Bereiding

  1. Schil de aardappels en snijd ze in grove frieten. Spoel af met koud water en laat goed uitlekken. Verhit de olie in een frituurpan tot ca. 140°C. Dep de aardappels heel goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Frituur de aardappel in porties tot de frieten net gaar zijn (maar nog niet goudbruin en knapperig). Laat de frieten uitlekken op keukenpapier. Laat de frieten volledig afkoelen, bij voorkeur in de koelkast.
  2. Maak ondertussen het beslag. Meng in een kom de bloem, de maizena, het bakpoeder en het zout. Voeg al roerend met een garde het koude bier toe en roer zo kort mogelijk tot een glad beslag. Een paar klontjes zijn niet erg. Laat het beslag kort rusten.
  3. Verhoog ondertussen de temperatuur van de olie tot ca. 175°C. Frituur de frieten in porties goudbruin in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Ga direct door met de bereiding van de vis.
  4. Wentel de visfilets in wat bloem en klop goed af. Haal ze door het beslag, laat kort uitdruipen en laat direct in de hete olie glijden. Frituur de vis portiegewijs in 5-7 minuten goudbruin en krokant. Frituur niet teveel vis tegelijk. Serveer de vis met de frieten en bestrooi beide met wat zout. Geef er moutazijn bij of (als niemand kijkt!) mayonaise.

Per portie: ca. 814 kcal
33 g eiwit | 26 g vet | 106 g koolhydraten

Receptuur en fotografie: Willem van Santen