
Gravad lax met mierikswortelroom
Eenvoudig
20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd
ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwijder eventuele graten met een pincet uit de zalm en snijd eventueel aan de zijkant de vinnen af. Leg de vis met de huid naar boven op een snijplank en kerf de huid in zodat het zout en de suiker er goed in kunnen trekken.
Meng het zout met de suiker en de peper en wrijf de vis rondom in met dit mengsel. Gebruik je 2 kleinere stukken zalm, leg ze dan met de huid aan de buitenkant op elkaar. Leg de zalm in een diepe schaal (om vocht op te vangen), dek het geheel af met vershoudfolie en zet in de koelkast. Laat 24 uur intrekken en keer de zalm na 12 uur om.
Spoel de vis af met koud water en dep hem droog. Roer voor de mierikswortelroom de mierikswortel door de crème fraîche. Snijd telkens een dun plakje zalm los van de huid. Serveer de zalm op het roggebrood met de dille en de mierikswortelroom.