Gezouten karamel
Eenvoudig30 minuten bereiden45 minuten wachten
Er zijn van die smaakcombinaties die iedereen onweerstaanbaar vindt; karamel en zout is er een van. Maak nu zelf binnen 30 minuten je eigen gezouten karamelsaus. Je hebt genoeg voor een potje dat je gewoon in de koelkast kunt bewaren tot de zoete cravings zich meester van je maken. Verwerk de saus in gebak en toetjes, serveer 'm bij een bolletje ijs en als je 'm zo uit het potje gaat lepelen, gaan we het niet doorvertellen.
Ingrediënten
- 200 g kristalsuiker
- 50 g boter
- 120 ml slagroom
- 1 tl vanille-extract
- ½-1 tl zout
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Breng in een steelpannetje de suiker met 120 ml water aan de kook. Kook 3-5 minuten op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is. Voeg de boter toe en laat smelten. Roer goed door met een garde.
- Laat het geheel 10-15 minuten rustig borrelen zonder te roeren, tot de saus goudbruin kleurt. Houd het goed in de gaten maar roer niet. Je kunt eventueel de pan een beetje schudden om het geheel gelijkmatig te laten garen.
- Haal de pan van het vuur en voeg direct al roerend in een klein straaltje de slagroom toe. Wees voorzichtig, de karamel is heel heet! Roer door tot je een gladde saus hebt.
- Voeg het vanille-extract en zout naar smaak toe. Laat de saus afkoelen, zo wordt hij dikker. Bewaar de afgekoelde saus tot 2 weken in een afgesloten potje in de koelkast.