Bereiding

  1. Schil de cassave en snijd hem in de lengte in kwarten. Snijd die kwarten doormidden. Breng de cassave in een grote pan water met wat zout aan de kook. Test na 20 minuten op gaarheid; een mesje moet er makkelijk doorheen glijden. Schep de cassave uit de pan en laat uitlekken. Bewaar het water.
  2. Was onder een stromende kraan wat zout van de bakkeljauw af. Breng de vis in een pan met ruim water aan de kook en laat 15 minuten koken. Giet af en spoel koud af onder de kraan. Pluk het vlees los en controleer op graatjes.
  3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de steeltjes van de selderij fijn en houd de blaadjes apart. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  4. Verhit in een koekenpan 3 eetlepels kokosolie en bak hierin de ui, knoflook en de steeltjes van de selderij op middelhoog vuur aan. Roer er na 5 minuten de vis door en bak die 5 minuten mee. Roer met een houten lepel goed over de bodem van de pan, want de vis blijft nogal plakken. Roer de tomaten en de tomatenpuree erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  5. Houd nu een timer gereed, want de knollen hebben allemaal een eigen kooktijd. Ik doe ze er niet tegelijkertijd in maar een voor een, in de hoop dat ze dan tegelijk gaar zijn. Test ze steeds op gaarheid voordat je ze eruit haalt, want de ene knol is de andere niet.
  6. Snijd de uiteinden van de bananen, was ze en snijd ze in de breedte doormidden. Was de zoete aardappelen en snijd ze beide in 4 stukken: een keer in de lengte en een keer in de breedte. Breng het water waar je de cassave in hebt gekookt opnieuw aan de kook en doe de groene banaan er met schil en al in. Doe er na 10 minuten de zoete aardappel bij. Voeg na nog eens 10 minuten de gele banaan (ook in de schil) toe.
  7. Verhit ondertussen een flinke laag kokosolie in een koekenpan en bak hierin de cassave krokant.
  8. Steek na 30 minuten een mesje in de knollen om te kijken of ze gaar zijn. Schep ze uit het water en kook in datzelfde water de eieren in 9 minuten hard.
  9. Pel ondertussen de zoete aardappelen en de bananen. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel ze.
  10. Verdeel de knollen, banaan en de bakkeljauw over 4 borden. Leg op elk bord een ei en maak af met de achtergehouden selderij.
Switi Sranan

Uit het boek:

Switi Sranan
€35,00