Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
wafel toppings

Basisrecept Luikse wafels: 4x onweerstaanbare wafel toppings

Advertentie

Denk je aan België dan denk je aan wafels. En de lekkerste? Die komen natuurlijk uit Luik! Omdat wij snappen dat jij deze lekkernij ook graag thuis wilt bakken, delen wij het basisrecept en vier verrukkelijke toppings met je. Welke kies jij?

Een Luikse wafel is al lekker van zichzelf, maar met een van deze wafel toppings wordt het pas echt onweerstaanbaar.

Basisrecept voor Luikse wafels

Snijd 1 vanillestokje in de lengte in en schraap het merg eruit. Klop 150 g boter met 50 g suiker, het vanillemerg en een snufje zout romig. Voeg 1 ei en 5 el melk toe en meng het geheel goed. Zeef 200 g bloem en 1 tl bakpoeder boven de kom en meng alles tot een glad beslag. Meng 100 g parelsuiker (te koop bij bijv. Welkoop) erdoorheen. Laat een wafelijzer goed heet worden. Verdeel het beslag in 4 grote of 8 kleine porties en bak iedere portie ca. 3 minuten in het wafelijzer. Beleg de wafels met een topping naar keuze.

Wafel toppings

Chocoladefudge en vanille-ijs

Smelt 1 el boter, 3 el slagroom, 5 el ahornsiroop, 1 el donkere basterdsuiker en 1 el cacaopoeder in een pan en verhit ca. 3 minuten. Roer 75 g pure chocolade (in stukken) erdoorheen tot het gesmolten is. Verdeel een paar bolletjes karamel- of vanille-ijs over 4 warme wafels (direct uit het wafelijzer of opgewarmd in de oven of magnetron) en verdeel de chocoladefudge-saus eroverheen. De saus blijft in de koelkast ca. 1 week goed.

wafel toppings

Wafel met bosbessen en vanille

Verhit 200 g bosbessen met 1 el suiker in een pan tot de suiker is opgelost en de bosbessen zacht worden. Kook door tot er een saus ontstaat. Roer 1 tl vanille-aroma erdoorheen en verdeel de saus over warme wafels (direct uit het wafelijzer of opgewarmd in de oven of magnetron). Maak af met een lepel Griekse yoghurt.

wafel toppings

Wafel met gegrilde vijgen en geitenkaasroom

Halveer 8 rijpe vijgen en bestrooi de snijkanten met een beetje rietsuiker. Leg de vijgen met de snijkant naar boven op een bakplaat en gril ze kort in de oven tot de suiker karamelliseert en de vijgen zacht zijn. Meng  ondertussen 6 el zachte geitenkaas, 2 el roomkaas, 1 el melk en wat verse tijm. Breng op smaak met zout. Verdeel de geitenkaasroom over warme wafels (direct uit het wafelijzer of opgewarmd in de oven of magnetron). Verdeel de vijgen eroverheen. Besprenkel met warme honing.

wafel vijgen

Luikse wafel met spicy appel en rozijnen

Smelt een flinke klont boter in een pan en bak er 4 appels (in blokjes) en 4 el rozijnen in tot ze beide zacht zijn. Voeg ½ tl kaneelpoeder, ½ tl gemberpoeder en 2 el ahornsiroop toe en roer erdoorheen. Verdeel de appel over  warme wafels (direct uit het wafelijzer of opgewarmd in de oven of magnetron). Maak af met mascarpone.

luikse

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Rattclife Foto’s: Ant Duncan Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Sarah Cook

Lees ook: Mix & match brunchwafels

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!