Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Cover voor Australische BBQ: alles over deze traditie

Australische BBQ: alles over deze traditie

In samenwerking met TravelEssence
Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Bij Australië denk je wellicht meteen aan kangoeroes en de Great Barrier Reef, maar vergeet ook de vele wijnhuizen én Australische BBQ niet. Barbecueën zit bij de Australiërs behoorlijk ingebakken en we vertellen je dan ook graag meer over deze traditie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Advertentie

Australische BBQ traditie

Waar we in Nederland alléén de barbecue aansteken zodra er een zonnetje aan een strakblauwe hemel staat en het buiten 30 graden is, weten de Australiërs wel beter. Down Under speelt barbecueën namelijk een veel grotere rol in het dagelijks leven van de inwoners. Of het nu een doordeweekse dag is of een speciale gelegenheid: de BBQ staat centraal in de Australische cultuur.

Al eeuwenlang kookt de inheemse bevolking van Australië op open vuur. Hiervoor groeven ze een gat in de grond, dat ze vulden met kolen waarop ze kookten. Deze methode werd "barbacoa" genoemd, waar het woord barbecue vandaan komt.

Toen de Europeanen richting Australië trokken, namen ze hun eigen kookmethoden mee. Een daarvan was roosteren aan het spit. Deze methode wordt tegenwoordig bij de Australische BBQ nog steeds gebruikt.

Begin 20e eeuw werd de gasbarbecue geïntroduceerd. Omdat dit veel makkelijker werkte dan koken op open vuur of een spit boven het vuur, werd barbecueën op gas al gauw populair. Nu wordt juist weer meer op hout gebarbecued, met name omdat dit meer smaak geeft. Ook elektrische barbecues worden veel gebruikt.

Advertentie

Australische BBQ: een levensstijl

Barbecueën is ook nog altijd populair in het land. Het draait daarbij niet alleen om het eten zelf, maar ook het samen zijn en het buitenleven maken het een echte belevenis. Wist je bijvoorbeeld dat..

...BBQ'en dagelijks gebeurt?

Niet alleen in het weekend, nee veel Australiërs gebruiken dagelijks (!) hun BBQ - vaak elektrische modellen. Denk aan een stevig ontbijt met bacon en eieren, een lunch met gegrilde kip-sandwiches tot een diner met varkenskoteletten. Bij elk moment van de dag wordt de BBQ aangeslingerd.

...er vaak dingen worden gevierd met een BBQ?

Bij vele sociale gelegenheden is de barbecue het middelpunt. Verjaardagen en andere feestelijke gebeurtenissen worden vaak buiten gevierd, met veel lekker eten. En hoe kan dit nu beter dan door de BBQ aan te steken.

...dat je op veel openbare plekken BBQ's vindt?

In bijna elk park en aan veel stranden in Australië vind je openbare BBQ-plaatsen. Deze barbecues zijn meestal gratis te gebruiken of werken op basis van een kleine donatie, bijvoorbeeld met een muntje. Perfect voor een ontspannen dagje uit met vrienden en familie, zonder dat je zelf een barbecue hoeft mee te nemen.

...de kwaliteit van het vlees erg goed is?

Slagers in Australië bieden erg goede kwaliteit vlees aan, vaak in hele grote porties. Zo doe je makkelijk de boodschappen, ook voor een grote groep. Wil je ook met goed vlees aan de slag? Doe mee met de winactie en maak kans op een Australisch vleespakket met kangoeroe en steak!

Advertentie

Advertentie

Tips voor een Australische BBQ (ook in NL!)

Ga je naar Australië en wil je zo'n Australische BBQ meemaken? Of wil je thuis zo'n barbecue organiseren? Deze recepten en tips voor een barbecue zoals de Australiërs helpen je een eindje op weg.

Advertentie

Meer weten over Australië als reisbestemming?

TravelEssence organiseert unieke rondreizen door Australië. Met de kennis en expertise van TravelEssence kun je naast barbecueën nog veel meer bijzondere ervaringen in het land meemaken. Lees meer over reizen door Australië op de website van TravelEssence.

Advertentie

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.