
Stroop en honing worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over ahornsiroop. Want wat is ahornsiroop en wat maak je ermee?
Wat is ahornsiroop?
Misschien klinkt de Engelse benaming maple syrup je wel bekend in de oren als je de serie Riverdale hebt gebingewatchd. Maar wat is ahornsiroop (maple syrup) precies? Deze siroop wordt gemaakt van het sap van esdoorns. De bomen slaan vaak suiker op in hun wortels. In het voorjaar stroomt de suiker samen met het sap van de boom via de bastvaten naar boven. Door dit af te tappen en het te concentreren, ontstaat ahornsiroop. Canada is trouwens hofleverancier van het zoete goedje. Ongeveer 80% van alle ahornsiroop is afkomstig uit dit land. Het zoetmiddel is geschikt voor vegans en wordt dan ook regelmatig gebruikt als vervanging van honing.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Ahornsiroop is verkrijgbaar bij de grotere supermarkt. Vaak ligt het bij de stroop. Kun je het daar niet vinden? Kijk dan ook eens in het schap met biologische producten.
Hoe smaakt ahornsiroop?
Nu we je vraag ‘Wat is ahornsiroop?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Niet alle ahornsiroop smaakt hetzelfde. Hoe lichter de kleur van de siroop, hoe zachter de smaak. Dit wordt verdeeld in graden, de A-graad (lichtbruin), de B-graad en de C-graad (donkerbruin). De donkerbruine variant bevat hints van karamel. Lekker voor over je stapel pancakes!
Hoe kan je het vervangen?
Kan je de siroop nergens vinden? Je kunt het vervangen voor agavesiroop, stroop of honing. De smaak is echter uniek en niet te vervangen door iets anders. Houd hier dus rekening mee.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met ahornsiroop? De zoetigheid is de perfecte topping voor je wafels, maar kan ook gebruikt worden in heel veel bakrecepten. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke recepten:

Donkere en kleverige lamsbiefstukjes
Deze donkere en kleverige lamsbiefstukjes van Donal Skehin ziet er indrukwekkend uit, maar staat snel en makkelijk op tafel.

Vegan chocolade-karamelrepen met amandel & pretzels
Gaz: “Rijk en overheerlijk. Deze karamelrepen zijn 100% rauw (zonder de pretzels) en bevatten alleen natuurlijke suikers, maar ze zijn nog altijd een traktatie. Dadels zijn een geweldige bron van energie en rijk aan vezels, calcium en ijzer, en nog veel meer.”
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.