Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
kaiserschmarnn

Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten

Niet op wintersport, maar wel de bijpassende gerechten thuis op tafel. Wij delen de lekkerste Oostenrijkse gerechten met je, zodat het net lijkt alsof je je in de bergen bevindt. Pak er een Aperol of een Weizen biertje bij en je haalt de wintersport in huis!

Lees verder na de advertentie

Oostenrijkse gerechten

Als we kijken naar Oostenrijk, dan denken we al snel aan schnitzel, knƶdel en strudel. De Oostenrijkse keuken is een mix van tradities uit verschillende regio’s van het voormalige Habsburgse rijk. Het combineert invloeden uit Hongarije, Bohemen (nu TsjechiĆ«), ItaliĆ«, Duitsland en andere buurlanden. Het resultaat: een veelzijdige, vaak stevige en smaakvolle keuken. Wij delen de lekkerste Oostenrijkse gerechten met je, zodat je de wintersport op je bord proeft!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Oostenrijkse recepten

kaiserschmarnn

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is misschien wel het bekendste nagerecht uit Oostenrijk. Na dit recept wil je nooit meer anders, dit winterse toetje is onweerstaanbaar lekker. Kaiserschmarrn is een luchtige en gekaramelliseerde pannenkoek die je vervolgens in grove stukken snijdt. Lekker met bijvoorbeeld wat jam en poedersuiker!

Naar het recept
wienerschitzel

Wienerschnitzel

De Wienerschnitzel is een bekend fenomeen in Oostenrijk en inmiddels ook in ons land. De kunst is om de korst zo knapperig mogelijk te krijgen, zonder dat hij verbrandt. Probeer het zelf!

Naar het recept
apfelstrudel recept

Apfelstrudel

Proef dit traditionele Oostenrijkse gerecht naar receptuur van Antonia Kƶgl. In haar boek ‘Recepten uit Wenen’ staan naast klassieke gerechten ook moderne recepten uit de Weense keuken.

Naar het recept
Duitse aardappelsalade

Aardappelsalade

Oorspronkelijk een Duits recept, maar dit gerecht wordt in Oostenrijk in grote getalen gegeten. Vaak geserveerd als bijgerecht naast de schnitzel.

Naar het recept
goulash

Goulash

Afkomstig uit Hongarije en niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse keuken. Serveer dit met brood en dip deze in de smaakvolle saus.

Naar het recept
Knoflooksoep

Knoflooksoep

Een hele romige knoflooksoep is een specialiteit in sommige regio’s van Oostenrijk. Serveer met stokbrood om lekker mee te dippen.

Naar het recept
Zuurkool

Zuurkool

Misschien geen origineel Oostenrijks gerecht, maar wel een bijgerecht dat ze graag serveren in de Oostenrijkse keuken. Of je het nu bij je worst eet of juist naast je knƶdel of geroosterd varkensvlees, het past bijna overal bij.

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
kaiserschmarnn

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is misschien wel het bekendste nagerecht uit Oostenrijk. Na dit recept wil je nooit meer anders, dit winterse toetje is onweerstaanbaar lekker. Kaiserschmarrn is een luchtige en gekaramelliseerde pannenkoek die je vervolgens in grove stukken snijdt. Lekker met bijvoorbeeld wat jam en poedersuiker!

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

6 eieren
3 el suiker
150 g tarwebloem
250 ml melk
1 el vanillesuiker
125 ml rum
1 snufje zout
3 el boter
poedersuiker (voor de garnering)

Bereiding

  1. Splits de eieren en klop de eiwitten met de suiker stijf. Meng in een kom de tarwebloem, de melk, de eidooiers, de vanillesuiker, de rum en het zout tot een beslag. Spatel de stijfgeklopte eiwitten erdoor. Verwarm de oven voor tot 160Ā°C.

  2. Verhit de boter in een grote, vuurvaste pan en schenk er het beslag in, de laag zou 2 tot 3 cm dik moeten zijn. Eventueel bak je twee pannenkoeken in een kleinere pan. Bak de pannenkoek op middelhoog vuur goudbruin aan de onderkant, draai de pannenkoek om en zet de pan in de oven.

  3. Haal de pannenkoek uit de oven als hij gaar is en trek met behulp van twee vorken in stukken. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm.

Proef dit traditionele Oostenrijkse gerecht naar receptuur van Antonia Kƶgl. In haar boek ‘Recepten uit Wenen’ staan naast klassieke gerechten ook moderne recepten uit de Weense keuken.

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!