Bereiding

Banketbakkersroom wordt ook wel gele room of crème patissière genoemd. Eigenlijk is het geen echte room maar een gekookte, puddingachtige crème op basis van melk, vanille, suiker en eidooiers. Banketbakkersroom ken je waarschijnlijk als de bekende vulling van de tompouce en het puddingbroodje, maar ook taarten, eclairs, vlaaien en soezen worden ermee gevuld. Met dit recept maak je zelf de lekkerste banketbakkersroom!

  1. Verwarm de melk met het vanillestokje en -merg in een pannetje en laat ca. 10 minuten trekken op laag vuur. Laat de melk niet koken.
  2. Klop de eidooiers met de suiker los en roer de bloem erdoorheen. Giet de warme melk al roerend met een garde bij het dooiermengsel en roer het geheel goed glad. Giet door een zeefje terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en verwarm nog 30 seconden door. Blijf de hele tijd goed roeren over de bodem van de pan, zodat de room niet aankoekt. Giet de room (evt. door een zeef) in een kom of schaal en leg er direct op het oppervlak een stuk folie of bakpapier op om te zorgen dat er geen vel op ontstaat. Laat afgedekt helemaal afkoelen.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen