Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cassavesaté met pindasaus

Cassavesaté met pindasaus

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Maureen Tan: "Deze saté van gestoomde blokjes tapioca (cassave) is een populaire streetfoodsnack uit universiteitsstad Bandung, omdat het een goedkoper alternatief is dan saté van vlees of kip. De blokjes zijn gekruid als saté, zien eruit als vlees en hebben ook een echte bite."

Bereiding

  1. Rooster het korianderzaad en de witte peperkorrels 2 minuten in een droge steelpan op middelhoog vuur. Maal de specerijen in een vijzel fijn. Voeg 1 sjalot en 3 tenen knoflook toe en maal met 1 theelepel zout tot een fijne boemboe.

  2. Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur en fruit hier de boemboe 2 minuten in. Zet dan het vuur uit.

  3. Zeef het tapiocameel en de bloem boven een kom. Voeg er de boemboe en de lente-ui aan toe en voeg beetje bij beetje 250 milliliter heet water toe, terwijl je het deeg met de andere hand kneedt. Het moet een soepel en droog deeg worden. Voeg indien nodig wat extra bloem of water toe. Het deeg mag niet meer kleven.

  4. Verdeel het deeg in 3 porties van gelijke grootte en vorm er rolletjes van 5 centimeter dik en 15 centimeter lang van.

  5. Breng in een stoompan een laagje water aan de kook en bestrijk de stoominzet met wat olie. Stoom de rolletjes 20 minuten. Haal ze dan uit de stoominzet en laat 5 minuten afkoelen.

  6. Snijd de warme rolletjes in blokjes van 2½ × 2½ centimeter en rijg de blokjes aan de satéstokjes.

  7. Rooster de kemirinoten 2 minuten in een droge steelpan op middelhoog vuur. Maal de noten in een vijzel fijn. Voeg 4 sjalotten, de overige knoflook en de lomboks en de rawits toe en maal fijn. Voeg de pinda’s, palmsuiker en de tamarindepulp met het weekwater toe en maal tot een fijne boemboe.

  8. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de boemboe 3 minuten in. Voeg 250 milliliter water, 1theelepel zout en 3 eetlepels ketjap manis en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat de saus in ongeveer 30 minuten zachtjes inkoken.

  9. Verdeel 5 eetlepels olie over een platte schaal. Voeg 3 eetlepels ketjap manis en 3 eetlepels pindasaus toe en meng dit goed door elkaar. Wentel de cassavesaté rondom door de marinade tot de blokjes volledig bedekt zijn.

  10. Verhit de antiaanbak(grill)pan op middelhoog vuur en gril de spiesjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Serveer direct met de rest van de warme pindasaus en bestrooi met de overige sjalot.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Java

€ 35,00
Cover Java Maureen Tan