
Je herkent het vast wel: wil je net een lepeltje honing toevoegen aan je thee of yoghurt, kom je erachter dat het vloeibare goud vastere vormen heeft aangenomen. Wanneer je een potje honing te lang laat staan, kan het gaan kristalliseren. Kun je deze gekristalliseerde honing nog eten, of is het slimmer om weg te gooien? Wij zochten het voor je uit!
Lees verder na de advertentie
Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoelang honing houdbaar?
Voordat we kunnen uitleggen of je gekristalliseerde honing nog kunt eten, is het goed om te weten hoelang het houdbaar blijft. Volgens het Voedingscentrum blijft suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT houdbaar, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is. Maar ziet het er nog wel goed uit wanneer de honing gekristalliseerd is?
Versuikerde honing
Gekristalliseerde honing is in feite versuikerde honing. Het zogeheten versuikeren van de honing is een natuurlijk proces en gebeurd sneller bij honing die onverhit en zonder toevoegingen in de verpakking is gestopt. Zit jouw pot vol kristallen? Dan weet je dat je pure honing te pakken hebt. Maar kun je het dan nog wel eten? Gelukkig wel. Het is geen enkel probleem om versuikerde honing op te eten. Wel is de structuur anders dan je gewend bent. Vind je dat zonde en wil je liever de vloeibare variant? Dan is er gelukkig een handig trucje dat je kunt inzetten.
Gekristalliseerde honing vloeibaar maken
Je kunt jouw honing namelijk eenvoudig weer vloeibaar maken. Zet hiervoor de pot zonder deksel of dop in lauwwarm water of op de verwarming. Door de warmte zullen de suikerkristallen verdwijnen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Om ervoor te zorgen dat jouw honing niet meer gekristalliseerd raakt, is het belangrijk om erop te letten dat je de deksel of dop altijd goed op de pot doet. Daarnaast kun je de honing het beste op een donkere, droge plek bewaren. Denk bijvoorbeeld aan je keukenkastjes. Bijkomend voordeel: de temperatuur is hier constant. Dat zorgt ervoor dat de honing minder snel versuikerd.
Recepten met honing
Oh honey! Krijg jij hier trek van? Laat je dan inspireren door deze heerlijke recepten met honing:
Luchtige honingcakejes
Hoe maak je een cakeje nog lekkerder? Met honing natuurlijk! Eet ze bij een kopje thee om er optimaal van te genieten.
> naar het recept: luchtige honingcakejes
Courgette-halloumi-fritters met chili-honingdip
Dat honing ook heel goed hartig kan, bewijst dit heerlijke recept. Door de honing te verwarmen met citroen en het pittige kruidenmengsel pul biber krijg je een unieke dip die heerlijk smaakt bij de fritters.
> naar het recept: courgette-halloumi-fritters met chili-honingdip
Baklava met gezouten-honingsiroop
Net als salted caramel is gezouten honing onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar! Om je vingers bij af te likken zo lekker.
> naar het recept: baklava met gezouten-honingsiroopÂ
Lees ook: De beste recepten om te bakken met honing
Onze tips

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.