Advertentie
Ooit gehoord van palmsuiker? Nee? Misschien wel van gula djawa of Javaanse suiker, beide andere namen voor hetzelfde product. Deze suikersoort is anders dan de welbekende kristalsuiker die we hier in onze baksels en koffie doen. We vertellen je alles over palmsuiker, wat het precies is en wat je er allemaal mee kunt doen.
Wat is palmsuiker?
Zoals de naam al verklapt wordt palmsuiker gewonnen uit verschillende soorten palmbomen, zoals de dadelpalm, suikerpalm en nipapalm. Van deze bomen wordt het sap afgetapt, dat een witte kleur heeft en nog redelijk dun en vloeibaar is. Dit sap wordt verhit zodat het indikt, waarna je een dikke, donkere siroop overhoudt. Deze palmsiroop wordt ook zo verkocht, maar palmsuikerproducenten kunnen de siroop ook hard laten worden en laten kristalliseren: palmsuiker! De suiker wordt verkocht in schijven of blokken en is redelijk zacht van textuur (vergelijkbaar met borstplaat) en lichtbruin van kleur.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt het?
Logischerwijs smaakt palmsuiker met name zoet, al is de smaak wat subtieler en verfijnder dan die van kristalsuiker. De smaak doet ook denken aan karamel en een beetje aan ahornsiroop en is licht rokerig.
Waar koop je het?
Palmsuiker is helaas nog niet overal verkrijgbaar, maar bij sommige grote supermarkten kun je het geluk hebben het te vinden. Zo niet, dan hebben de meeste toko’s het wel op voorraad, zowel in vloeibare vorm (palmsiroop) als de harde schijven. Verwar het niet met kokosbloesemsuiker, die ook wel kokospalmsuiker wordt genoemd: deze suiker wordt ook gemaakt van een palm, maar dan van de bloemen van de kokospalm, waardoor het een licht kokosachtige smaak heeft.
Wat kun je er allemaal mee?
Palmsuiker is een geliefd ingrediënt in verschillende Aziatische keukens, met name de Zuidoost-Aziatische, zoals de Indonesische en de Thaise. Het wordt gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten, zoals in visgerechten (Vietnamese Cá Kho Tộ, gekaramelliseerde zalm), gerechten met kip (Thaise tom kha kai) of nagerechten (klepon, Indonesische zoete rijstballetjes met kokos). Je kunt ook een beetje palmsuiker door thee of koffie doen om hem wat zoeter te maken, net zoals je kristalsuiker zou gebruiken. Om palmsuiker te gebruiken snijd of schaaf je stukjes van de schijf of het blok suiker af.
Hoe vervang je het?
Omdat de textuur en de smaak van palmsuiker net wat anders zijn dan die van gewone kristalsuiker, kun je de een niet zomaar door de ander vervangen. Als je geen palmsuiker kunt vinden, ga dan voor kokosbloesemsuiker, ahornsuiker of -siroop, keukenstroop of donkere basterdsuiker. Deze alternatieven hebben allemaal een karamelachtig smaakje dat vergelijkbaar is met dat van palmsuiker.
Recepten met palmsuiker
We hebben je er hopelijk van overtuigd dat palmsuiker het tripje naar de toko zeker waard is. Mocht je daarna nog inspiratie zoeken, dan vind je hieronder een aantal heerlijke recepten met palmsuiker:
Watermeloensalade met palmsuiker en basilicum
Vijf ingrediënten, tien minuten werk en je hebt een heerlijk frisse salade met watermeloen en basilicum. Zijn er ook nadelen aan dit gerecht? Eéntje maar: het is te snel op.
Indonesische pindasoep
Soep van pinda’s klinkt misschien een beetje gek, maar geef het een kans en je bent meteen verliefd. Deze soep zit bomvol interessante, heerlijke smaken waardoor je meteen een tweede kommetje wil vullen.
Traditionele tom kha kai soep met kip
Voor alle liefhebbers en voor iedereen die deze smaakvolle Thaise soep nog niet kent: een recept voor traditionele tom kha kai. Eén hapje en je waant je meteen aan het witste Thaise strand.
Cassavesaté met pindasaus
Saté, maar dan helemaal veganistisch. Deze snack wordt veel gegeten in Bandung, op het Indonesische eiland Java. Selamat makan!
Thaise kipsalade
Deze salade is fris, een beetje pittig door de rawitpepertjes en vooral heel erg lekker. Serveer hem met rijst of noedels voor een vullende maaltijd.
Pistache thumbprint cookies
In het weekend bak je deze koekjes met de heerlijk houtachtige, zoetige smaak van pistachenootjes. Het beste nieuws? Ze zijn helemaal vegan, dus (bijna) iedereen kan ervan meegenieten.
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.