Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
wat is hot honey

Kun je gekristalliseerde honing nog eten? Zo zit het!

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we of je gekristalliseerde honing nog kunt eten.

Je herkent het vast wel: wil je net een lepeltje honing toevoegen aan je thee of yoghurt, kom je erachter dat het vloeibare goud vastere vormen heeft aangenomen. Wanneer je een potje honing te lang laat staan, kan het gaan kristalliseren. Kun je deze gekristalliseerde honing nog eten, of is het slimmer om weg te gooien? Wij zochten het voor je uit!

Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.


Tip!

Hoelang honing houdbaar?

Voordat we kunnen uitleggen of je gekristalliseerde honing nog kunt eten, is het goed om te weten hoelang het houdbaar blijft. Volgens het Voedingscentrum blijft suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT houdbaar, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is. Maar ziet het er nog wel goed uit wanneer de honing gekristalliseerd is?

Versuikerde honing

Gekristalliseerde honing is in feite versuikerde honing. Het zogeheten versuikeren van de honing is een natuurlijk proces en gebeurd sneller bij honing die onverhit en zonder toevoegingen in de verpakking is gestopt. Zit jouw pot vol kristallen? Dan weet je dat je pure honing te pakken hebt. Maar kun je het dan nog wel eten? Gelukkig wel. Het is geen enkel probleem om versuikerde honing op te eten. Wel is de structuur anders dan je gewend bent. Vind je dat zonde en wil je liever de vloeibare variant? Dan is er gelukkig een handig trucje dat je kunt inzetten.

Gekristalliseerde honing vloeibaar maken

Je kunt jouw honing namelijk eenvoudig weer vloeibaar maken. Zet hiervoor de pot zonder deksel of dop in lauwwarm water of op de verwarming. Door de warmte zullen de suikerkristallen verdwijnen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Om ervoor te zorgen dat jouw honing niet meer gekristalliseerd raakt, is het belangrijk om erop te letten dat je de deksel of dop altijd goed op de pot doet. Daarnaast kun je de honing het beste op een donkere, droge plek bewaren. Denk bijvoorbeeld aan je keukenkastjes. Bijkomend voordeel: de temperatuur is hier constant. Dat zorgt ervoor dat de honing minder snel versuikerd.

Recepten met honing

Oh honey! Krijg jij hier trek van? Laat je dan inspireren door deze heerlijke recepten met honing:

Luchtige honingcakejes

Hoe maak je een cakeje nog lekkerder? Met honing natuurlijk! Eet ze bij een kopje thee om er optimaal van te genieten.

> naar het recept: luchtige honingcakejes

bakken met honing

Courgette-halloumi-fritters met chili-honingdip

Dat honing ook heel goed hartig kan, bewijst dit heerlijke recept. Door de honing te verwarmen met citroen en het pittige kruidenmengsel pul biber krijg je een unieke dip die heerlijk smaakt bij de fritters.

> naar het recept: courgette-halloumi-fritters met chili-honingdip

Courgette-halloumi-fritters met chili-honingdip

Baklava met gezouten-honingsiroop

Net als salted caramel is gezouten honing onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar! Om je vingers bij af te likken zo lekker.

> naar het recept: baklava met gezouten-honingsiroop 

Baklava met gezouten-honingsiroop

Lees ook: De beste recepten om te bakken met honing

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!