Bereiding

De trifle dames en heren; sommigen vinden haar kitsch, anderen zeggen dat haar tijd erop zit. Ik ken deze personen niet allemaal en toch ben ik het hartstochtelijk met hen allemaal oneens. Omdat je nooit te veel goede recepten kunt hebben en omdat de mensen die haar onderschatten volgens mij niet goed weten waarom, breek ik hier een lans voor de trifle.
Ik heb het niet over de met blikfruit en Klop-Klop gemaakte slappe troep die tien dagen geleden al gemaakt is en bij de schandelijke vergissingen van de supermarktschappen hoort. Nee, ik heb het over de echte trifle. Gemaakt met verse banketbakkersroom en een echte vanillepeul. Met fris-zure vruchtenjam uit eigen keuken en luchtige room die niet te zoet is. En met gedroogde cake die flink wat sherry opzuigt. Zij is gemaakt op de morgen van de dag waarop je haar eet. Zodat ze, al opstijvend, alle vrolijke smaken rustig aan elkaar laat wennen, zonder daarbij afbreuk te doen aan de afzonderlijke delen. Hoewel zij zich niet snel beledigd voelt en haar werk doet in alle seizoenen, is de trifle nu op haar best. In de zomer, gedurende de hoogtijdagen van het huwelijk tussen de aardbei en de frisse-groente-die-denkt-dat-ie-fruit-is: rabarber. Dan, bestrooid met een dun, knisperend laagje van geroosterde pistache en amandel, is zij een wonder van eenvoud en vernuft, geserveerd in een kristallen coupe.
Een kristallen coupe. Ik zeg het nogmaals terwijl ik de wenkbrauwen omhoog zie gaan. Natuurlijk is dat kitsch, maar dat is een vakantiekiekje van jezelf met de Mont Blanc of de toren van Pisa ook. Wanneer het vakantieseizoen is aangebroken en je bent eenmaal ter plaatse en in de juiste stemming, dan schiet je het plaatje toch. Ook daarvan weet je niet waarom, maar het blijft een mooi gezicht. En zo is dat nou ook precies met de echte trifle dames en heren.
1 Klop de slagroom met de suiker en de uitgeschraapte vanille stijf in een mengkom en bewaar in de koelkast.
2 Steek met een steekring een cirkel uit de plak cake, leg deze apart. Eet de helft van wat overblijft van de cake op en doe de andere helft hiervan onder in de coupes. Shep hierop per coupe 1 eetlepel cream sherry.
3 Meng de gehalveerde aarbeien in de andere mengkom met de rabarberjam en de blauwe bessen. Schep van dit mengsel twee lepels op de cake in de coupes.
4 Shep hierop twee lepels banketbakkersroom en leg hierop de rond uitgestoken plak cake. Schep hierop twee lepels cream sherry.
5 Ga verder met opbouwen op dezelfde manier als hiervoor: twee eetlepels fruitmengsel en twee eetlepels custard. Druk dit zachtjes aan met een lepel en laat dit een uur in de koelkast opstijven.
6 Verdeel dan de slagroom over de coupes en strijk ze strak af aan de bovenkant met de spatel. Laat verder opstijven tot je de trifles gaat gebruiken en verdeel vlak voor het serveren wat amandel, pistache en gemberolie over de bovenkant.