Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
bubble tea

Tapioca: wat is het en hoe kun je het gebruiken?

Advertentie

Je kunt er niet omheen, overal zie je bubble tea. Wie het trendy drankje uit Taiwan weleens drinkt, weet dat er tapiocaparels inzitten. Maar wat is tapioca eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Wij vertellen je alles over dit ingrediënt en hoe je het kan gebruiken!

Wat is tapioca?

Tapioca: je hebt er vast weleens van gehoord maar weet je ook wat het is? Het is een zetmeelrijk product dat wordt gewonnen uit de wortels van cassave, een knol die voornamelijk groeit in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Om er tapioca van te maken wordt het zetmeel uit de knol gehaald en verwerkt tot kleine parels, vlokken of meel. Dit zijn dan ook de verschillende vormen waarin je het ingrediënt kunt vinden.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt tapioca?

De smaak van tapioca valt het beste te omschrijven als mild en neutraal, al zullen sommigen het ook smakeloos noemen. Het absorbeert eenvoudig andere smaken waardoor je het niet gauw zal herkennen wanneer het verwerkt is in een gerecht. Het ingrediënt is wel onderscheidend op basis van structuur. Deze is namelijk opvallend doordat het mondgevoel zacht en wat veerkrachtig is.

Waar koop je het?

Tapioca is verkrijgbaar in verschillende vormen. Denk aan de kleine parels, vlokken en het meel. Deze producten kun je stuk voor stuk in de meeste Aziatische winkels wel krijgen. In de supermarkt kun je het wat lastiger vinden maar neem vooral eens een kijkje bij het glutenvrije schap. Tapioca bevat namelijk geen gluten en is daarmee geschikt voor mensen met een glutenintolerantie of -allergie.

Hoe kun je tapioca vervangen?

Kun je het nergens vinden en heb je het wel nodig voor je gerecht? Dan zijn er enkele alternatieven die je kunt overwegen. Zo kun je andere zetmeelsoorten zoals maiszetmeel of aardappelzetmeel gebruiken wanneer je oorspronkelijk tapioca wou toevoegen als bindmiddel.

Had je eigenlijk tapioca nodig als geleermiddel? Dan kun je natuurlijk gelatine als vervanger gebruiken, pectine of agar agar. Houd er dan wel rekening mee dat elk alternatief zijn eigen bereidingswijze kent en je de ingrediënten dus niet 1-op-1 kunt vervangen.

Hoe kun je tapioca gebruiken?

Doordat het een neutrale smaak heeft en als bindmiddel fungeert, is tapioca multi-inzetbaar. Je kunt het zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken want het neemt de smaak van de andere ingrediënten over. Da’s handig hè?

Toch zijn er een aantal gerechten waarin je het ingrediënt steevast ziet terugkomen. Wat denk je bijvoorbeeld van de bekende bubble tea waarin de parels worden gebruikt? De tapiocaparels zorgen voor het speciale effect tijdens het drinken en je vind het drankje in alle kleuren en smaken die je maar kunt bedenken. In het zelfde segment heb je ook tapiocapudding, of wat denk je van de onderstaande recepten?

1. Cassavesaté met pindasaus

Een verrassend gebruik van tapioca is er saté van maken. Maureen Tan vertelt over haar recept: “Deze saté van gestoomde blokjes tapioca (cassave) is een populaire streetfoodsnack uit universiteitsstad Bandung, omdat het een goedkoper alternatief is dan saté van vlees of kip. De blokjes zijn gekruid als saté, zien eruit als vlees en hebben ook een echte bite.”

> naar het recept: cassavesaté met pindasaus 

Cassavesaté met pindasaus

2. Glutenvrije pizzabodem

Het fijne van tapioca is dat je het kunt gebruiken als bindmiddel in glutenvrije gerechten. Wist je bijvoorbeeld dat je zo een pizzabodem zonder gluten kan maken? Met een handig filmpje laten we je in het recept zien hoe.

> naar het recept: glutenvrije pizzabodem

pizza met gerookte zalm en lente-ui

3. Bubble tea maken

We sluiten het artikel af met de bekende bubble tea. Het drankje ziet er misschien indrukwekkend uit, maar het is verrassend makkelijk zelf te maken. Bekijk het recept maar snel!

> naar het recept: bubble tea

Bubble tea maken

Lees meer over Aziatische ingrediënten:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!