Advertentie
Poffertjes, wie was er als kind niet dol op? Stiekem zijn we nog steeds fan en kunnen we niet langs een poffertjeskraam lopen zónder een portie (met een klontje boter en veel poedersuiker) te bestellen. Maar je bakt ze ook makkelijk zelf!
Poffertjes
Poffertjes zijn typisch Nederlands, en een variant op de pannenkoek, maar dan in het klein en wat dikker doordat ze rijzen. Traditioneel worden ze met deels tarwebloem, deels boekweitmeel gemaakt. En die kleine, dikke minipannenkoekjes kun je ook thuis maken! Het enige wat je nodig hebt is een poffertjespan, wat tips & tricks en een lekker recept. Lees daarom gauw verder!
Wil je iedere week handige tips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tips & tricks voor poffertjes bakken
Wil je thuis met poffertjes aan de slag? Dan hebben we een paar handige tips & tricks voor je.
Koop een goede poffertjespan
Tegenwoordig bestaan poffertjespannen in alle soorten en maten, voor alle warmtebronnen. Ook voor inductie dus. Je hebt ze zowel met één lang handvat als met twee handvaten aan beide kanten. Dat werkt allebei, het is maar net wat je zelf prettig vindt.
Beslag van bloem en boekweitmeel
Poffertjes zijn het lekkerst wanneer je ze met 50% bloem en 50% boekweitmeel maakt. Boekweitmeel geeft ze namelijk een lekkere, nootachtige smaak. Heb je dat niet in huis of houd je daar niet van? Uiteraard kun je ook alleen bloem gebruiken.
Gebruik een kwastje
Gebruik een kwastje, dat kan ook gewoon een schilderskwastje zijn, om de poffertjespan in te vetten iedere keer voor je er beslag in doet. Met een kwastje kun je de olie of boter goed verdelen, waardoor je poffertjes niet te vet worden én niet aan de pan blijven plakken.
Gebruik een spuitfles
Je kunt het beslag vanuit een schenkkan in de pan gieten, maar het is nog handiger om het in een spuitfles te doen en de holletjes van de pan gericht te vullen met een spuitfles. Het beslag is namelijk heel vloeibaar en zo kun je gericht de juiste hoeveelheid beslag doseren.
Poffertjes omdraaien
Wanneer je dat doet? Dat zie je aan de bovenkant van je poffertjes. Zodra die nét gestold zijn, keer je ze om. Dat doe je het handigst door met een vork aan de rand te dippen, zodat het poffertje bijna automatisch omkiepert. Makkelijk en ook nog eens een leuk werkje.
Recepten voor poffertjes
Heb je de smaak te pakken gekregen? En heb je een poffertjes pan in huis? Je kunt natuurlijk voor de standaard, naturel poffertjes gaan. Met een flinke laag poedersuiker, klontje boter en misschien wat kaneel. Maar wij delen ook twee variaties, zowel een zoete als een hartige, zodat je er thuis lekker op los kunt bakken.
Anijspoffertjes met karamelsaus
Keertje wat anders? Deze poffertjes met een vleugje anijs en karamelsaus zijn een heerlijk feestelijk toetje, of serveer ze als ontbijt!
Walnotenpoffertjes met zoetzure wortel
Poffertjes alleen voor de zoetekauw? Helemaal niet! Deze hartige versie is minstens net zo lekker.
Onze tips
12 culinaire tongbrekers: spreek jij deze moeilijke namen van eten goed uit?
Wat is basterdsuiker en wat kun je ermee?
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Bramenjam maken: zo doe je dat
Wat is kaneel en wat kun je ermee?
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?