Advertentie
Een Luikse wafel is al lekker van zichzelf, maar met een van deze wafel toppings wordt het pas echt onweerstaanbaar.
Basisrecept voor Luikse wafels
Snijd 1 vanillestokje in de lengte in en schraap het merg eruit. Klop 150 g boter met 50 g suiker, het vanillemerg en een snufje zout romig. Voeg 1 ei en 5 el melk toe en meng het geheel goed. Zeef 200 g bloem en 1 tl bakpoeder boven de kom en meng alles tot een glad beslag. Meng 100 g parelsuiker (te koop bij bijv. Welkoop) erdoorheen. Laat een wafelijzer goed heet worden. Verdeel het beslag in 4 grote of 8 kleine porties en bak iedere portie ca. 3 minuten in het wafelijzer. Beleg de wafels met een topping naar keuze.
Wafel toppings
Chocoladefudge en vanille-ijs
Smelt 1 el boter, 3 el slagroom, 5 el ahornsiroop, 1 el donkere basterdsuiker en 1 el cacaopoeder in een pan en verhit ca. 3 minuten. Roer 75 g pure chocolade (in stukken) erdoorheen tot het gesmolten is. Verdeel een paar bolletjes karamel- of vanille-ijs over 4 warme wafels (direct uit het wafelijzer of opgewarmd in de oven of magnetron) en verdeel de chocoladefudge-saus eroverheen. De saus blijft in de koelkast ca. 1 week goed.
Wafel met bosbessen en vanille
Verhit 200 g bosbessen met 1 el suiker in een pan tot de suiker is opgelost en de bosbessen zacht worden. Kook door tot er een saus ontstaat. Roer 1 tl vanille-aroma erdoorheen en verdeel de saus over warme wafels (direct uit het wafelijzer of opgewarmd in de oven of magnetron). Maak af met een lepel Griekse yoghurt.
Wafel met gegrilde vijgen en geitenkaasroom
Halveer 8 rijpe vijgen en bestrooi de snijkanten met een beetje rietsuiker. Leg de vijgen met de snijkant naar boven op een bakplaat en gril ze kort in de oven tot de suiker karamelliseert en de vijgen zacht zijn. Meng ondertussen 6 el zachte geitenkaas, 2 el roomkaas, 1 el melk en wat verse tijm. Breng op smaak met zout. Verdeel de geitenkaasroom over warme wafels (direct uit het wafelijzer of opgewarmd in de oven of magnetron). Verdeel de vijgen eroverheen. Besprenkel met warme honing.
Luikse wafel met spicy appel en rozijnen
Smelt een flinke klont boter in een pan en bak er 4 appels (in blokjes) en 4 el rozijnen in tot ze beide zacht zijn. Voeg ½ tl kaneelpoeder, ½ tl gemberpoeder en 2 el ahornsiroop toe en roer erdoorheen. Verdeel de appel over warme wafels (direct uit het wafelijzer of opgewarmd in de oven of magnetron). Maak af met mascarpone.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Rattclife Foto’s: Ant Duncan Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Sarah Cook
Lees ook: Mix & match brunchwafels
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Klaar voor de wedstrijd: vijf voetbal hapjes die áltijd doel treffen
Dit zijn de beste tiramisu recepten
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.