Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Zelf bagels maken

Weekendproject: zelf bagels maken

Profielfoto van SanneSanne

Advertentie

Na dit stap-voor-staprecept hebben deze inner circles geen geheimen meer voor jou. We gaan zelf bagels maken!

Ingrediënten voor 10 stuks:

 • 2 tl zout
 • 2 el suiker
 • 1 zakje droge gist 7 g
 • 1 el + extra olijfolie
 • 500 g harde bloem
 • 1 el lichtbruine basterdsuiker
 • 1 el baking soda
 • 1 ei  – geklutst
 • maanzaad, sesamzaad en
 • zeezout – om te garneren
 • vershoudfolie

Alles in huis? Aan de slag, we gaan zelf bagels maken!

1. Zelf bagels maken doe je zo: schenk 300 ml water in een grote kom en roer het zout, de suiker, de gist, 1 el olie en 250 g bloem erdoorheen. Meng al knedend met 1 hand of met de deeghaken van een keukenmachine of mixer geleidelijk de overige bloem erdoorheen tot een zacht deeg. Kneed ca. 10 minuten tot het deeg egaal en elastisch aanvoelt. Druk met een vinger in het deeg – het moet snel weer terugveren. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een met met olijfolie ingevette kom. Bedek met een theedoek en laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld, of zet het deeg 1 nacht in de koelkast om het langzaam te laten rijzen.

 

2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Verdeel het deeg op een met bloem bestoven werkblad in 10 stukken à 85 g (foto 1). Maak elk stuk bolvormig door de uiteinden van het deeg steeds plat te drukken en onder het midden van het deeg te vouwen (foto 2).

Zelf bagels maken  

3. Draai elke deegbol onder je hand op het werkblad om hem egaler te maken (foto 3). Druk de steel van een pollepel in het midden van elke deegbol om er een gat in te maken (foto 4). Steek de steel door het gat en draai de bagel er voorzichtig omheen tot het gat ca. 3 cm groot is – dat is groter dan het gat uiteindelijk wordt, omdat het deeg weer zal rijzen (foto 5). Bedek de bagels losjes met vershoudfolie terwijl je de overige bagels maakt. Laat de bagels ca. 30 minuten rijzen.

 Zelf bagels maken  

4. Breng in een grote pan ruim water aan de kook en strooi de basterdsuiker en de baking soda erin.* Het zal nu erg gaan bruisen. Leg de bagels in het kokende water – niet meer dan 4 tegelijk. Kook ze ca. 1 minuut tot ze een beetje gerezen zijn en een velletje hebben en draai ze daarbij eenmaal om (foto 6). Kook de bagels niet langer, dan worden ze te taai en bobbelig na het bakken. Neem de bagels met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken. Leg ze op een met olie ingevette bakplaat. Bestrijk de bagels met het ei en bestrooi ze met maanzaad, sesamzaad of zeezout. Bak ze in 15-18 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

*De basterdsuiker en baking soda in het kookwater geven de bagels een mooie glanzende buitenkant.

Viel het zelf bagels maken in de smaak? Maak dan ook eens stap voor stap je eigen roggebrood!

© olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Lulu Grimes Foto’s: David Munns Styling: Mike Cutting Foodstyling: Janine Ratcliffe

Profielfoto van

Sanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!