
Ken je sake al? Deze drank van gefermenteerde rijst en water is mega populair in Japan en dat is niet voor niets. De zachte en complexe smaak – inclusief een vleugje umami – maakt sake lekker om bij het eten te drinken. Maar welke soorten zijn er eigenlijk? Een lesje in het kiezen van de juiste sake!
Lees verder na de advertentie
Verschillende soorten sake
Je ziet deze Japanse drank steeds vaker in Nederland, en allang niet meer alleen bij Japanse restaurants. De verfijnde en diepe smaak past erg goed bij diverse gerechten, net zoals bijvoorbeeld veel soorten wijn. Tijd om deze populaire drank eens onder de loep te nemen en je dan ook alles te vertellen over de verschillende soorten sake.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Wat is sake?
Sake kun je indelen in verschillende categorieën, afhankelijk van de mate waarin de rijst gepolijst is en of er alcohol toegevoegd is. De binnenkant van de rijstkorrel is rijk aan zetmeel. Aan de buitenkant zitten vetten, vitaminen en ook eiwitten, maar die kunnen de smaak en geur van de sake negatief beïnvloeden.
Daarom polijsten sakebrouwers een deel ervan weg. Hoe lager de polijstverhouding van de sake, hoe meer de rijst gepolijst is. Sake met een lage polijstverhouding smaakt milder, lichter en schoner. Sake’s met een hoge polijstverhouding smaken steviger en ook voller. Deze zijn doorgaans goedkoper, maar niet per se slechter – het hangt ervan af waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat.

Wel of geen alcohol
De andere factor op basis waarvan sake geclassificeerd wordt, is of er kleine hoeveelheden gedistilleerde alcohol zijn toegevoegd. Het toevoegen van alcohol kan de sake aromatischer en lichter, maar ook makkelijker drinkbaar maken.
Doordat er ook water toegevoegd wordt tijdens het brouwproces blijft het alcoholpercentage van de sake hetzelfde. Sake waarbij geen alcohol toegevoegd is, die puur en alleen van rijst, water, gist en koji gemaakt is, noem je ‘junmai’.
Verschillende soorten sake uitgelegd
De ene sake is dus de andere niet. Benieuwd welke soort het beste bij jou past en hoe je hem het beste kunt serveren? Wij leggen je alles uit over de populairste soorten sake:
Junmai
De rijst is tot minstens 70 procent gepolijst (30 procent van de korrels is eraf geslepen) en de sake is gemaakt van alleen rijst, water en koji. Deze sake heeft een vollere smaak en een hoger zuurgehalte, daarom is het vaak een goede match met stevige vleesgerechten. Serveer hem iets verwarmd of op kamertemperatuur.
Honjozo
De rijst is tot minstens 70 procent gepolijst (30 procent van de korrels is eraf geslepen) en er is alcohol toegevoegd. Deze sake is meestal droger dan andere soorten, smaakt licht en soepel en is makkelijk drinkbaar. Lekker voor bij de borrel of in cocktails. Serveer gekoeld of iets verwarmd.
Ginjo
Gemaakt van rijst die tot minstens 60 procent gepolijst is (40 procent is eraf geslepen) en langer gefermenteerd bij koudere temperaturen. Deze sake heeft nuances en verfijnde smaaktinten van fruit en bloemen. Serveer gekoeld bij lichte visgerechten. bij junmai ginjo is er geen alcohol toegevoegd.
Daiginjo
Dit is ginjo sake van rijst die tot minstens 50 procent gepolijst is (50 procent is eraf geslepen). Deze sake wordt beschouwd als een van de meest hoogwaardige sakesoorten en smaakt delicaat en verfijnd. Je serveert deze soort sake gekoeld. Bij junmai daiginjo is er geen alcohol toegevoegd.
Nog meer verschillende soorten sake
Alle sake die niet tot minstens 70 procent gepolijst is, wordt futsuu sake genoemd en is vergelijkbaar met tafelwijn, waarbij de kwaliteit net als bij tafelwijn kan verschillen.
Andere soorten die je kunt tegenkomen zijn nama-zake (ongepasteuriseerde sake), nigori (minder gefilterde sake) en koshu (gerijpte sake).

Lees ook:
© Olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Vinnie Whiteman Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Adam Bush
Onze tips

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Bakpapier in de airfryer: kan dat?

Clubsandwich maken: zo doe je dat!

Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar

Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom

Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.