Advertentie
Vroeger was sherry iets voor huismoeders – vader dronk een borreltje en moeder dronk gezellig een glaasje sherry mee. Je kocht het in de supermarkt en het was goedkoop. Dat was geen toeval, maar marketing: jarenlang is sherry in de markt gezet als een goedkope borrel voor de huisvrouw. Onvoorstelbaar eigenlijk, en doodzonde, want sherry kent een rijke en eeuwenoude traditie en verdient beter dan het stoffige imago. Gelukkig is met het verdwijnen van de huisvrouw ook sherry aan een nieuw leven begonnen. Steeds meer mensen waarderen de smaak van een fijn glas sherry.
Wat is sherry?
Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is sherry eigenlijk? Net als bijvoorbeeld port behoort sherry tot de versterkte wijnen, waarbij tijdens het productieproces extra alcohol aan de wijn wordt toegevoegd. Daardoor stopt de vergisting. Het resultaat is een wijn met 16 tot wel 20% alcohol met vaak nog wat restsuiker omdat niet alle suiker in alcohol omgezet is. Deze drank komt uit het gebied rond Jerez de la Frontera in het Andalusië, in Spanje. De naam sherry is een Engelse verbastering van Jerez. De wijn wordt gemaakt volgens het ingenieuze ‘solera-systeem’ waarbij de wijnen telkens van vat worden overgeheveld om een constante kwaliteit te waarborgen. Omdat op die manier er verschillende jaargangen in een vat terechtkomen, staat er nooit een jaartal op een sherryfles – op z’n hoogst een indicatieve leeftijd.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt sherry?
Nu we de vraag ‘wat is sherry?’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Er zijn verschillende soorten, zowel droog als zoet, van licht tot zwaar. Het voert te ver om hier alle soorten op te sommen. Het smaakverschil tussen een lichte en droge (bijvoorbeeld manzanilla) of een zware en zoete sherry (bijvoorbeeld PX) is enorm. De kenmerkende smaak is over het algemeen licht notig en een beetje gistig.
Hoe vervang je het?
Je kan het vervangen door andere versterkte wijnen. Bijvoorbeeld witte port of marsala. De smaak zal anders zijn, dus van een echte vervanging is geen sprake. Daarom hier een tip hoe je nog meer sherry kan gebruiken. Omdat het een wijnsoort is, wordt er ook sherry-azijn gemaakt. De kenmerkende notige smaak blijft goed herkenbaar in de azijn en kan je dressings of sauzen een enorme boost geven.
Waar koop je het?
In de supermarkt, bij de slijter of online. De supermarkt zal vooral eenvoudige en goedkope sherry verkopen. Bij een goede slijter kan je meestal al wat meer soorten en stijlen vinden. Maar als je gegrepen bent door de smaakrijkdom van deze drank – of je bent benieuwd wat er allemaal te vinden is, dan ben je aangewezen op het online-aanbod.
Wat kan je er allemaal mee?
Je kan er natuurlijk mee koken, maar het beste is gewoon drinken. Wijn – en dus ook sherry – is een ideale begeleider van de maaltijd. Bij bijna elk gerecht is wel een passend glas sherry te bedenken. En anders drink je gewoon een heerlijk glas sherry voor het eten op zondag. Die huismoeders hadden het eigenlijk helemaal niet zo slecht bekeken achteraf. Toch de keuken in met deze drank (of in azijnvorm)? Wij verzamelden de lekkerste recepten voor je.
Kip met sherryazijnsaus
Bij dit recept kiezen we voor azijn gemaakt van sherry. Dit geeft de saus een volle, rijke smaak die perfect past bij de kip en de overige ingrediënten. Probeer maar eens uit!
Oesters met sherrygranita
Heb je weleens oesters gegeten? Of je houdt ervan, of je haat ze. Hier op de redactie vinden we ze heerlijke, zeker met de sherrygranita uit dit recept.
Vesters inspiratie: Trifle
Dit toetje heb je misschien weleens gegeten bij Restaurant Vesters in Nijmegen. Daar komt dit recept namelijk vandaag. Geloof ons maar, onweerstaanbaar lekker!
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.