Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
koekjesdeeg

Dit is waarom je nooit meer wil snoepen van rauw koekjesdeeg

Advertentie

Het is een guilty pleasure waarin ik mij altijd schuldig aan maak: het stiekem snoepen van koekjesdeeg. Maar is dat eigenlijk wel veilig? Wij zochten uit hoe het zit met rauw deeg!

Snoepen van rauw koekjesdeeg

Is je spatels en vingers aflikken je favoriete activiteit tijdens het bakken? Dan heb je vast weleens gehoord dat snoepen van koekjesdeeg gevaarlijk zou zijn. Hoogstwaarschijnlijk trek je dan je schouders op en snoep je weer verder, want het deeg is vaak minstens net zo lekker als de koekjes zelf. Maar pas op: rauw koekjesdeeg eten is niet zo onschuldig als je misschien denkt. Lees snel verder om erachter te komen hoe dat precies zit.

Ook iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De gevaren van rauw deeg eten

Volgens het Voedingscentrum kan het eten van rauw koekjesdeeg namelijk leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. Dat komt doordat het rauwe deeg ongekookt meel en rauwe eieren bevat en deze kunnen besmet zijn met salmonella, E. coli of andere bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Hierdoor kan je buikpijn krijgen en of zelfs ziek worden. Dat klinkt allemaal heel eng, maar gelukkig is niet iedereen even gevoelig voor een infectie. Rauw deeg is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen maar ook voor zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Want zij kunnen er sneller ziek van worden en de gevolgen kunnen ernstiger zijn. Voor deze groepen is het een van de ingrediënten die je niet rauw mag eten. De gebakken koekjes kan gelukkig wel iedereen veilig eten, want schadelijke bacteriën gaan tijdens het bakken dood.

Cookie dough: veilig eten?

Maar betekent dit dat je nooit meer van koekjesdeeg kunt snoepen? Gelukkig niet! Er zijn een aantal manieren waarop je toch veilig van het rauwe deeg kunt genieten. Kies bijvoorbeeld voor recepten zonder rauwe eieren, of gebruik anders gepasteuriseerde eieren. Daarnaast kun je het meel verhitten in de oven voordat je het gebruikt in het deeg, om eventuele bacteriën te doden. Vind je dat te veel moeite en wil je gewoon blijven snoepen? Dan kun je tegenwoordig ook kant-en-klaar koekjesdeeg kopen dat speciaal bedoeld is om rauw te eten. Dit wordt vaak onder de naam cookie dough verkocht.

Koekjes recepten

Zin om je vingers af te likken aan cookie dough? Ga dan aan de slag met deze heerlijke koekjesrecepten en gebruik onze tips om het rauwe deeg veilig te kunnen eten als je het snoepen niet kan weerstaan.

Red velvet cookies

Red velvet cookies

Deze heerlijke chewy cookies hebben de kleur en de smaak van de bekende red velvet cake, inclusief het roomkaasglazuur. Het deeg kun je een week in de koelkast bewaren, dus handig om achter de hand te hebben voor als je ineens zoete cravings krijgt. Maar wel eerst afbakken hè!

Naar het recept
Chocolate chip

Perfecte chocolate chip cookies

Het koekje der koekjes is de bekende chocolate chip cookie. Wil jij deze Amerikaanse traktatie tot in de perfectie maken? Ontdek dan de geheimen voor de perfecte chocolate chip cookies.

Naar het recept
Sandwichkoekjes met marmelade

Sandwichkoekjes met marmelade

Hoe maak je koekjes nog lekkerder? Door een laagje jam toe te voegen! In dit recept gebruiken wij de Engelse citrusspread marmelade, maar je kan ook klassieke aardbeien- of kersenjam gebruiken.

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!