Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
kaasfondue in Amsterdam

Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit

Profielfoto van BasBas Erkens

Zodra de herfst begint verlangen we eigenlijk alweer terug naar de zomer, als is er één uitzondering. Zodra de eerste blaadjes van de bomen vallen is het tijd voor ons favoriete gerecht: kaasfondue! Benieuwd waar je de lekkerste kaasfondue in Amsterdam vindt? Wij gingen op onderzoek uit.

Lees verder na de advertentie

Kaasfondue in Amsterdam

Je verwacht het misschien niet, maar je vindt aardig wat restaurants die gespecialiseerd zijn in kaasfondue in Amsterdam. Eén van de oudste restaurants waar kaasfondue verheven is tot dé specialiteit, is Het Karbeel. Gevestigd in de Warmoesstraat - één van de oudste straten van Amsterdam - in een pand uit 1534.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Familierestaurant

Het Karbeel bestaat al sinds 1977, en wordt al jaren gerund door een hechte familie. Al jaren weten ze zich te specialiseren in hét ultieme gerecht voor in de herfst en winter: kaasfondue. Naast de klassieke Zwitserse variant staan er nog zes verschillende soorten kaasfondue op de kaart, waaronder eentje met gruyère, emmentaler én pittige blauwe kaas.

Het Karbeel in Amsterdam

Kaas, brood en groenten

Stel je voor; een smeuïge pan vol met smaakvolle gesmolten kaas, vers brood om in de kaasfondue te dopen, charcuterie voor erbij, knapperige potato wedges on the side én verse groenten. Dat is de kaasfondue in Amsterdam bij Het Karbeel in een notendop.

Enigszins sceptisch - een goede kaasfondue is niet zo makkelijk als het lijkt - schuiven we aan bij Het Karbeel, op een druilerige maandagavond. We worden vriendelijk ontvangen door Laura en nemen plaats aan een tafeltje achterin het restaurant, met uitzicht op de hele zaak. De inrichting is klassiek te noemen, maar op een goede manier. Alles ademt sfeer en warmte, inclusief het team wat de gasten vriendelijk bedient.

In de Warmoesstraat verwacht je misschien een restaurant vol met toeristen, maar niets is minder waar. Achter mij hoor ik twee gasten van het restaurant plat Amsterdams met elkaar praten, verderop zit een vriendinnengroep zichtbaar te genieten van hun eten.

Kaas is leven

Op de menukaart vind je natuurlijk de verschillende soorten kaasfondue, maar ook gerechten zoals je in een goed eetcafé tegenkomt. Denk aan sappige spareribs, malse kogelbiefstuk en gegrilde zalmfilet. Niet iedereen houdt immers van kaasfondue, al zweer ik erbij: kaas is leven.

We twijfelen dan ook niet lang over de keuze, we gaan voor de klassieke Zwitserse kaasfondue (gruyère en emmentaler) en de Karbeel kaasfondue (gruyère, emmentaler, blue d'auvergne en tapenade). Er wordt standaard vers brood geserveerd bij de kaasfondue, daarnaast bestellen we wat groenten en charcuterie.

kaasfondue in Amsterdam

Kaasfondue in Amsterdam: pannetjes vol liefde

Niet veel later verschijnen er twee typisch rode pannetjes op tafel, samen met al het eten om te dippen in de kaasfondue. De geur van kaasfondue hangt door het restaurant heen, en dat belooft - ondanks mijn scepsis - veel goeds. Ik prik een stukje brood aan mijn fonduevork en doop deze in de klassieke kaasfondue.

De kaas plakt meteen vast om het stukje brood, als een warme, zachte deken. Even blazen - ik heb mijn gehemelte al ontelbaar veel keren verbrand aan kaasfondue - en ik neem een hap. Smeuïg, een beetje pittig, een beetje zoutig en vooral erg romig. Eigenlijk precies zoals een klassieke kaasfondue zou moeten smaken, en dat is knap.

Naast dat de klassieke kaasfondue precies smaakt zoals deze zou moeten smaken, is de variant met blauwe kaas en tapenade ook erg lekker. Onder andere door de knoflook en de blue d'auvergne is de smaak net iets pittiger en dieper dan bij de klassieke variant.

Bijkomend voordeel: naast dat het brood vers is, zijn de groenten nog lekker knapperig. Bloemkool, broccoli en champignons - het smaakt allemaal toch echt lekkerder met een zacht en romig dekentje van kaas.

kaasfondue in Amsterdam: het karbeel

La religieuse

We genieten van de kaasfondue in Amsterdam, de gastvrijheid en sfeer bij Het Karbeel, tot de pannetjes bijna leeg zijn. Bijna, want Laura vertelt dat het onderste laagje misschien wel het lekkerste is.

Door het laatste restje kaasfondue even te laten staan (de pannetjes staan op fonduebranders) ontstaat op de bodem een gekaramelliseerd, bijna verbrand laagje knapperige kaas. Dit kaaskoekje wordt liefkozend ook wel la religieuse genoemd, oftewel 'de non'. Deze zoutige snack is misschien wel de kers op de taart, en smaakt als een heerlijke beloning na een geslaagde avond.

Lees verder na de advertentie

Het Karbeel

Kortom, ben je op zoek naar goede kaasfondue in Amsterdam in combinatie met warme gastvrijheid? Zorg dan dat je een tafeltje reserveert bij Het Karbeel. Hier eet je geweldige kaasfondue, al kun je natuurlijk ook voor de andere gerechten op de kaart gaan.

Ze serveren overigens ook ontbijt en lunch, zo kun je er de hele dag terecht. Je vindt Het Karbeel aan de Warmoesstraat 16 in Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.