Bereiding

  1. Karamelliseer de suiker met 1 el water in een ruime pan. Roer niet in de karamel maar zwenk de pan rustig om de suiker goed te verdelen. Neem de pan van het vuur als de karamel mooi diepbruin is. Blus af met het sinaasappelsap (voorzichtig!). Voeg het vanillemerg toe. Kook de saus rustig tot alle suiker is opgelost.
  2. Meng de maïzena met 1 el koud water en roer glad. Giet de maïzena al roerend bij de kokende karamel en kook hem goed door. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  3. Snijd de schil van de sinaasappels en verwijder zoveel mogelijk van het witte vlies. Snijd met een dun mes de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit. Meng de sinaasappelpartjes met de afgekoelde karamelsaus.
  4. Maal voor de poffertjes de suiker met de steranijs of anijszaadjes in een koffiemolen of vijzel fijn. Meng in een kom de bloem met het suikermengsel, het bakpoeder en een snuf zout. Maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in . Voeg nu al roerend met een garde de melk toe en roer het geheel tot een glad beslag. Giet het beslag in een spuitfles en laat ca. 30 minuten rusten.
  5. Verhit een poffertjespan op het vuur en smelt wat boter in ieder kuiltje. Spuit wat beslag in ieder kuiltje. Draai de poffertjes met een vorkje om als het beslag aan de bovenkant nog net vochtig is. Bak nog 1 minuut verder. Houd de poffertjes warm onder aluminiumfolie bij het bakken van de rest van de poffertjes.
  6. Verdeel de poffertjes over borden en giet er royaal de karamelsaus met sinaasappel overheen. Serveer met een glas Grand Marnier.

Voor deze Grand Old Fashioned gebruikten we het servies en kristal van Bunzlau Castle. Het kristal van Bunzlau Castle voelt spiegelglad, ligt soepel in de hand en is zwaarder dan gewoon glas. Wist je dat een kristallen glas voor bijna vijfentwintig procent uit lood bestaad? Het lood zorgt ervoor dat het glas extra helder is en mooi schittert. In het assortiment van Bunzlau Castle vindt je verschillende glazen in vele decors, je koopt ze online bij Bunzlau Castle.
Foto’s en receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren