Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
eten in australië

Typisch eten in Australië: 7x gerechten die je wil proberen

In samenwerking met TravelEssence

Ga jij binnenkort down under of vind je het leuk om thuis een nieuwe keuken te ontdekken? Ga dan op culinaire reis en probeer dit typische eten uit Australië. Wij hebben de lekkerste lokale delicatessen voor je op een rijtje gezet.

Lees verder na de advertentie

Eten in Australië

Droom jij van een reis naar Australië en kan je niet wachten om deze wereldkeuken te ontdekken? Ga dan thuis op culinaire reis met onderstaande gerechten. Het eten in Australië is rijk aan buitenlandse invloeden, en er is genoeg te ontdekken op culinair gebied. 

Door de smeltkroes van culturen is het Australische eten een moderne mix van wereldkeukens. Zo eten ze er graag fish & chips en pavlova. Lees snel verder om erachter te komen hoe dat precies zit!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

TravelEssence

Wil je al het eten uit Australië zelf te proeven? Neem dan vooral eens contact op met de reisadviseurs van TravelEssence. Dit reisbureau is gespecialiseerd in op maat gemaakte reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland en kunnen je helpen om een unieke reis samen te stellen.

Op deze manier kan je alles proeven wat je maar wilt en zelfs op wijntour gaan. In een persoonlijk gesprek kan je al je wensen en dromen met de reisadviseur bespreken, dan stippelen zij de reis uit die bij jouw voorkeuren past.

Lamingtons

Lamingtons zijn sponzige cakejes in een jasje van chocolade en kokosrasp. Superluchtig en ontzettend lekker. Ze staan ook wel bekend als de nationale taart van Australië. Niet gek dus dat deze zoete traktatie te vinden is in bakkerijen door heel het land.

Je kunt ze herkennen aan hun typische vorm. De cakejes zijn altijd vierkant. Maar pas op: ze zijn verslavend lekker, voor je het weet kun je er niet meer van afblijven...

Lamingtons

Chicken Parmigiana

Chicken Parmigiana is een lokale favoriet. We garanderen je dat je geen pub tegenkomt waar dit gerecht niet op de kaart staat. De Aussies zijn nou eenmaal groot fan van de gepaneerde kippenborst en noemen het ook wel liefkozend chicken parmi. 

We geven ze geen ongelijk, de combinatie met tomatensaus en maar liefst drie soorten kaas (mozzarella, parmezaan en provolone) is om je vingers bij af te likken. Nieuwsgierig? Maar het nu zelf met dit heerlijke recept:

Chicken parmigiana

Chicken parmigiana

Chicken parmigiana – in Italië beter bekend als polla alla parmigiana – staat in Australië op de kaart als chicken parm, parma of parmi. Het is hét nummer één pubfood in Australië. Heel soms wordt het geserveerd met een plak bacon erbovenop.

Naar het recept

Anzac-koekjes

Deze lekkere traktaties worden al lang geassocieerd met het Australische en Nieuw-Zeelandse legerkorps, opgericht in de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal gaat namelijk dat Australische vrouwen Anzac-koekjes naar hun op uitzending gestuurde mannen opstuurden.

Omdat de ingrediënten in de koekjes (haver, suiker, boter en kokos) lang houdbaar zijn, konden ze de lange reis van Australië naar Europa aan. Nog steeds worden de koekjes veel verkocht. Al is dat vooral voor liefdadigheid waarbij het geld wordt ingezameld voor oorlogsveteranen.

Pavlova

Als je met kerst bij Australische vrienden op bezoek bent, kun je verwachten dat deze klassieker wordt geserveerd. Het is simpel, snel en ontzettend lekker. In zowel Australië als Nieuw-Zeeland is pavlova een veel voorkomend dessert.

Het is gemaakt van eiwit en suiker en de buitenkant van de meringue is heerlijk knapperig. De binnenkant heeft een marshmallow textuur. Vaak wordt het geserveerd met slagroom en aardbei, kiwi, framboos of perzik.

Maak nu zelf pavlova:

pavlova

Pavlova met gegrilde perzik en mascarponeroom

Draai je de receptpagina al bijna om bij het zien van een pavlova? Geen zorgen, deze easy peasy pavlova mislukt niet.

Naar het recept

Fish & chips

Al denk je bij fish & chips misschien gelijk aan Groot-Britannië, ook in Australië wordt het gerecht veel gegeten. Waar de frieten in Engeland vaak wat slap zijn, is de textuur in Australië wel vaak krokant.

Traditioneel wordt het met azijn en tartaarsaus geserveerd. Probeer thuis eens zelf fish & chips te maken.

Damper

Damper is een traditioneel Australisch brood dat ook wel bekend is onder de naam bush bread. Het brood wordt al vele duizenden jaren door de inheemse Australiërs gemaakt.

Het bestaat veelal uit zaden en is daardoor rijk aan eiwitten en koolhydraten. Hierdoor is het vandaag de dag nog steeds populair eten in Australië.

De Australische BBQ

Denk je aan eten in Australië dan denk je aan barbecueën. Of zoals ze het down under noemen: barbie. Vooral in de zomer staat de barbecue regelmatig aan. De biefstuk, worstjes (ook wel ‘snags’ genoemd), lamsbout en rissoles (een soort hamburgers) worden met liefde bereid, vaak vergezeld door een koud biertje.

Maar de barbecue is niet compleet zonder verschillende salades, sauzen, brood en verse vis. Wil je tijdens je reis barbecueën in Aussie-style? Geen probleem, in het hele land vind je barbecues die je gratis kunt gebruiken.

eten australie

Lees verder na de advertentie

Reizen naar Australië

Kun jij niet wachten om dé perfecte rondreis door Australië te plannen? Neem dan eens contact op met de reisadviseurs van TravelEssence. Dit reisbureau is gespecialiseerd in op maat gemaakte reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland en helpen je graag om een unieke reis samen te stellen.

In een persoonlijk gesprek kun je al je wensen en dromen met de reisadviseur bespreken, vervolgens stippelen zij de reis uit die precies bij jouw voorkeuren past.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.