mayonaise omkeren op je pas geoliede houten tafel is zonde, dus het is handig om je tafel eerst te bekleden met materiaal dat geen vet of vocht doorlaat. Je kunt hiervoor aluminiumfolie gebruiken (schaf genoeg rollen aan om je hele tafel mee te bekleden) en dit goed vastplakken, of je kunt een stevig plastic wegwerptafelkleed kopen.
Kies dan wel voor een wit tafelkleed, omdat kleurstoffen in plastic wellicht loslaten als je er hete friet op gooit.
Friet
Dan nu onze V.I.P.-gast: friet (of patat) (maar eigenlijk friet)! Bak de friet die je zelf het lekkerst vindt of haal hem bij de plaatselijke frietboer, keer de bak of zak friet om boven de beklede tafel en klaar! Meer kunnen we hier eigenlijk niet aan toevoegen, want de charme van de friettafel zit ‘m juist in de eenvoud.
Snacks
Voor de snacks op de friettafel geldt eigenlijk hetzelfde als voor de friet: kies gewoon wat je lekker vindt en leg de snacks op of naast de friet op tafel. Frikandellen, kroketten, bamischijven, kaassoufflés, bitterballen, alles kan. J
e kunt gaan voor full-size snacks of voor mini-snacks, zodat iedereen wat te kiezen heeft.
Saus
Ja, ook de saus gaat direct op de tafel (of ja, op het folie). Ga voor mayo, ketchup, curry, satésaus, mosterd, knoflooksaus of wat je ook maar wil, als het maar veel is. Dip je friet en snacks in de saus, eet op en je bent klaar voor de volgende hap.
En als alles op is? Dan vouw je het aluminiumfolie of het plastic tafelkleed gewoon bij elkaar en kan het linea recta de prullenbak in. Klaar!
Friettafel 2.0
Wat je net hebt gelezen beschrijft de traditionele friettafel, maar je hoeft natuurlijk niet te gaan voor de klassieke friet-snacks-sauscombinatie. Net als met nachoschotels kun je met friettafels eindeloos combineren, zolang friet maar het hoofdbestanddeel is.
Deze Koreaanse friet met gochujang en lente-ui tover je bijvoorbeeld binnen een handomdraai om tot een heuse friettafel, net als deze loaded fries met pulled oesterzwammen en deze loaded Mexican fries. Kortom: alles wat jij lekker vindt bij friet kan op de friettafel. Was je handen, stroop je mouwen op en eet smakelijk!
Recepten met friet
Friet is eigenlijk elke dag lekker, dus we geven je onze favoriete recepten met friet. Kun jij ze omtoveren tot friettafel?
Zelf friet maken
Natuurlijk begint de friettafel bij zelf friet maken – met dit recept zet je de lekkerste friet op tafel!
Groentefrietjes met dip van Living the Green Life
Bijna alles wat je in frietvorm kunt snijden en in de oven of de frituurpan kunt bakken mag je van ons friet noemen. Deze groentefriet is nét iets gezonder dan de klassieke aardappelfriet en superlekker met een dipsausje.
Funchi fries
Funchi is een Antilliaans maisgerecht dat vergelijkbaar is met polenta en dat zich perfect leent om heerlijk krokante frietjes van te bakken. Eet deze friet met Parmezaanse kaas en je favoriete dipsaus (truffelmayo en parmezaan zijn een topcombinatie!).
Loaded fries met pulled chicken
Krokante friet, malse pulled chicken en gesmolten kaas? Wij weten het wel hoor. Ook van dit recept maak je supermakkelijk een friettafel. Het is ook nog eens voor negen personen, dus al je vrienden zijn uitgenodigd.
Lees ook:
Onze tips
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Getest: koffiemachine Rivelia van De’Longhi
Nieuw seizoen van Heel Holland Bakt 2024 gaat bijna van start!
Even voorstellen: dit is Foodies’ nieuwste redacteur!
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.