12 culinaire tongbrekers: spreek jij deze moeilijke namen van eten goed uit?
Advertentie
Twijfel je altijd of je nou go-ri-tzo of tsjo-ri-zo zegt of heb je het gewoon voor de zekerheid over de ‘pittige Spaanse worst, je weet wel’? Na vandaag kun je deze wereldse delicatessen mooi luid en zelfverzekerd uitspreken, want wij vertellen je precies hoe dat moet.
Moeilijke namen van eten
Er staat vast een aantal woorden in dit lijstje die je altijd al verkeerd uitspreekt, of waar je drie keer over na moet denken voor het woord goed uit je mond komt. Wij struikelen in ieder geval regelmatig over deze moeilijke namen van eten. Gedeelde smart is halve smart, dus we delen onze meest voorkomende versprekingen graag met jullie.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Worcestershiresaus
Moeilijke namen van eten – er zijn er genoeg. Laten we gelijk met misschien de grootste tongbreker van ons rijtje beginnen: de gefermenteerde Britse saus die als smaakmaker wordt gebruikt in verschillende gerechten. De ‘Worcestershire’ in de naam verwijst naar de plaatsnaam in Engeland waar de saus aan het begin van de 19e eeuw is ontstaan. Het lijkt een mond vol te zijn, maar de ‘Worcestershire’ in de naam spreek je enkel met drie lettergrepen uit als wu-stuh-shuh. Heb je nog geen flesje in huis? Ga dan snel eentje aanschaffen, want met slechts een paar druppels breng je heel veel verschillende gerechten heerlijk op smaak, zoals zelfgemaakte steak tartare of de Franse uiensoep.
2. Ceviche
Ceviche is een speciale techniek uit de Peruaanse keuken, waarbij rauwe vis wordt ‘gegaard’ in citroen- en/of limoensap. Als je ooit in Zuid-Amerika bent geweest, heb je deze delicatesse vast geproefd, maar ook in Nederland wint dit gerecht steeds meer aan populariteit. Onlangs is er zelfs het kookboek Ceviche verschenen dat volledig gewijd is aan dit visgerecht. Veel mensen spreken dit als ‘se-vietsj’ uit, maar de juiste uitspraak van ceviche is suh-vie-tsjuh. Wil je deze lekkernij eens zelf bereiden? Op onze website vind je het recept voor ceviche waar je zelfs als beginner mee aan de slag kunt.
3. Moeilijke namen van eten: chipotle
We hebben nog veel meer moeilijke namen van eten. Vanuit Peru reizen we namelijk af naar Mexico. Chipotle is een populaire smaakmaker in de Mexicaanse keuken. Het is een gerookte en gedroogde jalapeñopeper die vaak verwerkt wordt in sauzen en pasta’s. Maar hoe spreek je chipotle uit? De enige juiste uitspraak is tsji-pot-le. Verwerk deze rokerige peper bijvoorbeeld in de salsa voor bij de tortilla’s met chorizo en jalapeño’s.
Tortilla met chorizo, jalapeño’s en chipotlesalsa
Snel een lekker Mexicaans feestje in elkaar draaien? Dat doe je met dit heerlijke recept met authentieke smaakmakers zoals chipotle, jalapeño’s en salsa verde. Ga jij deze tortilla maken?
4. Chorizo
De populaire Spaanse worst met grof, roodkleurig worstvlees en een pittige smaak verdeelt het volk in twee groepen. De ene groep spreekt het met de Nederlandse ‘g’ uit als ‘go-rie-tso’, de andere groep zweert bij de uitspraak ’tsjo-rie-zo’. Maar wie heeft er gelijk? De juiste uitspraak van chorizo is tsjo-rie-zo, de ‘ch’ dien je dus uit te spreken zoals de beginklank in ‘Tsjechië’. Dat is in ieder geval voor eens en altijd duidelijk. Nu rest er nog de vraag wat het volgende gerecht wordt dat je gaat maken met chorizo. Wordt het de zoete aardappel gevuld met krokante chorizo of de Spaanse tosti met chorizo, paprika en manchego?
5. Moeilijke namen van eten: beignet
Deze Franse lekkernij van gefrituurd beslag en plakjes appel vind je vaak rond kersttijd op de markt naast de oliebol. Wijs je deze delicatesse altijd liever aan, omdat je niet zeker weet hoe je beignet uitspreekt? Voortaan kun je gewoon ben-je zeggen, want zo simpel is de uitspraak van beignet. Wil je appelbeignets liever zelf maken? Dat kan makkelijk met ons recept en stap-voor-stap uitleg.
Zelf appelbeignets maken: stap-voor-stap uitleg
Ben jij altijd team appelbeignet met oud & nieuw? Dan is dit jouw nieuwe favoriete recept. Vandaag legt Willem je stap-voor-stap uit hoe je zelf appelbeignets kunt maken. Doe je keukenschort maar vast om, we gaan gelijk aan de slag!
6. Niçoise
Salade niçoise is een van de populairste salades. Hoewel de kappertjes, vis en olijven ons eerder aan de Italiaanse keuken doen denken, is dit gerecht vernoemd naar de Franse stad Nice. Je hoort dit gerecht dan ook op z’n Frans uit te spreken als nie-swaaz. Maak met ons recept binnen 45 minuten je eigen salade niçoise met knapperige krieltjes en een heerlijke zelfgemaakte dressing.
7. Foie gras
We blijven nog even in Frankrijk. Foie gras is een Franse lekkernij van vette ganzen- of eendenlever. Dierenrechtenactivisten pleiten al jaren voor het verbod van deze lekkernij omdat de productie hiervan niet bepaald diervriendelijk is. Hoe dan ook is het handig als dit gerecht ter sprake komt om de juiste uitspraak te hanteren: fwa-graa. De ‘s’ op het eind spreek je dus onder geen omstandigheden uit.
8. Gnocchi
Ook in Italië liggen er aardig wat addertjes onder het gras als het op de uitspraak ven de typische lekkernijen aankomt. Het woord gnocchi nodigt bijvoorbeeld veel mensen uit om het als gno-tsji uit te spreken, maar dat is niet juist. De enige juiste uitspraak van gnocchi is njokkie. Nu je het weet, ga je nooit meer een flater slaan bij een Italiaans restaurant. Zelf deze kleine aardappelknoedeltjes maken? Op onze site vind je veel lekkere recepten, zoals gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes of gnocchi met champignons en parmezaan.
Gnocchi met champignons en parmezaan
Deze heerlijke gnocchi met champignons en een flinke laag Parmezaanse kaas zijn op en top comfortfood.
9. Focaccia
We zijn dol op dit Italiaanse platbrood met die typische kuiltjes en lekkere Italiaanse kruiden. Toch hoor je nog vaak de onjuiste uitspraak fo-kaa-sie-ja. De juiste uitspraak van focaccia is fokkatsja. Maak eens met ons recept je eigen focaccia. Naast bloem, gist en zout heb je hiervoor alleen goede olijfolie en rozemarijn nodig.
Olijfolie focaccia met rozemarijn
Een goede olijfolie is van zichzelf al lekker, maar in deze focaccia komt hij helemaal tot zijn recht. Ga een keertje niet langs de supermarkt, maar langs je lokale Italiaanse delicatessenzaak. Hier importeren ze vaak olijfolie van Italiaanse bodem of neem gewoon een flinke fles mee van je vakantieadres. Gegarandeerd een vollere smaak en waar voor je geld.
10. Ciabatta
Ook deze broodjes uit Italië zijn onwijs populair. Maar hoe spreek je ciabatta uit? De juiste uitspraak is geen ‘siejabatta’ maar tsjabatta, dus met de klank zoals in ‘Tsjechië’. De klemtoon ligt zoals bij alle Italiaanse woorden op de voorlaatste lettergreep, dus leef je uit en spreek het lekker dramatisch uit de volgende keer als je deze broodjes bij de bakker koopt. Maak van de ciabatta bijvoorbeeld deze lekkere portobelloburgers.
Portobelloburgers
Rooster de portobello’s op de BBQ voor een verrassende smokey burger.
11. Gochujang
Gochujang is een Koreaanse chilipasta van rode pepers, rijst en gefermenteerde sojabonen. Wil je bij de toko even vragen waar je deze heerlijke smaakmaker precies kunt vinden? Spreek gochujang dan uit als goo-sjoe-djang. Maak van gochujang bijvoorbeeld een pittige mayonaise en druppel hem over Koreaanse frietjes.
12. Pho
We eindigen onze reis in Azië met moeilijke namen van eten. Pho is een Vietnamese soep van bouillon, noedels en vlees en lijkt ietwat op de Japanse ramen. Maar hoe bestel je deze soep zonder hem simpelweg op de menukaart aan te wijzen? Hoe simpel en onschuldig dit woord ook lijkt, de uitspraak is moeilijker dan je zou verwachten. De ‘ph’ in ‘pho’ spreek je in ieder geval uit als ‘f’. De klank die volgt is wat lastiger en klinkt als iets tussen ‘ah’ en ‘uh’. Je kunt de uitspraak het beste oefenen met deze Youtube-video waarin dit enkele keer wordt voorgedaan door een native speaker. Maak terwijl je oefent met ons recept deze heerlijke zelfgemaakte pho.
Pho met shiitake en krokante prei
Fan van pho? Probeer dan ook eens deze variant met shiitake en krokante prei als smaakmakers. Bak de prei goudbruin voor de lekkerste topping allertijden.
Lees ook:
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.