Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Käsespätzle

Käsespätzle

  • Eenvoudig

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Benodigdheden

  • spätzlerasp

Laura: “Een geweldig Oostenrijks gerecht met kaas is käsespätzle. Je maakt dit pastagerecht met een spätzlerasp. Als je ’m eenmaal hebt, is deze pasta een supersimpel gerecht waar je gasten mee kunt verrassen. Ik vind het heerlijk én makkelijk om er prei in mee te bakken. Liever een klassieke versie? Laat de prei achterwege, en serveer met gefrituurde ui erbovenop.”

Tip
Als je gasten over de vloer krijgt voor het diner, is het handig om stap 1 t/m 3 alvast 's middags uit te voeren. Op de avond zelf kun je het gerecht dan met stap 4 afmaken.

Bereiding

  1. Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak in ca. 7 minuten zacht. Neem de pan van het vuur, maar laat de prei in de koekenpan.

  2. Meng intussen de bloem, de eieren, de nootmuskaat en een mespunt zout met een grote houten lepel in een kom. Voeg 25 ml water toe en meng erdoorheen.

  3. Breng een pan met ruim water aan de kook. Leg de spätzlerasp op de rand van de pan. Schep de helft van het beslag in de spätzlerasp en haal hem van voor naar achteren en weer terug. Er ontstaan nu kleine pastasliertjes die in het kokende water vallen. Kook de spätzle ca. 30 seconden, tot ze naar boven komen drijven. Schep de pastasliertjes met een schuimspaan uit de pan in een zeef en spoel direct af met koud water. Herhaal met de rest van het beslag. Bewaar een beetje kookvocht voor stap 4.

  4. Voeg de slagroom toe aan de pan met de prei en verwarm ca. 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de spätzle toe en verwarm ca. 1 minuut mee. Voeg de kaas toe, roer door en laat smelten. Voeg eventueel nog wat extra kookvocht toe. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de bieslook.

*In Oostenrijk eten ze käsespätzle met lokale kaassoorten zoals bergkäse. Hier in Nederland maak ik hem liefst met Goudse boerenkaas of Olde Remeker Ryp.
**Je koopt een spätzlerasp online of in een kookwinkel. Of gebruik een pureeknijper van kookwinkel.nl die hier ook geschikt voor is.

Per portie: 749 kcal | 76 g koolhydraten | 40 g eiwit | 27 g vet

Receptuur: Laura de Grave Fotografie: Willem van Santen Styling: Susi Gastro Studio

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)