Bereiding

Sabine van Oh My Foodness: “Normaal gesproken wordt baklava gemaakt met véél roomboter en veel honing. Beide ingrediënten zijn vrij eenvoudig te vervangen als je baklava graag vegan wilt maken. Zo verving ik de honing voor maple syrup en gebruikte ik in plaats van roomboter Becel Pure die ik heb gesmolten in een pannetje. In plaats van gesmolten Becel Pure kun je overigens ook de Becel Olie Blend (Classic) gebruiken, scheelt je weer een pan in de afwas.”

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  2. Rol de vellen filodeeg voorzichtig uit en snijd deze vervolgens over de breedte in vieren zodat je stroken krijgt van ongeveer 10 cen timeter breed en 25 centimeter lang.*
  3. Doe de gemengde noten in een hakmolentje en voeg hier het kaneelpoeder en maple syrup aan toe. Maal de noten fijn maar zorg er wel voor dat het mengsel textuur heeft, maal ze dus niet fijn tot poeder of pasta.
  4. Smelt ondertussen de Becel Pure in een steelpannetje.
  5. Leg een vel filodeeg met de korte kant naar je toe en besprenkel het vel lichtjes met de gesmolten margarine.
  6. Schep een theelepel van het plakkerige notenmengsel aan de onderkant op het velletje en rol het filodeeg vervolgens helemaal op. Leg het baklava rolletje met de vouwkant naar beneden op de bakplaat. Herhaal deze stappen tot je al het filodeeg en noten mengsel hebt gebruikt.
  7. Smeer de rolletjes op de bakplaat nog een laatste keer in met gesmolten margarine en bak de baklava rolletjes vervolgens in het midden van de oven in 20 minuten gaar.
  8. Maak ondertussen de rozenwatersiroop door de kristalsuiker, het water en het rozenwater in een steelpannetje te verwarmen. Laat het mengsel als de suiker is gesmolten zo’n 3 minuten zachtjes bubbelen.
  9. Besprenkel de baklavarolletjes zodra ze uit de oven komen met de rozenwatersiroop en strooi de fijngehakte pistachenoten eroverheen. Serveer de rolletjes lauwwarm of bewaar ze luchtdicht buiten de koelkast.

*Als je filodeeg uit de diepvries gebruikt snijd je de vellen over de breedte door drieën. Ze zijn dan iets minder lang maar dat is geen probleem. In plaats van drie vellen heb je er dan vier nodig.
** In plaats van rozenwater kun je ook het sap van een halve sinaasappel gebruiken.