Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
Cover voor Gezouten karamel maken

Gezouten karamel maken

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

  • 45 minuten wachttijd45 min. wachttijd

Er zijn van die smaakcombinaties die iedereen onweerstaanbaar vindt; karamel en zout is er een van. Maak nu zelf binnen 30 minuten je eigen gezouten karamelsaus. Je hebt genoeg voor een potje dat je gewoon in de koelkast kunt bewaren tot de zoete cravings zich meester van je maken. Verwerk de saus in gebak en toetjes, serveer 'm bij een bolletje ijs en als je 'm zo uit het potje gaat lepelen, gaan we het niet doorvertellen.

Lees verder onder de advertentie

Aantal potjes
1

Ingrediënten

Er zijn van die smaakcombinaties die iedereen onweerstaanbaar vindt; karamel en zout is er een van. Maak nu zelf binnen 30 minuten je eigen gezouten karamelsaus. Je hebt genoeg voor een potje dat je gewoon in de koelkast kunt bewaren tot de zoete cravings zich meester van je maken. Verwerk de saus in gebak en toetjes, serveer 'm bij een bolletje ijs en als je 'm zo uit het potje gaat lepelen, gaan we het niet doorvertellen.
Tip
In deze saus voegen we een vleugje zout toe omdat gezouten karamel nou eenmaal onweerstaanbaar is. Vind je dat te veel van het goede? Dan laat je dit ingrediënt gewoon achterwege.

Bereiding

  1. Breng in een steelpannetje de suiker met 120 ml water aan de kook. Kook 3-5 minuten op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is. Voeg de boter toe en laat smelten. Roer goed door met een garde.

  2. Laat het geheel 10-15 minuten rustig borrelen zonder te roeren, tot de saus goudbruin kleurt. Houd het goed in de gaten maar roer niet. Je kunt eventueel de pan een beetje schudden om het geheel gelijkmatig te laten garen.

  3. Haal de pan van het vuur en voeg direct al roerend in een klein straaltje de slagroom toe. Wees voorzichtig, de karamel is heel heet! Roer door tot je een gladde saus hebt.

  4. Voeg het vanille-extract en zout naar smaak toe. Laat de saus afkoelen, zo wordt hij dikker. Bewaar de afgekoelde saus tot 2 weken in een afgesloten potje in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

4 / 5.0 (6 stemmen)