Bereiding

Als je de zon in een flesje kon vangen dan kreeg je olijfolie. We maken olijfoliefocaccia met verse rozemarijn, orecchiete met olijfolie en garnalen, in olijfolie gemarineerde geitenkaas, tomatentaart met olijfoliedeeg en pure chocolade-olijfoliekoekjes. Jouw Italiaanse avond kan niet meer stuk met deze vijf kopstukken! Maar laten we beginnen met de beste van het stel: olijfoliefocaccia met verse rozemarijn.

  1. Meng 6 el olijfolie met de verse rozemarijn in een kom. Zet de kom even opzij.
  2. Meng de bloem met de gist, 3 el olijfolie en 1 tl zeezoutvlokken in een andere kom. Voeg geleidelijk aan 175 ml water toe aan het mengsel. En kneed het mengsel met je handen of gebruik bijvoorbeeld een KitchenAid tot je een plakkerig deeg hebt.
  3. Kneed het deeg 6-8 minuten. Het deeg zal eerst plakkerig zijn, maar na een tijdje kneden of mixen in de KitchenAid wordt het steeds zachter en elastischer. Leg het deeg vervolgens in een schone, met olie ingevette kom en dek de kom af met een theedoek. Laat het deeg op kamertemperatuur ca. 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  4. Vet een bakplaat in met olie. Haal het deeg uit de kom en kneed het kort op je werkblad. Leg het deeg op een vel bakpapier en leg het op de bakplaat. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 20×28 cm. Laat het deeg op de bakplaat, buiten de
    oven, nog ca. 30 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht 200°C). Druk met je vingertoppen deukjes in het deeg. Besprenkel het deeg met de rozemarijnolie en bestrooi met wat extra verse rozemarijn en wat zeezoutvlokken. Bak de focaccia in ca. 20 minuten in de oven goudbruin. Haal de focaccia uit de oven en dek losjes af met aluminiumfolie (dit zorgt ervoor dat er geen stoom kan ontsnappen en de korst lekker zacht blijft). Laat de focaccia helemaal afkoelen. Besprenkel vlak voor het serveren weer met een beetje olijfolie.

Per reep: ca. 335 kcal
7 g eiwit | 17 g vet | 38 g koolhydraten

@Olive