Eten in Australië: 7 typische gerechten die je moet proberen!
Ga jij binnenkort down under of vind je het leuk om thuis een nieuwe keuken te ontdekken? Ga dan op culinaire reis en probeer dit typische eten uit Australië. Wij hebben de lekkerste lokale delicatessen voor je op een rijtje gezet.
Droom jij van een reis naar Australië en kan je niet wachten om deze wereldkeuken te ontdekken? Ga dan thuis op culinaire reis door de onderstaande gerechten te maken. De Australische keuken is rijk aan buitenlandse invloeden en er is genoeg te ontdekken op culinair gebied. Door de smeltkroes van culturen is het Australische eten een moderne mix van wereldkeukens. Zo eten ze er graag fish & chips en pavlova. Lees snel verder om erachter te komen hoe dat precies zit!
Advertentie
Eten in Australië
Kan jij niet wachten om dit eten uit Australië zelf te proeven? Neem dan vooral eens contact op met de reisadviseurs van TravelEssence. Het reisbureau is gespecialiseerd in op maat gemaakte reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland en kunnen je helpen om een unieke reis samen te stellen. Op deze manier kan je alles proeven wat je maar wilt en zelfs op wijntour gaan. In een persoonlijk gesprek kan je al je wensen en dromen met de reisadviseur bespreken, dan stippelen zij de reis uit die bij jouw voorkeuren past.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Lamingtons
Lamingtons zijn sponzige cakejes in een jasje van chocolade en kokosrasp. Superluchtig en ontzettend lekker. Ze staan ook wel bekend als de 'nationale taart van Australië'. Niet gek dus dat deze zoete traktatie te vinden is in bakkerijen door heel het land. Je kunt ze herkennen aan hun typische vorm. De cakejes zijn altijd vierkant. Maar pas op: ze zijn verslavend lekker.
Advertentie
Advertentie
Chicken Parmigiana
Chicken Parmigiana is een lokale favoriet. Ik garandeer dat je geen pub tegenkomt waar dit gerecht niet op de kaart staat. De aussies zijn nou eenmaal groot fan van de gepaneerde kippenborst en noemen het ook wel liefkozend chicken parmi. We geven ze geen ongelijk, de combinatie met tomatensaus en wel drie soorten kaas (mozzarella, Parmezaan en provolone) is om je vingers bij af te likken.
Advertentie
Pavlova
Als je met kerst bij Australische vrienden op bezoek bent, kun je verwachten dat deze klassieker wordt geserveerd. Het is simpel, snel en ontzettend lekker. In zowel Australië als Nieuw-Zeeland is pavlova een veel voorkomend dessert. Het is gemaakt van eiwit en suiker en de buitenkant van de meringue is heerlijk knapperig. De binnenkant heeft een marshmallow textuur. Vaak wordt het geserveerd met slagroom en aardbei, kiwi, framboos of perzik.
Advertentie
Anzac-koekjes
Deze lekkere traktaties worden al lang geassocieerd met het Australische en Nieuw-Zeelandse legerkorps, opgericht in de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal gaat namelijk dat Australische vrouwen Anzac-koekjes naar hun op uitzending gestuurde mannen opstuurden. Omdat de ingrediënten in de koekjes (haver, suiker, boter en kokos) lang houdbaar zijn, konden ze de lange reis van Australië naar Europa aan. Nog steeds worden de koekjes veel verkocht. Al is dat vooral voor liefdadigheid waarbij het geld wordt ingezameld voor oorlogsveteranen.
Advertentie
Fish & chips
Al denk je bij fish & chips misschien gelijk aan Groot-Britannië, ook in Australië wordt het gerecht veel gegeten. Waar de frieten in Engeland vaak wat slap zijn, is de textuur in Australië wel vaak krokant. Traditioneel wordt het met azijn en tartaarsaus geserveerd.
> naar het recept: fish & chips
Advertentie
Damper
Damper is een traditioneel Australisch brood dat ook wel bekend is onder de naam bush bread. Het brood wordt al vele duizenden jaren door de inheemse Australiërs gemaakt. Het bestaat veelal uit zaden en is daardoor rijk aan eiwitten en koolhydraten. Hierdoor is het vandaag de dag nog steeds populair eten in Australië.
De Australische BBQ
Denk je aan eten in Australië dan denk je aan barbecueën. Of zoals ze het down under noemen: barbie. Vooral in de zomer staat de barbecue regelmatig aan. De biefstuk, worstjes (ook wel ‘snags’ genoemd), lamsbout en rissoles (een soort hamburgers) worden met liefde bereid, vaak vergezeld door een koud biertje. Maar de barbecue is niet compleet zonder verschillende salades, sauzen, brood en verse vis. Wil je tijdens je reis barbecueën in Aussie-style? Geen probleem, in het hele land vind je barbecues die je gratis kunt gebruiken.
Advertentie
Onze tips
Bovenop de trends: dé chocolademelk die ‘hot’ is in New York
St. Maarten in november: dé bestemming voor foodies
Uit eten met kerst: deze restaurants zijn onze favorieten
Spectrum** Amsterdam: de restauranthemel op aarde
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Utrecht: de beste hotspots & tips
Restaurants in Enschede: de beste hotspots & tips
Entree Awards 2024: de beste bars, restaurants en hotels van Nederland
Hotel & Welness Zuiver opent luxe restaurant – en daar wil je eten!
Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots en tips
Restaurants in Amersfoort: dit zijn de beste hotspots en tips
Dit wijnfestival in Zwitserland wil je meemaken
Restaurants op Barbados: deze hotspots wil je niet missen
Restaurants in Rotterdam: dit zijn de beste hotspots en tips
Bovenop de trends: Thanksgiving Sandwich in New York
9x de beste plekken om oesters te eten in Nederland
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.