Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
suikervervanger

Extreem hoge suikerprijs: waarom is suiker zo duur?

Advertentie

Zoetekauwen opgelet! Is het je al opgevallen dat suiker erg duur is geworden de laatste tijd? Dat kan kloppen. De suikerprijs is de afgelopen jaren nog nooit zo hoog geweest. Wij leggen je uit hoe dat zit.

Suiker duur

Misschien is het je opgevallen dat suiker duur is geworden de afgelopen tijd. Bij een kilo suiker uit de supermarkt merk je er wellicht nog niet zoveel van, maar feit is dat 1000 kilo suiker vorig jaar 400 euro kostte en je voor dezelfde hoeveelheid dit jaar 800 euro neer moet leggen. Dat is op z’n hoogst sinds 2011. En die prijsveranderingen zijn niet zoals bij gas, waar de prijs regelmatig schommelt. Voor suiker geldt dat de prijs een jaar lang vast staat. Slecht nieuws voor koekjesfabrikanten en thuisbakkers dus.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe komt het dat suiker duur is?

Je vraagt je vast af hoe het nu komt dat suiker zo duur is. Dat heeft onder andere te maken met dat er de afgelopen jaren minder suikerbieten zijn geteeld. Daarnaast is Nederland afhankelijk van suiker in Europa. De suikerprijs buiten Europa ligt een stuk lager, maar er is een bescherming om Europa gelegd. De invoerrechten op het importeren van suiker zijn erg hoog, wat het importeren kostbaar maakt.

Bakken zonder suiker

Wil je een beetje op je centen (en op je tanden) letten? Bekijk dan eens onderstaand lijstje. Stuk voor stuk bakrecepten met andere zoetmakers dan suiker en minstens net zo lekker.

Vegan banaan-havermoutrepen

Deze havermoutrepen zijn – ondanks dat ze geen suiker bevatten – lekker zoet. En als je overrijpe bananen gebruikt is die ahornsiroop misschien niet eens nodig. Probeer zelf maar!

> naar het recept: vegan banaan havermout repen

Weekendbaksels 5 ingrediënten vegan Banaan-havermoutrepen met pecan en kaneel

No bake cheesecake

Rudolph: “Deze ongebakken cheesecake heeft een zomers tintje dankzij de kokos-pecanbodem en de passievruchtengelei. De vulling is heerlijk romig en mildzoet van smaak.”

> naar het recept: no bake cheesecake

Rudolph's Bakery 2: no-bake cheesecake

Zachte chocolade-amandelrepen

Donna Hay: “Er gaat niets boven een voorraadje lekker gezonde snackrepen voor als je plots zin hebt om te snoepen. Deze verbazend eenvoudige, heerlijke raw slice is het ideale antwoord op deze zoete verlangens.”. En dus helemaal zonder suiker!

> naar het recept: zachte chocolade-amandelrepen

choco-amandelrepen donna hay

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!