
Niet op wintersport, maar wel de bijpassende gerechten thuis op tafel. Wij delen de lekkerste Oostenrijkse gerechten met je, zodat het net lijkt alsof je je in de bergen bevindt. Pak er een Aperol of een Weizen biertje bij en je haalt de wintersport in huis!
Lees verder na de advertentie
Oostenrijkse gerechten
Als we kijken naar Oostenrijk, dan denken we al snel aan schnitzel, knƶdel en strudel. De Oostenrijkse keuken is een mix van tradities uit verschillende regio’s van het voormalige Habsburgse rijk. Het combineert invloeden uit Hongarije, Bohemen (nu TsjechiĆ«), ItaliĆ«, Duitsland en andere buurlanden. Het resultaat: een veelzijdige, vaak stevige en smaakvolle keuken. Wij delen de lekkerste Oostenrijkse gerechten met je, zodat je de wintersport op je bord proeft!
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Oostenrijkse recepten

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn is misschien wel het bekendste nagerecht uit Oostenrijk. Na dit recept wil je nooit meer anders, dit winterse toetje is onweerstaanbaar lekker. Kaiserschmarrn is een luchtige en gekaramelliseerde pannenkoek die je vervolgens in grove stukken snijdt. Lekker met bijvoorbeeld wat jam en poedersuiker!

Wienerschnitzel
De Wienerschnitzel is een bekend fenomeen in Oostenrijk en inmiddels ook in ons land. De kunst is om de korst zo knapperig mogelijk te krijgen, zonder dat hij verbrandt. Probeer het zelf!

Apfelstrudel
Proef dit traditionele Oostenrijkse gerecht naar receptuur van Antonia Kƶgl. In haar boek ‘Recepten uit Wenen’ staan naast klassieke gerechten ook moderne recepten uit de Weense keuken.

Aardappelsalade
Oorspronkelijk een Duits recept, maar dit gerecht wordt in Oostenrijk in grote getalen gegeten. Vaak geserveerd als bijgerecht naast de schnitzel.

Goulash
Afkomstig uit Hongarije en niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse keuken. Serveer dit met brood en dip deze in de smaakvolle saus.

Knoflooksoep
Een hele romige knoflooksoep is een specialiteit in sommige regio’s van Oostenrijk. Serveer met stokbrood om lekker mee te dippen.

Zuurkool
Misschien geen origineel Oostenrijks gerecht, maar wel een bijgerecht dat ze graag serveren in de Oostenrijkse keuken. Of je het nu bij je worst eet of juist naast je knƶdel of geroosterd varkensvlees, het past bijna overal bij.

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn is misschien wel het bekendste nagerecht uit Oostenrijk. Na dit recept wil je nooit meer anders, dit winterse toetje is onweerstaanbaar lekker. Kaiserschmarrn is een luchtige en gekaramelliseerde pannenkoek die je vervolgens in grove stukken snijdt. Lekker met bijvoorbeeld wat jam en poedersuiker!
Ingrediƫnten
Bereiding
Splits de eieren en klop de eiwitten met de suiker stijf. Meng in een kom de tarwebloem, de melk, de eidooiers, de vanillesuiker, de rum en het zout tot een beslag. Spatel de stijfgeklopte eiwitten erdoor. Verwarm de oven voor tot 160Ā°C.
Verhit de boter in een grote, vuurvaste pan en schenk er het beslag in, de laag zou 2 tot 3 cm dik moeten zijn. Eventueel bak je twee pannenkoeken in een kleinere pan. Bak de pannenkoek op middelhoog vuur goudbruin aan de onderkant, draai de pannenkoek om en zet de pan in de oven.
Haal de pannenkoek uit de oven als hij gaar is en trek met behulp van twee vorken in stukken. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm.
Proef dit traditionele Oostenrijkse gerecht naar receptuur van Antonia Kƶgl. In haar boek ‘Recepten uit Wenen’ staan naast klassieke gerechten ook moderne recepten uit de Weense keuken.
Onze tips

Deze gerechten wil je absoluut bestellen op wintersport

Dit typisch Oostenrijkse wintersportgerecht wil je proeven

Hotspots in Oostenrijk: verfijnd & culinair

Foodies boekenclub: “Natuurlijk Oostenrijk” van Laura de Grave

Culinair op skiās in Oostenrijk

Borreltijd: 5x de lekkerste hapjes met kaas

Wrap it up: heerlijke recepten voor wraps met gehakt

Halve avocado bewaren? Zo voorkom je dat hij bruin wordt
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.