
Wat is tapioca?
Lees verder na de advertentie
Tapioca: je hebt er vast weleens van gehoord maar weet je ook wat het is? Het is een zetmeelrijk product dat wordt gewonnen uit de wortels van cassave, een knol die voornamelijk groeit in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Om er tapioca van te maken wordt het zetmeel uit de knol gehaald en verwerkt tot kleine parels, vlokken of meel. Dit zijn dan ook de verschillende vormen waarin je het ingrediënt kunt vinden.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoe smaakt tapioca?
De smaak van tapioca valt het beste te omschrijven als mild en neutraal, al zullen sommigen het ook smakeloos noemen. Het absorbeert eenvoudig andere smaken waardoor je het niet gauw zal herkennen wanneer het verwerkt is in een gerecht. Het ingrediënt is wel onderscheidend op basis van structuur. Deze is namelijk opvallend doordat het mondgevoel zacht en wat veerkrachtig is.
Waar koop je het?
Tapioca is verkrijgbaar in verschillende vormen. Denk aan de kleine parels, vlokken en het meel. Deze producten kun je stuk voor stuk in de meeste Aziatische winkels wel krijgen. In de supermarkt kun je het wat lastiger vinden maar neem vooral eens een kijkje bij het glutenvrije schap. Tapioca bevat namelijk geen gluten en is daarmee geschikt voor mensen met een glutenintolerantie of -allergie.
Hoe kun je tapioca vervangen?
Kun je het nergens vinden en heb je het wel nodig voor je gerecht? Dan zijn er enkele alternatieven die je kunt overwegen. Zo kun je andere zetmeelsoorten zoals maiszetmeel of aardappelzetmeel gebruiken wanneer je oorspronkelijk tapioca wou toevoegen als bindmiddel.
Had je eigenlijk tapioca nodig als geleermiddel? Dan kun je natuurlijk gelatine als vervanger gebruiken, pectine of agar agar. Houd er dan wel rekening mee dat elk alternatief zijn eigen bereidingswijze kent en je de ingrediënten dus niet 1-op-1 kunt vervangen.
Hoe kun je tapioca gebruiken?
Doordat het een neutrale smaak heeft en als bindmiddel fungeert, is tapioca multi-inzetbaar. Je kunt het zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken want het neemt de smaak van de andere ingrediënten over. Da’s handig hè?
Toch zijn er een aantal gerechten waarin je het ingrediënt steevast ziet terugkomen. Wat denk je bijvoorbeeld van de bekende bubble tea waarin de parels worden gebruikt? De tapiocaparels zorgen voor het speciale effect tijdens het drinken en je vind het drankje in alle kleuren en smaken die je maar kunt bedenken. In het zelfde segment heb je ook tapiocapudding, of wat denk je van de onderstaande recepten?
1. Cassavesaté met pindasaus
Een verrassend gebruik van tapioca is er saté van maken. Maureen Tan vertelt over haar recept: “Deze saté van gestoomde blokjes tapioca (cassave) is een populaire streetfoodsnack uit universiteitsstad Bandung, omdat het een goedkoper alternatief is dan saté van vlees of kip. De blokjes zijn gekruid als saté, zien eruit als vlees en hebben ook een echte bite.”
> naar het recept: cassavesaté met pindasaus
2. Glutenvrije pizzabodem
Het fijne van tapioca is dat je het kunt gebruiken als bindmiddel in glutenvrije gerechten. Wist je bijvoorbeeld dat je zo een pizzabodem zonder gluten kan maken? Met een handig filmpje laten we je in het recept zien hoe.
> naar het recept: glutenvrije pizzabodem
3. Bubble tea maken
We sluiten het artikel af met de bekende bubble tea. Het drankje ziet er misschien indrukwekkend uit, maar het is verrassend makkelijk zelf te maken. Bekijk het recept maar snel!
> naar het recept: bubble tea
Lees meer over Aziatische ingrediënten:
Aziatische sauzen: welke zijn er en bij welk gerecht gebruik je ze?
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische recepten
Zo hoor je wasabi en sojasaus te mengen (en we doen het allemaal verkeerd)
Onze tips

Smaken van de liefde: maak indruk met dit valentijnsmenu

Vegetarische recepten met peulvruchten: 13x lekkere ideeën

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten

13x recepten met eieren: van omelet tot quiche

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Marokkaanse gerechten: deze recepten wil je proberen

Vier Wereld Nutella Dag met de lekkerste recepten

Crêpes maken: 9x de lekkerste recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.