Bereiding

1. Bekleed een vierkante bakvorm met losse bodem van 20 cm met bakpapier.

2. Maak eerst de biscuitlaag: hak alle ingrediënten behalve het amandelmeel in de blender fijn. Voeg het amandelmeel toe en pulseer tot alles volledig gemengd is tot een kleverig deeg. Druk het deeg in de bakvorm en zorg dat het een egale laag vormt. Zet de bakvorm in de diepvries en ga verder met de karamellaag.

3. Was de blender af. Pureer alle ingrediënten voor de karamellaag in de blender zo glad mogelijk. Haal de bakvorm uit de diepvries en verdeel de karamellaag gelijkmatig over de biscuit. Zet de bakvorm terug in de diepvries en laat 2 uur hard worden.

4. Haal de bakvorm na 2 uur uit de diepvries, til de biscuit voorzichtig uit de vorm en snijd in 12 tot 14 repen. Houd het mes na elke reep onder heet water om het snijden makkelijker te maken. Leg de repen op een bakplaat en zet terug in de diepvries terwijl je het chocoladelaagje maakt.

5. Roer de ingrediënten voor het chocoladelaagje in een kleine kom glad. Haal de repen uit de diepvries en besprenkel elke reep met de chocolade. Garneer met een paar pretzels of wat amandelschaafsel. Serveer direct of bewaar maximaal 2 maanden in de diepvries. Laat ze in dat laatste geval voor het serveren niet eerst ontdooien.

Pinda-amandelboter:

VOOR EEN POT VAN 227 G:

  • 125 g gedopte en gevliesde ongebrande pinda’s
  • 125 g blanke amandelen 1 el arachideolie (of een smaakloze olie naar keuze)
  • een snufje zeezout
  • 1 el agavesiroop of ahornsiroop (optioneel)

1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor tot 180 °C. Verdeel de pinda’s en amandelen over de bakplaat en rooster 8 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.

2. Voeg de pinda’s en amandelen toe aan een krachtige blender en houd een spatel bij de hand. Maal de noten tot fijne kruimels. Dit duurt een paar minuten waarbij je de blender steeds moet stoppen en de noten van de zijkant van de blender naar beneden moet schrapen.

3. Voeg wanneer de fijne kruimels samenklonteren de olie, het zout en eventueel de agave- of ahornsiroop toe. Meng nog een laatste keer en je romige pinda-amandelboter is klaar. Zo simpel is het! Voeg voor iets een zoetere pinda-amandelboter eens 1 eetlepel cacaopoeder en 1 theelepel vanille-extract toe.

Vegan 100

Uit het boek

Vegan 100
€25,95