Advertentie
Gember, wasabi en rode peper worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. We vertellen je dan ook graag alles over mierikswortel. Want wat is mierikswortel en wat maak je ermee?
Wat is mierikswortel?
Misschien ken je het uit de potjes in de supermarkt of gebruik je het zelfs weleens, maar wat is mierikswortel eigenlijk? Zoals de naam al doet vermoeden; het is de witte wortel van de plant de mierik. De wortel staat bekend om het hoge gehalte vitamine C wat deze bevat. In de keuken wordt mierikswortel vaak in geraspte vorm gebruikt. Bij het raspen komt een bepaalde stof vrij (allylisothiocyanaat) die zorgt voor de kenmerkende scherpe smaak. Vaak zit er aan potjes mierikswortel azijn toegevoegd om de scherpe smaak vast te houden en ook te stabiliseren. Zonder dit te doen verliest de mierikswortel al snel de scherpe smaak.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt mierikswortel?
Zoals hierboven al beschreven; mierikswortel smaakt over het algemeen vrij fris en scherp. Vaak wordt dan ook de vergelijking gemaakt met mosterd of radijs. Je kunt het ook een beetje vergelijken met wasabi. Sterker nog, bij veel sushirestaurants wordt geen echte wasabi geserveerd, maar mierikswortel met een kleurstof.
Waar koop je het?
De meest gebruikte vorm in de keuken koop je in kleine potjes in de supermarkt. Dit is geraspte mierikswortel, gemengd met een zuur zoals bijvoorbeeld azijn. Dit kan je gemakkelijk toevoegen aan diverse gerechten of sauzen. Uiteraard kun je ook de verse wortel kopen, al vind je deze niet in elke supermarkt. Bij de groenteboer heb je vaak wat meer succes, mits het in het seizoen is.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
De verse variant is vaak maar een paar dagen tot een week houdbaar, zoals met de meeste verse groenten het geval is. De potjes met geraspte mierikswortel zijn echter erg lang houdbaar. Zeker ongeopend gaan ze lang mee. Bewaar de potjes na openen altijd in de koelkast en kijk op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Hoe vervang je het?
Wil je een scherpe smaak toevoegen aan je gerecht maar is het potje mierikswortel net op? Geen probleem, je kunt bijvoorbeeld ook mosterd gebruiken. De smaak zal iets anders zijn, maar je voegt alsnog een scherp tintje toe aan je gerecht.
Wat kun je er allemaal mee?
De verse variant leent zich perfect om te grillen of roosteren en heeft een mooie aardse smaak. Serveer dit bijvoorbeeld als bijgerecht. De geraspte variant smaakt heerlijk in combinatie met zalm, in een saus of als smaakmaker in een salade. Of probeer eens een klein schepje geraspte mierikswortel te mengen met wat mayonaise voor bij de aardappels of frietjes. De mogelijkheden zijn wat ons betreft eindeloos.
Recepten met mierikswortel
Om je te inspireren verzamelden we onze favoriete recepten met mierikswortel. Van aardappelkoekjes tot aan vegaballetjes en gravad lax, er zit gegarandeerd een lekker recept voor je tussen!
Gravad lax met mierikswortelroom
Zalm is de trots van heel Scandinavië. We maken de vis net als daar gravad lax-stijl met dit fijne recept. Er is weinig klassieker dan dat, inclusief de smaakvolle room.
Bietenballetjes met mieriksworteldip
Een heerlijke hapje om als voorgerecht te serveren als je een etentje organiseert. Meteen een goede starter door de scherpe dip!
Mierikswortel-aardappelkoekjes
We smullen allemaal wel van heerlijke zoete koekjes, maar wat dacht je van deze hartige variant? Deze koekjes smaken wat ons betreft onweerstaanbaar lekker. Maak ze als bijgerecht, als snack of als voorgerecht. Al smaken ze vast ook erg goed bij de borrel!
Vegaballetjes met zoete aardappels en mierikswortelroom
Ook in dit recept maken we een smaakvolle en ietwat scherpe room met mierikswortel. Een goede combinatie qua smaak bij de zoete aardappels en vegaballetjes.
Gravad lax met mierikswortelroom
Zalm is de trots van heel Scandinavië. We maken de vis net als daar gravad lax-stijl met dit fijne recept. Er is weinig klassieker dan dat, inclusief de smaakvolle room.
Ingrediënten
Bereiding
Verwijder eventuele graten met een pincet uit de zalm en snijd eventueel aan de zijkant de vinnen af. Leg de vis met de huid naar boven op een snijplank en kerf de huid in zodat het zout en de suiker er goed in kunnen trekken.
Meng het zout met de suiker en de peper en wrijf de vis rondom in met dit mengsel. Gebruik je 2 kleinere stukken zalm, leg ze dan met de huid aan de buitenkant op elkaar. Leg de zalm in een diepe schaal (om vocht op te vangen), dek het geheel af met vershoudfolie en zet in de koelkast. Laat 24 uur intrekken en keer de zalm na 12 uur om.
Spoel de vis af met koud water en dep hem droog. Roer voor de mierikswortelroom de mierikswortel door de crème fraîche. Snijd telkens een dun plakje zalm los van de huid. Serveer de zalm op het roggebrood met de dille en de mierikswortelroom.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Lulu Grimes Foto’s: Gus Filgate Styling: Penny Markham Foodstyling: Annie Nichols
Lees ook:
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.