Onze eigen chef Willem ken je natuurlijk allang, maar ken je ook chef Tim van ATAG? Vanaf het allereerste moment dat ze samen in de keuken stonden was er magie. Reden genoeg om dit jaar elke maand de kennis van beide chefs te bundelen. Speciaal voor de feestdagen gingen ze langs bij wijnhuis Robbers en van den Hoogen in Arnhem, om alles te leren over de juiste temperatuur van wijn.
Wijn serveren
Natuurlijk weet je dat een glas witte wijn gekoeld het lekkerste is, maar wist je dat sommige rode wijnen ook gekoeld geserveerd worden? Tim en Willem leerden van sommelier Anna te Lintelo (wijnhuis Robbers en van den Hoogen) alles over wijn serveren op de juiste temperatuur.
Daarnaast zochten ze ook nog een mooie rode wijn uit die perfect past bij het recept voor gebraden eendenborst, verderop in dit artikel. Zo begin je goed voorbereid aan de feestdagen!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Rode wijn
Het is te makkelijk om één temperatuur te kiezen voor alle rode wijnen. Om het toch een beetje overzichtelijk te houden delen we rode wijn op in twee categorieën: fruitige rode wijn (vaak wat lichter) en krachtige, volle wijnen. Een merlot is bijvoorbeeld vaak wat lichter van smaak, terwijl een cabernet sauvignon vaak krachtig van smaak is.
Rode wijn smaakt vaak licht gekoeld nét iets beter dan op kamertemperatuur (21 graden). Voor rode wijn ligt de beste temperatuur om wijn te serveren dan ook iets onder de gemiddelde kamertemperatuur:
- Fruitige, lichte rode wijnen: 12-15 graden
- Krachtige, diepe en volle wijnen: 16-18 graden
Over het algemeen bewaar je rode wijn niet in de koelkast, maar juist wel in een wijnklimaatkast. Daarmee kun je namelijk gemakkelijk de juiste temperatuur instellen.
Witte wijn
Bij witte wijn maken we het onderscheid tussen frisse, lichte wijnen en volle, diepe wijnen. Bij die eerste categorie denken we aan wijnen zoals pinot grigio. Wat vollere, diepe wijnen zijn bijvoorbeeld een chardonnay.
- Frisse, lichte witte wijnen: 9-11 graden
- Volle, diepe witte wijnen: 10-15 graden
Het is handig om van tevoren te bedenken hoe lang een wijn ongeveer moet koelen om op de juiste temperatuur te komen. Om tot een temperatuur van ongeveer 9-11 graden te komen bij frisse, lichte wijnen heb je zo’n 3 uur koelen nodig. Leg de fles dus op tijd in de wijnklimaatkast.
Om uit te komen op 10-15 graden bij een volle, diepe witte wijn heb je 1,5 tot 2 uur nodig. Daar waar de wijn in een gewone koelkast vaak te koud wordt, weet je bij een wijnklimaatkast zeker dat de wijn de juiste temperatuur heeft.
Rosé
Bij rosé denken we vaak direct aan de zomer, al zijn er ook diverse soorten die erg lekker zijn bij het kerstdiner, bijvoorbeeld als aperitief. Rosé schenk je over het algemeen net zo koel als witte wijn, soms zelfs iets koeler:
- Rosé: 9-11 graden
Net als bij witte wijn geldt dat de rosé zo’n 3 uur nodig heeft om te koelen. Door de wijn te bewaren in een wijnklimaatkast ben je altijd verzekerd van de juiste temperatuur op het moment dat je de wijn inschenkt.
Mousserende wijnen
Dan heb je nog mousserende wijnen zoals champagne, prosecco, cava en cremant. Zeker rond de feestdagen proosten we hier maar al te graag mee.
- Mousserende wijn: 7-9 graden
Leg de mousserende wijn van te voren in de wijnklimaatkast. Deze kun je direct schenken nadat je de fles uit de koeling haalt. Schenk de mousserende wijn nooit in een gewoon wijnglas, maar kies altijd voor een flûte. Zo komen de bubbels het beste tot hun recht.
ATAG wijnklimaatkast
Genieten van een prachtig glas wijn is het resultaat van een delicaat proces. Het ware karakter komt pas volledig naar voren als de wijn wordt geserveerd op de perfecte temperatuur. Uiteraard nadat deze heeft kunnen rusten op de
juiste temperatuur bij een ideale luchtvochtigheid, beschermd tegen trillingen en UV licht.
De professionele ATAG wijnklimaatkast brengt de magie van een ervaren sommelier binnen handbereik van elke wijnliefhebber, onder andere doordat je drie verschillende klimaatzones apart kunt instellen. Zo bewaar je elke wijn op de juiste temperatuur. Bijkomend voordeel: de klimaatkast beschikt ook over een mooi serveergedeelte, zo zet je de wijn gemakkelijk klaar – op de juiste temperatuur.
Gebraden eendenborst mét rode wijn
Natuurlijk wil je de mooiste wijnen schenken bij het kerstdiner, maar je wilt ook uitpakken met smaakvolle gerechten. Met dit recept voor eendenborst pak je flink uit met de feestdagen. Gebruik voor dit gerecht het liefst een krachtige, volle wijn en schenk de wijn er ook bij.
Gebraden eendenborst met kersensaus en gesmoorde pastinaken
Eendenborst is zo’n typische klassieker voor de kerstdagen. En wil je écht uitpakken? Serveer hem dan met een saus van rode wijn, port en kersen. Dat is pas kers(t)ig!
Onze tips
Griekse gerechten: 12x inspiratie voor thuis op tafel
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
6x romantische gerechten voor twee personen
Must-haves: deze producten uit de toko wil je halen
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Zo overleef je de winterdip: heerlijke recepten en energieboosters
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.