Advertentie
Verschil bakbanaan en banaan
Bakbanaan wordt veel gebruikt in Midden- en Zuid-Amerika en bijvoorbeeld in de Surinaamse keuken. Je kunt de groente, want zo wordt het eigenlijk gezien, niet zo eten, in tegenstelling tot zoete banaan. Maar wat is verder het verschil tussen bakbanaan en banaan?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Uiterlijk
Alleen al aan de buitenkant zie je een groot verschil tussen bakbanaan en banaan. De eerste soort is namelijk een stuk groter en kan een groene, geelgroene, donkergele, bruine of zelfs zwarte kleur hebben, afhankelijk van hoe rijp hij is. Bovendien is de schil veel steviger dan die van zoete banaan.
Bakken of uit het vuistje
Een ander verschil tussen bakbanaan en banaan is de manier waarop je hem eet. Door het hoge zetmeelgehalte is bakbanaan niet lekker om rauw te eten. Na bereiding krijgt de groente pas zijn zoete smaak. Een ‘gewone’, zoete banaan is juist zoet van zichzelf en kun je natuurlijk wel zo oppeuzelen. Bakbanaan wordt meestal – de naam zegt het al – gebakken of gefrituurd, en kan zelfs met schil en al gebakken en daarna gepeld worden. Ook wordt bakbanaan wel eens gepureerd en als (zoete) puree gegeten.
Hartig of zoet
Bakbanaan is door het hoge zetmeelgehalte niet zoet van zichzelf, maar wordt pas na bereiding zoet van smaak. Hoe rijper de bakbanaan is, hoe zachter de structuur wordt en hoe zoeter de smaak.
Waar koop je bakbanaan?
In de meeste (grotere) toko’s of bij de groenteboer op de markt is bakbanaan te vinden. De groente is het hele jaar door verkrijgbaar.
Recepten met banaan
Heb je trek gekregen van al deze weetjes? Met deze recepten met (bak)banaan kun je direct de keuken in.
1. Heri heri
Noni Kooiman vertelt over haar recept: “Heri heri is een gerecht dat de tot slaaf gemaakten kracht moest geven voor het harde werk op de plantages. Als ze geluk hadden, was er wat vis of misschien een ei beschikbaar om erbij te eten. Het is bijzonder dat heri heri vandaag de dag met trots gegeten wordt. Mijn vader eet dit het liefst elke dag. De knollen en bananen worden in dezelfde pan gekookt, maar de paarse zoete aardappel geeft nogal af. Dat doet niets af aan de smaak, maar als je wilt dat de andere ingrediënten hun kleur behouden kun je de paarse zoete aardappel het best in een eigen pannetje koken.”
> naar het recept: heri heri
2. Gefrituurde banaan
Deze gefrituurde banaan maak je met ‘gewone’ banaan. Je haalt ze kort door een beslagje en frituurt ze dan in gloeiendhete olie. Lekker met poedersuiker of een bolletje ijs..
> naar het recept: gefrituurde banaan
3. Bananenbrood met chocolade en gekaramelliseerde banaan
Een van de bekendste baksels met banaan de afgelopen jaren: bananenbrood. Deze versie is lekker zoet door de gekaramelliseerde banaan als topping.
> naar het recept: bananenbrood met chocolade en gekaramelliseerde banaan
Lees ook:
4x zoete recepten met banaan
5x recepten voor banoffee pie
3x bananen pannenkoeken bakken: de lekkerste recepten
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?