
Soms kom je recepten tegen waarin gelatine gebruikt wordt. Vaak is dit voor toetjes of zoetigheden waarbij geen vlees aan te pas komt. Toch is zo’n recept dan niet geschikt voor vegetariërs of veganisten. Dat komt omdat gelatine een dierlijk product is. Het wordt gemaakt van runder- of varkenscollageen. Als vervanging voor gelatine kun je daarom agar agar gebruiken.
Lees verder na de advertentie
Wat is agar agar?
Wil je agar agar gebruiken? Wij leggen je graag uit wat het is! Agar agar is – net als gelatine – een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen. Je koopt agar agar als een wittig poeder. De bindkracht is alleen veel groter dan die van gelatine. Daarbij moet het ook tot een hogere temperatuur verhit worden dat gelatine voordat het oplost in water.
En tot slot is de bindkracht van agar agar thermoreversibel. Dat wil zeggen dat een gelei hiermee bij opwarming weer vloeibaar wordt, en bij afkoeling weer stolt. Het is dus wel een veganistische vervanger van gelatine, maar de werking is heel anders.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Agar agar gebruiken?
De bereidingswijze is anders dan die van gelatine. Bij het vervangen van gelatine door de vegetarische agar agar moet je het recept daarom iets aanpassen. Je koopt het in toko’s en natuurvoedingswinkels in poedervorm, maar bijvoorbeeld ook natuurvoedingswinkels – en steeds vaker in supermarkten.
Dit poeder los je op in kokende vloeistof (water, melk of room) en voeg je daarna toe aan de rest van het gerecht. Gebruik per 1 liter vloeistof 8 gram van het poeder. Dat is ongeveer ⅓ van de hoeveelheid gelatine die je nodig zou hebben.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoe smaakt agar agar?
Nu we de vraag ‘wat is agar agar’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Het antwoord is vrij simpel: eigenlijk smaakt het niet echt ergens naar. Chemisch gezien is een soort suiker, dus als je een vinger doopt in de pot agar agar zal het heel lichtzoet smaken.
Agar agar wordt niet gebruikt voor de smaak, maar voor het effect. Een gelei van agar agar is meestal minder gelatineus dan met gelatine – het heeft meer bite zogezegd. Ook zal de gelei iets troebeler zijn dan met gelatine.
Hoe vervang je agar agar?
Als geleermiddel kan je het natuurlijk vervangen door gelatine. Andere opties zijn pectine, tapioca of Arabische gom. Er zijn een paar redenen waarom je agar agar zou willen vervangen. Ten eerste neemt net als bij gelatine de bindkracht af; na enkele dagen zal je gelei waterig worden. Daarnaast werkt het minder goed bij zure ingrediënten. Zuren hebben de neiging de suikerketens van agar agar af te breken, waardoor ze hun bindkracht verliezen.
Waar koop je het?
In de supermarkt, bij de toko, bij de groothandel als je een pasje hebt of online natuurlijk. Het is soms even zoeken, maar over het algemeen is het goed verkrijgbaar. Let erop dat het witte poeder ongeveer twee keer zoveel bindkracht heeft als gelatine. Je hebt er minder van nodig, dus ook al is die kiloverpakking in de aanbieding, wellicht is het toch een goed idee wat minder in huis te halen.
Wat kun je er allemaal mee?
Agar agar wordt het meest gebruikt als geleermiddel in pudding, custards of andere desserts. Het is ook heel geschikt om een stevige vulling te maken voor taarten, of zelfs snoepjes.
Tot slot is er nog een heel andere toepassing: je kunt het ook gebruiken om bouillon te clarifiëren – dat is een duur woord voor helder maken.
Recepten met agar agar
Meteen aan de slag? Met deze recepten kun je meteen aan de slag met agar agar.

Laagjespaté met wortel, bloemkool en spinazie
Is een avondje borrelen voor jou niet compleet zonder een mooie paté? Deze ‘groene’ paté geeft je borrelplank een avontuurlijk tintje.

Bosbessen-limoentaart
Deze zomerse taart ziet er niet alleen prachtig uit, de smaak is ook nog eens geweldig. Het moeilijkste aan dit recept? Wachten tot de taart na een nachtje opstijven klaar is…

Dé kroontaart uit Hemelse Modder
Deze taart ziet er niet alleen als een echte showstopper uit, elke hap die wegsmelt op je tong smaakt ook nog eens onweerstaanbaar lekker. Als wij deze taart maken op de redactie is ‘ie dan ook in een mum van tijd op!
Lees ook:
Onze tips

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo doe je dat

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.