Advertentie
Snoepen van rauw koekjesdeeg
Is je spatels en vingers aflikken je favoriete activiteit tijdens het bakken? Dan heb je vast weleens gehoord dat snoepen van koekjesdeeg gevaarlijk zou zijn. Hoogstwaarschijnlijk trek je dan je schouders op en snoep je weer verder, want het deeg is vaak minstens net zo lekker als de koekjes zelf. Maar pas op: rauw koekjesdeeg eten is niet zo onschuldig als je misschien denkt. Lees snel verder om erachter te komen hoe dat precies zit.
Ook iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
De gevaren van rauw deeg eten
Volgens het Voedingscentrum kan het eten van rauw koekjesdeeg namelijk leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. Dat komt doordat het rauwe deeg ongekookt meel en rauwe eieren bevat en deze kunnen besmet zijn met salmonella, E. coli of andere bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Hierdoor kan je buikpijn krijgen en of zelfs ziek worden. Dat klinkt allemaal heel eng, maar gelukkig is niet iedereen even gevoelig voor een infectie. Rauw deeg is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen maar ook voor zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Want zij kunnen er sneller ziek van worden en de gevolgen kunnen ernstiger zijn. Voor deze groepen is het een van de ingrediënten die je niet rauw mag eten. De gebakken koekjes kan gelukkig wel iedereen veilig eten, want schadelijke bacteriën gaan tijdens het bakken dood.
Cookie dough: veilig eten?
Maar betekent dit dat je nooit meer van koekjesdeeg kunt snoepen? Gelukkig niet! Er zijn een aantal manieren waarop je toch veilig van het rauwe deeg kunt genieten. Kies bijvoorbeeld voor recepten zonder rauwe eieren, of gebruik anders gepasteuriseerde eieren. Daarnaast kun je het meel verhitten in de oven voordat je het gebruikt in het deeg, om eventuele bacteriën te doden. Vind je dat te veel moeite en wil je gewoon blijven snoepen? Dan kun je tegenwoordig ook kant-en-klaar koekjesdeeg kopen dat speciaal bedoeld is om rauw te eten. Dit wordt vaak onder de naam cookie dough verkocht.
Koekjes recepten
Zin om je vingers af te likken aan cookie dough? Ga dan aan de slag met deze heerlijke koekjesrecepten en gebruik onze tips om het rauwe deeg veilig te kunnen eten als je het snoepen niet kan weerstaan.
Red velvet cookies
Deze heerlijke chewy cookies hebben de kleur en de smaak van de bekende red velvet cake, inclusief het roomkaasglazuur. Het deeg kun je een week in de koelkast bewaren, dus handig om achter de hand te hebben voor als je ineens zoete cravings krijgt. Maar wel eerst afbakken hè!
Perfecte chocolate chip cookies
Het koekje der koekjes is de bekende chocolate chip cookie. Wil jij deze Amerikaanse traktatie tot in de perfectie maken? Ontdek dan de geheimen voor de perfecte chocolate chip cookies.
Sandwichkoekjes met marmelade
Hoe maak je koekjes nog lekkerder? Door een laagje jam toe te voegen! In dit recept gebruiken wij de Engelse citrusspread marmelade, maar je kan ook klassieke aardbeien- of kersenjam gebruiken.
Onze tips
Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips
7x de lekkerste ovenschotel recepten
Traybake: snelle en makkelijke recepten uit de oven
Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven
Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten
Kaneelbroodjes maken: zo doe je dat
Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola
5x overheerlijke chocolademousse recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.