
Spaghetti, penne en farfalle worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke pastasoorten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Gnocchi is een goed voorbeeld van een populair alternatief. Maar wat is gnocchi en wat maak je ermee?
Wat is gnocchi?
Denk je aan Italiaanse pasta, dan denk je al snel aan ragù bolognese of pasta carbonara. Maar als je in Italië bij een goed restaurant eet, staat er ook vrijwel altijd gnocchi op de menukaart. Maar wat is gnocchi eigenlijk? Het is een pastasoort die wordt gemaakt van aardappel en meel. De aardappels gekookt en gepureerd alvorens ze worden gekneed met meel en zout. Vervolgens worden ze gekneed tot kleine, ovale balletjes. Je kunt er alle kanten mee op, lees snel verder.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je gnocchi?
Je kunt het gewoon bij de supermarkt kopen, maar het is natuurlijk leuker om het zelf te maken. Met dit basisrecept lukt het zeker! Handen uit de mouwen en duik snel de keuken in voor een heerlijk resultaat.
Hoe smaakt het?
Nu we je vraag ‘wat is gnocchi?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze pastasoort heeft een lekkere aardappelsmaak en heeft een lichte, luchtige textuur. Als ze goed zijn gemaakt smelten ze bij elke hap op je tong. Vertel dit vooral niet aan de Italianen, maar ik vind het ook lekker om ze even te bakken in wat olie. Dan krijgt deze heerlijke pasta een onweerstaanbaar, krokant korstje.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Na openen is de pasta beperkt houdbaar in de koelkast. Kijk op de verpakking voor het bewaaradvies en de exacte houdbaarheidsdatum. Maak je deze pastasoort zelf? Probeer het dan dezelfde dag nog te koken en te nuttigen.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met deze heerlijke pasta? Heel veel! Ga aan de slag met het basisrecept en maak vervolgens een van deze heerlijke gnocchi recepten:

De perfecte gnocchi alle vongole
Bas samen met Sarah Puozzo de keuken in om aan de slag te gaan met pasta. Ze maakten zelf gnocchi from scratch. Natuurlijk mocht een mooie saus niet ontbreken, ze maakten een heerlijke saus op basis van tomaat, aangevuld met kokkels en scampi. Om je vingers bij af te likken!

Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes
Een simpele variant die ontzettend lekker is én ook nog eens snel op tafel staat. De pesto van basilicum smaakt heerlijk, zeker in combinatie met de overige ingrediënten.

Gnocchi met salie, boter en pecorino
Vaak heb je voor een goede pasta helemaal niet zoveel ingrediënten nodig, zeker niet als je de meest verse ingrediënten in huis haalt. Zo is het ook bij dit recept, meer dan goede boter, verse salie en de beste pecorino heb je niet nodig!

Gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes
Doperwten, parmezaan en spekjes gaan ontzettend goed samen qua smaken. Noem het alsjeblieft geen carbonara, dat is namelijk iets anders. Natuurlijk neemt dat niet weg dat dit recept ontzettend lekker is! Lees hier overigens alles over de échte pasta carbonara.
Lees ook:
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.