Advertentie
Een scheutje witte wijn in je risotto of kirsch in je kaasfondue; het lijkt haast onmisbaar. Maar wat nou als je de specifieke dranksoort niet in huis hebt, zwanger bent, voor kinderen kookt of om een andere reden geen alcohol aan je maaltijden wil toevoegen? Geen nood! Wij hebben een overzicht met de beste vervangers van verschillende soorten drank gemaakt.
Alcohol vervangen
In veel klassieke gerechten zit een scheutje alcohol, wat dacht je bijvoorbeeld van coq au vin of romige risotto? De toegevoegde drank maakt het geheel simpelweg net even wat lekkerder. Gelukkig is koken zonder alcohol ook heel goed mogelijk, die kun je namelijk gewoon vervangen!
Voor wie de klassiekers zonder drank wil maken, hebben wij de beste non-alcoholische vervangers op een rijtje gezet. Al zal de smaak zeker niet geheel hetzelfde zijn, met deze vervangers voor alcohol kom je bij de meeste klassieke gerechten al een heel eind.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Sherry
We trappen het lijstje met alcohol vervangers af met een alternatief voor sherry. Dit is een versterkte wijn met een licht notig en een beetje gistige smaak. Omdat het een wijnsoort is, wordt er ook sherry-azijn gemaakt. Dit is een goede non-alcoholische vervanger voor sherry.
De kenmerkende notige smaak blijft namelijk goed herkenbaar in de azijn en geeft je dressings of sauzen een enorme boost. Zo maak jij jouw sherry-sjalotjes alcoholvrij. Wil jij juist sherry in een dessert vervangen? Dan worden fruitsappen zoals sinaasappelsap of ananassap vaak aangeraden, omdat je daarmee een zoete smaak toevoegt.
No-bake chocolade-sherrytaart
Een succesvol dessert kan niet zonder een flinke lading chocolade, een scheutje alcohol en heel veel room. Deze taart is op en top feestelijk, maar snel klaar en je hebt er geen oven voor nodig.
2. Alcohol vervangen: rode wijn
Rode wijn wordt in gerechten niet alleen voor de rijke smaak, maar ook voor het zuurtje toegevoegd. Eerlijk is eerlijk, het is knap lastig om een 1:1 vervanger hiervoor te vinden. Waarmee je de rode wijn vervangt, hangt af van het soort gerecht. Ga jij voor een dessert? Dan kan je de rode wijn vaak met fruitsap vervangen. Bouillon is daarentegen weer geschikter voor een stoofpotje.
Druiven-, bessen-, cranberry-, of granaatappelsap: in zoete gerechten zoals stoofpeertjes of appeltjes in rode wijn kun je wijn prima vervangen met een fruitsap. Deze verschillende fruitsappen zijn namelijk allemaal rijk aan smaak, ietwat zuur en hebben ook een prachtige rode kleur die je gerecht net dat beetje extra geeft. Zo maak je het dessert gelijk helemaal childproof.
Kippen-, runder- of groentebouillon: de diepe rijke smaak van rode wijn kan je vervangen met bouillon. Dit is bij stoofpotjes de perfecte oplossing om het geheel toch veel smaak te geven. Vervang bijvoorbeeld de rode wijn in een klassieke boeuf bourguignon of ragù door wat extra bouillon. Al geeft de bouillon gerecht de smaak die je nodig hebt, het zal niet voor een zuurtje zorgen. Mis jij dat? Je kan eventueel een eetlepel (rode wijn)azijn per 250 ml bouillon toevoegen.
Rode wijnazijn:Â voor wie dat zuurtje van de wijn niet kan missen, is rode wijnazijn een goede non-alcoholische vervanger. Balsamicoazijn zou eventueel ook kunnen wanneer je het gebruikt om te marineren of koken. Als smaakmaker an sich is balsamico door de unieke smaak minder geschikt. Let er wel op dat je niet te veel toevoegt, dan kan het geheel wat te zuur uitvallen. Blijf goed proeven en vul het eventueel met bouillon aan.
Boeuf bourguignon
Een absolute klassieker uit de Franse keuken, die niet in je repertoire mag ontbreken.
3. Alcoholvrije vervangers voor witte wijn
Appel-, peren-, of witte druivensap: net als bij rode wijn kun je witte wijn in desserts het beste vervangen door fruitsap. Kies ditmaal voor een lichte variant zodat de kleur niet te veel overheerst. De zoete ondertoon van het sap past juist goed bij nagerechten zoals gepocheerde peer met macadamiacrumble en gepocheerde perzik
Verjus: voor wie bij de fruitsappen net dat zuurtje mist, is verjus de oplossing. Dit is een sap dat vaak wordt gemaakt van onrijpe druiven, appels of kruisbessen. De smaakmaker wordt gebruikt als non-alcoholische vervanger van witte wijn en is perfect te gebruiken om je pan af te blussen. Wanneer je een risotto op het menu hebt staan, is verjus je beste vriend.
Kippen- of groentebouillon: wil jij diepte en smaak aan je gerecht toevoegen? Gebruik dan bouillon ter vervanging van witte wijn. Zo maak je eenvoudig een klassiek gerecht alscoq au vin blancalcoholvrij. Mis je dat zuurtje? Voeg dan voor extra smaak een eetlepel (witte wijn)azijn per 250 ml bouillon of wat citroensap toe.
Citroensap: wanneer je dat zuurtje in je gerechten mist, kan je wat citroensap aan je gerecht toevoegen. Zorg er wel voor dat het citroensap met de helft verdunt, anders smaakt het geheel wellicht net iets te veel naar citroen. Voeg vervolgens slechts 1 eetlepel van dit mengsel per 250 ml bouillon toe.
Witte wijnazijn: om het gerecht net dat beetje zuur te geven, kun je witte wijnazijn gebruiken. In de azijn zit namelijk de rijke smaak van de witte wijn, maar dan zonder de alcohol.
Coq au vin blanc met roze peper en citroen
Nog zo’n Franse klassieker, waar wij maar geen genoeg van kunnen krijgen!
4. Alcoholvrije vervangers voor amaretto
Dit is misschien wel de eenvoudigste in het lijstje met alcohol vervangers. De gemakkelijkste alcohol om te vervangen is amaretto. Want deze amandelachtige likeur kun je eenvoudig met amandelsiroop vervangen. Vooral in desserts zal je het verschil nauwelijks merken.
Gegrilde amarettoperen met pistachekaramel en slagroom
De peren krijgen een heerlijke smaak als ze worden gecombineerd met amaretto en pistachenoten. De zure room geeft dit dessert een frisse smaak.
5. Alcohol vervangen: bier
Met de groeiende populariteit van speciaalbieren wordt er steeds vaker bier aan gerechten toegevoegd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijk stoofpotje of juist mosselen? Vooral speciaalbieren geven een volle en rijke smaak aan de gerechten.
Bouillon geeft een soortgelijke rijke smaak aan gerechten. Gebruik ter vervanging van lichte biersoorten groentebouillon en voor de donkere biersoorten juist runder- of kippenbouillon. Of misschien wel nog makkelijker; gebruik een alcoholvrij biertje als vervanger!
Alcoholvrij bier heeft namelijk dezelfde zuurgraad en koolzuur als bier met alcohol. In sommige gerechten, zoals brood, zijn deze factoren vereist voor het (rijs)proces.
Mosselen met weizenbier en bacon
Deze mosselen met weizenbier en bacon laten je optimaal genieten van een van de beste seizoenen van het jaar: het mosselseizoen.
6. Alcoholvrije vervangers voor rum
Rum is een ietwat zoete sterke drank gemaakt van de suikerriet. Wanneer je de alcohol verdampt, blijft er vooral suikersiroop over. De smaak komt het dichtste bij ananas en amandel. Ananassap of een siroop met amandelextract zijn dan ook de beste vervangers voor deze alcohol soort. Probeer het eens, bijvoorbeeld in deze dronken appelcrumble.
Dronken appelcrumble
Een crumble maken is makkelijk, snel én heel erg lekker. Zeker met dit recept!
7. Sake
In steeds meer ingrediëntenlijsten zien wij sake staan. In veel Aziatische keukens is sake een echte smaakmaker. Al is deze alcohol soort voor sommigen misschien nog wat onbekend, in Japan drinken ze deze drank op basis van gefermenteerde rijst en water al jaren. De smaak laat zich het beste omschrijven als zacht en complex, met een vleugje umami.
De beste vervanger voor deze alcohol is rijstazijn. Gebruik echter vooral niet te veel, je wil niet dat het geheel te zuur wordt.
Koreaanse lamskoteletjes
Met afhaalgerechten uit bijna elke keuken, duiken we dit keer onze eigen keuken in. We maken Koreaanse lamskoteletjes from scratch!
8. Alcohol vervangen: kirsch
De laatste in het lijstje met vervangers voor alcohol is kirsch. Dit is een sterke drank gemaakt van kersensap. Vaak wordt er naar smaak een scheutje aan klassieke gerechten zoals kaasfondue toegevoegd. Het zuurtje van de drank vormt namelijk een mooi contrast met het vette van de kaas.
Je kunt de kirsch gemakkelijk vervangen met een scheutje appelsap. Wil je juist de kirsch in desserts vervangen? Dan is kersensap het beste alternatief. Qua smaak komt dit namelijk het meest in de buurt van kirsch.
Kleffe chocoladecake met kirschroom
Dit klinkt toch als een feestje? Ook zonder alcohol maak je gegarandeerd indruk met dit dessert.
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Onze tips
Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?
Alles over aardappelsoorten: van kruimig tot vastkokend
6x de lekkerste puree met of zonder aardappel
Zo kun je perfect gebakken aardappelen maken
Zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks
Zo kan je het beste zoete aardappels koken en bereiden
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.