Bereiding

  1. Je kunt het beslag eventueel al 1 dag van tevoren maken. Meng het bakmeel met het bakpoeder, het kaneelpoeder, 2 tl suiker en een snuf zout in een kom. Voeg de eieren, de karnemelk of yoghurt en de melk toe en klop alles tot een glad beslag. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  2. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Doe de blauwe bessen, de kersen, de maizena, 2 el suiker, het vanillestokje en het merg in een pan en roer door elkaar. Voeg 1 el koud water toe en breng op hoog vuur aan de kook. Laat 2-3 minuten pruttelen tot het vocht ingekookt is tot een siroopachtige substantie, maar laat de bessen niet openbarsten. Haal het vanillestokje eruit. Zet de pan apart en laat afkoelen.
  3. Zet de grillfunctie van de oven aan. Verdeel de plakken spek over een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet apart.
  4. Giet een scheutje olie in een zware koekenpan en wrijf met een stukje keukenpapier over de bodem van de pan, zodat de pan gelijkmatig bedekt is met een dun laagje olie. Verhit de pan op middelhoog vuur. Schenk het beslag in een maatbeker of schenkkan. Schenk hoopjes beslag in de hete pan en bak er pannenkoeken van 7-8 cm Ø in. Je kunt zo’n 3 pannenkoeken tegelijk bakken. Het beslag moet een beetje sissen als het de pan raakt, maar niet te hard. Zet het vuur iets lager of hoger indien nodig en bak de pannenkoeken tot de onderkant goudbruin is en er belletjes ontstaan aan de bovenkant. Draai de pannenkoeken om en bak ze nog ca. 2 minuten aan de andere kant. Houd de pannenkoeken warm. Bak op deze manier totaal ca. 12 pannenkoeken van het beslag.
  5. Schuif intussen de bakplaat met het spek onder de grill van de oven en bak het in 4-5 minuten aan beide kanten lekker knapperig en goudbruin. 6 Leg op ieder bord 3 pannenkoeken en serveer met de mascarpone, het spek en de bessensiroop. Besprenkel met ahornsiroop naar smaak.

Per portie: ca. 932 kcal
28 g eiwit | 47 g vet | 96 g koolhydraten

© BBC Good food / Immediate Media Receptuur: Cassie Best Foto’s: Tom Regester Foodstyling: Katy Greenwood Styling: Sarah Birks

Tips:
Bestrijk de plakken spek tijdens het bakken licht met ahornsiroop zodat ze een beetje sticky worden en mooi karamelliseren. Houd ze wel goed in de gaten zodat ze niet verbranden.

Wil je perfecte, ronde pannenkoekjes? Houd de maatbeker of schenkkan boven de hete pan en schenk het beslag langzaam in een draaiende beweging in de pan tot een mooie cirkel.