Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Online boodschappen doen

Verrassend vegan: wist jij dat deze onverwachte producten plantaardig zijn?

Advertentie

Het welzijn van dieren, het milieu of gewoon je gezondheid: er zijn redenen genoeg om te stoppen met het eten van vlees of zelfs helemaal te switchen naar een plantaardig dieet. Maar de overstap naar een plantaardig eetpatroon kan best een beetje lastig zijn. Gelukkig kan je deze verrassende producten uit de supermarkt gewoon blijven eten!

Verrassend vegan

Ben jij net overgestapt naar een plantaardig dieet en zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, wij helpen je graag een handje. Er zijn gelukkig een hoop producten uit de supermarkt verrassend vegan. Je verwacht het misschien niet maar bagels en bladerdeeg uit de supermarkt zijn vaak geheel plantaardig. Hoe dat precies? Lees snel verder, wij leggen het je graag uit!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Brood

In veel baksels gaat boter, eieren en melk. Zo ook croissantjes, krentenbollen en zachte broodjes. Maar wist je dat de meeste broden uit de supermarkt al deze ingrediënten niet bevatten? Veel broden worden gemaakt van gistdeeg en dat is (verrassend) vegan! Check wel altijd voor de zekerheid even de verpakking. Soms wordt er wel melk(poeder), eieren, boter of L-cysteïne toegevoegd. Vooral de laatste is een instinker. L-cysteïne is een dierlijk ingrediënt dat zorgt voor luchtigheid in het deeg.

high tea sandwiches

Bagels

Ook van bagels wordt soms onterecht gedacht dat ze worden gemaakt met dierlijke producten. Maar zodra je dit recept checkt, kom je erachter dat dit helemaal niet het geval is. Met ingrediënten als zout, suiker, gist, bloem, baking soda en bloem komt er geen dierlijk product aan te pas. Laat alleen het eigeel achterwege. Dit wordt soms gebruikt om de bagels net dat beetje glans te geven. Gelukkig zorgen de basterdsuiker en baking soda in het kookwater een soortgelijk effect. Deze ingrediënten geven de bagels een mooie glanzende buitenkant.

> naar het recept: zelf bagels maken

Zelf bagels maken

Pasta

Wie zelf weleens pasta maakt weet dat hierin ei zit. Verrassend genoeg is pasta uit de supermarkt wel vegan. Om kosten te besparen worden de eieren vaak achterwege gelaten. Bekijk de ingrediëntenlijst maar! Je zult zien dat de meeste pasta’s uit de supermarkt enkel uit (durum) tarwe bestaan.

Dit doe je fout bij het koken van pasta

Jam

Er wordt vaak gedacht dat jam zijn structuur dankt aan gelatine. Dit is een product gemaakt van dierlijke beenderen dat ingrediënten helpt indikken. Maar wanneer je de ingrediëntenlijst van jam bekijkt, zal je er al snel achter komen dat hier helemaal geen gelatine aan wordt toegevoegd. De structuur komt door de stof pectine. Er zit van nature pectine in de celwanden van vrijwel alle vruchten, maar de exacte hoeveelheid verschilt per fruitsoort. Appels en citrusvruchten zoals grapefruits en sinaasappels bevatten de meeste pectine; in bramen vind je veel minder pectine. Hoe meer pectine erin zit, hoe makkelijker het fruit zal geleren bij het maken van jam. Bij fruitsoorten die niet genoeg pectine bevatten moet je extra pectine toevoegen tijdens de bereiding. Dat doe je door middel van geleisuiker – een speciale suiker voor het maken van jam waar pectine aan is toegevoegd.

bramenjam maken

Margarine

Wist je dat boter en margarine twee verschillende producten zijn? Om een product ‘boter’ te mogen noemen moet er minimaal 80% melkvet inzitten. Daarom is margarine officieel geen boter. Dat komt omdat deze gemaakt wordt met plantaardige ingrediënten, en dus geen melkvet. In de volksmond wordt de term ‘boter’ vaak gebruikt voor halvarines en margarines, waarschijnlijk om het imago op te krikken van deze plantaardige producten.

verrassend vegan margerine

Bladerdeeg

Als er een product verrassend vegan is dan is het bladerdeeg wel. Daar zit toch hartstikke veel roomboter in? Niet in de meeste varianten die in de supermarkten verkopen. Alleen wanneer er op de verpakking expliciet vermeldt staat dat het roomboter bevat, kan je er zeker van zijn dat het erin zit. Staat het er niet op dan wordt het hoogstwaarschijnlijk om kosten te besparen achterwege gelaten. Al doe je er zeker goed aan om altijd ook de ingrediëntenlijst te checken.

zelf bladerdeeg maken

Lees ook: Huh? Deze verrassende producten zijn helemaal niet vegan

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!