Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker

Dit is het verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Als het aankomt op suiker heb je behoorlijk wat keus. Ga je voor kristalsuiker of basterdsuiker? En als je voor basterdsuiker gaat, voor welke variant kies je dan? Wij geven je antwoord op al je brandende vragen. Want wat is het verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker en wanneer gebruik je welke?

Verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker

Het ene recept vraagt om kristalsuiker en het andere recept weer om basterdsuiker, en dan hebben we het nog geeneens gehad over al die varianten in de supermarkt. Wij leggen je het verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker uit.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kristalsuiker

Wanneer er alleen ‘suiker’ in het recept staat, wordt er over het algemeen kristalsuiker bedoeld. Deze soort is ook wel bekend als tafelsuiker, omdat je kristalsuiker ook gebruikt in je koffie of thee. Klinkt simpel, maar vergis je niet: ook ‘gewone suiker’ is er in verschillende soorten en maten. Naast standaard kristalsuiker is er bijvoorbeeld ook fijne kristalsuiker. Fijne suiker kun je in de meeste gevallen beter gebruiken voor het bakken, omdat dit sneller smelt dan de grovere versie. Gebruik je toch gewone kristalsuiker? Dan bestaat er een kans dat je de suikerkorrels terugvindt in je baksel. Het voordeel van gewone kristalsuiker is wel dat je baksel wat langer knapperig blijft.

Verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker

Ook basterdsuiker heeft een prominente plek veroverd in het schap. Maar wat is het belangrijkste verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker? Basterdsuiker is niets anders dan kristalsuiker waar suikerstroop, karamel en/of kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Hierdoor is basterdsuiker kleveriger en heeft hij (behalve de witte variant) een mooie kleur en een lekkere karamelsmaak. Dat maakt basterdsuiker perfect om te gebruiken in bakrecepten. Basterdsuiker maakt al jouw cakes lekker zacht en smeuïg.

Verschil tussen witte en bruine basterdsuiker

Wanneer je voor basterdsuiker kiest, heb je keuze uit drie verschillende soorten. Wat is het verschil en wanneer gebruik je welke basterdsuiker? We zetten het even voor je op een rijtje:

  • Witte basterdsuiker gebruik je voornamelijk als je wilt dat je baksel niet gaat kleuren. Denk hierbij aan een vanillecake.
  • Lichtbruine basterdsuiker gebruik je wanneer je de cake een lichte karamelsmaak wilt geven. Dit past bijvoorbeeld goed bij een cake met kaneel en peer.
  • Ben je van plan om een wat stevigere en zwaardere cake te bakken zoals een chocoladecake? Dan kun je het beste donkerbruine basterdsuiker. De smaak van donkere basterdsuiker is het meest uitgesproken, vandaar dat je deze voornamelijk gebruikt wanneer je een donkere cake gaat bakken met een sterke smaak.

Wanneer gebruik je welke soort?

Het bepalen van de juiste suikersoort is makkelijker dan je denkt. We verklapten het al even, maar voor een zachte en smeuïge cake kun je het beste basterdsuiker gebruiken. Kijk goed naar de smaak van de cake en kies dan de juiste variant. De kleur zegt veel over de smaak en is dan ook een goede maatstaf. Geheugensteuntje: hoe lichter de suiker, hoe subtieler de smaak.

Wil je juist dat je baksel knapperig wordt en dat je de suikerkorrels kunt terugvinden? Ga dan voor kristalsuiker! Perfect om lekkere koeken mee te bakken.

verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker

Kun je basterdsuiker vervangen door kristalsuiker?

Nu je weet wat het verschil is tussen kristalsuiker en basterdsuiker, ben je vast benieuwd of je de twee door elkaar kunt vervangen. In principe kun je basterdsuiker vervangen door gewone suiker en andersom. Wel beïnvloedt dit de smaak en de structuur van je baksel. Door het gebruik van kristalsuiker worden je baksels wat brosser, maar blijven ze langer knapperig. Basterdsuiker geeft je baksel juist extra smaak en een smeuïgere structuur. Het ligt meer voor de hand om kristalsuiker te vervangen door basterdsuiker dan vice versa.

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!