Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
S’mores chocolade-karamelpotjes met meringue

7x onweerstaanbare recepten met gezouten karamel

Het is bewezen: gezouten karamel is verslavend lekker. De combinatie van zoet, zout en een klein beetje vet is simpelweg niet te weerstaan. Wij vinden dat geen probleem en verwerken het goedje graag in deze heerlijke recepten!

Recepten met gezouten karamel

Lees verder na de advertentie

Er zijn van die smaakcombinaties die iedereen onweerstaanbaar vindt. Karamel en zout is er eentje van. Ben jij stiekem ook een beetje verslaafd? Dat is helemaal niet gek volgens de onderzoekers van de Universiteit van Florida. Omdat elk hapje net een klein beetje anders smaakt, willen we steeds maar meer. Met deze onweerstaanbaar lekkere recepten met gezouten karamel is dat gelukkig geen enkel probleem!

Cover voor

Basisrecept gezouten karamel

Ten eerste delen we het basisrecept. Hiermee maak je zelf binnen 30 minuten je eigen gezouten karamelsaus. Je hebt genoeg voor een potje dat je gewoon in de koelkast kunt bewaren tot de zoete cravings zich meester van je maken. Je kunt de saus verwerken in de volgende recepten met gezouten karamel. Maar als je ‘m zo uit het potje gaat lepelen, gaan we het niet doorvertellen.

Naar het recept

Tip!

gezouten karamelmousse

Gezouten karamelmousse

Het fijne van zout is dat het andere smaken versterkt, dus ook zoete smaken. Dat geeft een heerlijk contrast. Proef het zelf met deze heerlijke gezouten karamelmousse.

Naar het recept
Cheesecake met honing

Cheesecake met gezouten-honingkaramel

Net als salted caramel is gezouten honing onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar in deze fantastische cheesecake!

Naar het recept
gietijzeren pan of skillet: smores

S’mores skillet met salted caramel

S’mores zijn een Amerikaanse specialiteit die onlosmakelijk verbonden is met kamperen en koken op open vuur. Een skillet is dan ook je partner in crime als het op deze delicatesse aankomt.

Naar het recept
S’mores chocolade-karamelpotjes met meringue

S’mores chocolade-karamelpotjes met meringue

Deze toetjes zijn geïnspireerd op s’mores. Het is de typische Amerikaanse kampeertraktatie maar dan in het klein. Een onweerstaanbare combi van biscuitjes, chocolade en geroosterde marshmallows!

Naar het recept
Cheesecake met gezouten karamel en chocolade

Cheesecake met gezouten karamel en chocolade

Dit is een no-stress cheesecake! Neem de kwark, slagroom en crème fraîche een uur voor de bereiding uit de koelkast, dan is de taart makkelijker te marmeren.

Naar het recept
Chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping

Chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping

Het is een hele mond vol: chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping. Laat je daar niet door tegenhouden want bij het nemen van de eerste hap weet je genoeg. Dit recept wil je met elk feestje maken!

Naar het recept
Gezoutenkaramelijs

Gezoutenkaramelijs

Ten slotte dit onweerstaanbare ijs dat verrassend gemakkelijk te maken is. Heb je geen ijsmachine? Zet het mengsel dan minimaal 2 uur in een kom in de vriezer en roer het ieder half uur goed door met een garde. Het resultaat zal minder fijn, maar niet minder lekker zijn.

Naar het recept

Lees ook:

Uitgelicht recept
Cover voor Gezouten karamel maken

Gezouten karamel maken

Er zijn van die smaakcombinaties die iedereen onweerstaanbaar vindt; karamel en zout is er een van. Maak nu zelf binnen 30 minuten je eigen gezouten karamelsaus.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 200 g kristalsuiker
  • 50 g boter
  • 120 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 tl zout (of meer naar smaak)

Bereiding

  1. Breng in een steelpannetje de suiker met 120 ml water aan de kook. Kook 3-5 minuten op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is. Voeg de boter toe en laat smelten. Roer goed door met een garde.

  2. Laat het geheel 10-15 minuten rustig borrelen zonder te roeren, tot de saus goudbruin kleurt. Houd het goed in de gaten maar roer niet. Je kunt eventueel de pan een beetje schudden om het geheel gelijkmatig te laten garen.

  3. Haal de pan van het vuur en voeg direct al roerend in een klein straaltje de slagroom toe. Wees voorzichtig, de karamel is heel heet! Roer door tot je een gladde saus hebt.

  4. Voeg het vanille-extract en zout naar smaak toe. Laat de saus afkoelen, zo wordt hij dikker. Bewaar de afgekoelde saus tot 2 weken in een afgesloten potje in de koelkast.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!