Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
marne mosterd

Wat is mosterd en wat kun je ermee?

In samenwerking met Marne Mosterd

Advertentie

Mosterd wordt door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar weet jij eigenlijk wel wat deze smaakmaker precies is? Waarschijnlijk niet. Daarom vertellen we je vandaag alles over mosterd. Want wat is mosterd en wat maak je ermee?

Wat is mosterd?

Je hebt vast wel een potje in je keukenkast staan, maar wat is mosterd eigenlijk? Het is een populaire smaakmaker gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Naar smaak wordt aan dit product suiker, honing, kruiden en/of specerijen toegevoegd waardoor er verschillende soorten op de markt zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bekende scherpe Dijon mosterd, milde Franse mosterd, de grove Groninger mosterd en de zoete variant met honing. De smaak kan variëren mild tot pittig, afhankelijk van welke ingrediënten worden gebruikt, en natuurlijk de bereidingswijze.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Mosterd is breed verkrijgbaar en je kunt het bij elke supermarkt wel kopen. Maar wist je dat het een lokaal product is? Sinds jaar en dag maken we het in Nederland en één van de bekendste makers is Marne Mosterd. Een familiebedrijf dat al ruim 128 jaar bestaat en een groot assortiment aan mosterd verkoopt.

Hoe smaakt mosterd?

Nu we weten wat mosterd is, kunnen we uitleggen hoe het smaakt. Het heeft een typerende scherpe smaak variërend van mild tot pittig. Hoe scherp het product smaakt, is afhankelijk van het soort mosterdzaad dat wordt gebruikt. De meest gebruikte soorten zijn geel mosterdzaad, bruin mosterdzaad en oriëntaal mosterdzaad. De meeste mosterdmakers gebruiken een mix van verschillende mosterdzaden voor hun producten. Naast het soort mosterdzaad dat wordt gebruikt, is de bereidingswijze van grote invloed op de smaak. Zo worden voor het ene type de zaden grover gemalen dan voor het andere type. Extra speciaal is de Limburgse variant waarbij de mosterdzaden niet worden gemalen maar in azijn worden geweld. Hierdoor behouden ze hun vorm en geven de zaadjes een unieke smaakexplosie in je mond.

Hoe kun je het vervangen?

Het is een klassieke smaakmaker die door zijn typerende smaak niet met een ander product te vergelijken valt. Mocht je het toch willen vervangen, dan is mierikswortel de beste optie. De smaak zal iets anders zijn, maar het voegt alsnog een scherp tintje toe aan je gerecht. Om hetzelfde mondgevoel te bereiken zou je hier eventueel wat mayonaise aan toe kunnen voegen.

Wat kun je er allemaal mee?

Mosterd is een smaakmaker en wordt veel in de keuken gebruikt. Bijvoorbeeld als basis voor sauzen, dressings, marinades maar ook als dip bij verschillende gerechten zoals kaas, kroketten, bitterballen en gehaktballen. Het is niet zonder reden dat mosterd vaak bij borrelhapjes wordt geserveerd. Door mosterd te eten bij de vette hap verteert het eten namelijk beter. Dit komt omdat er in mosterdzaad etherische oliën zitten die de vetten uit het eten in je buik binden. Het is dus geen toeval dat je bij de snackbar altijd een beetje mosterd bij je kroket krijgt en dat we in Nederland het bekende gezegde ‘mosterd na de maaltijd’ hebben. Maar mosterd is heus niet alleen lekker bij hartige gerechten. Verrassend genoeg gaat het ook heel goed samen met zure smaken zoals aardbei, probeer maar!

Recepten met mosterd:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik snel de keuken in.

lamsrack met krokante mosterd-peterselie korst

Lamsrack met krokante mosterd-peterselie korst

De smaakmaker van dit gerecht? Dat is natuurlijk de mosterd! Wij gebruiken grove Groninger variant en geven de lamsrack er een smaakvolle korst mee. De toevoeging van deze smaakmaker is niet alleen lekker maar zorgt er ook voor dat het vlees extra mals wordt. Dat komt door de zure azijn in de mosterd.

Naar het recept
Recepten met mosterd: zoete-aardappelsoep met pittige mosterdroom, munt en radijs

Zoete-aardappelsoep met pittige mosterdroom, munt en radijs

Mosterd en radijs gaan ontzettend goed samen omdat ze beide een fris-pittige kick geven aan een gerecht. Probeer deze zoete-aardappelsoep maar eens.

Naar het recept
Recepten met mosterd: wraps met sticky mosterdtempeh en spitskool

Wraps met sticky mosterdtempeh en spitskool

Tempeh is een fijne vleesvervanger, die met de juiste marinade vol met smaak zit. Dat gebeurt zeker in dit recept met onze favoriete smaakmaker, probeer maar eens uit!

Naar het recept
Gegrilde knolraap met mosterdmarinade en notencrunch

Gegrilde knolraap met mosterdmarinade en notencrunch

De laatste in onze verzameling van recepten met mosterd, maar zeker niet de minste. Onze chef Willem legt uit: “Knolraap heeft een frisscherpe, radijsachtige smaak, maar als je hem grilt wordt-ie lekker zoet. Dat past mooi bij de pittige marinade.”

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!