Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Cassave

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Is het een aardappel? Is het een wortel? Veel mensen vragen zich af wat cassave nu eigenlijk is. Goed nieuws: wij hebben antwoorden! We hebben alle feitjes over cassave op een rij gezet en delen de lekkerste recepten met je.

Wat is cassave?

Cassave – ook wel maniok of tapioca genoemd – is een eetbare wortelknol en komt van een heester, de Manihot esculenta-plant. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt tegenwoordig in veel tropische en subtropische gebieden verbouwd. De cassave blijft tijdens de groei van deze plant onder de grond en heeft 8 tot 24 maanden nodig om volledig te groeien.

Je kunt cassave herkennen aan zijn langwerpige en ovale vorm met een bruine, dikke schil. De binnenkant heeft een witte kleur en een stevige textuur. Dankzij deze textuur bevat de knol veel vezels en is het een goede bron van koolhydraten, door het aanwezige zetmeel. Het bevat weinig eiwitten en vetten, maar zit wel boordevol vitamine C, kalium en magnesium.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt cassave?

De smaak van cassave wordt vaak beschreven als aards, maar is niet heel erg uitgesproken. Je kunt het een beetje vergelijken met dat van een gekookte aardappel. De smaak is afhankelijk van hoe je cassave bereid. Ga je het koken of bakken? Dan wordt het zachter en krijgt het een zoete smaak. Bij het frituren wordt hij knapperig. Daarbij is het lekker om te variëren met je favoriete kruiden. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent!

Hoe bereid je cassave?

Er zijn verschillende bereidingswijze voor cassave waarbij het bij elk belangrijk is dat hij in ieder geval goed gaar is. Deze bruin-witte knol bevat namelijk rauw giftige stoffen. Gelukkig is het niet moeilijk om te bereiden, maar het vergt wel even wat aandacht.

Waar koop je cassave?

Omdat deze wortelknol vooral voorkomt in subtropische landen, is de kans groot dat hij niet in je standaard supermarkt ligt. Je kunt wel altijd cassave vinden bij een toko, buitenlandse supermarkt of de groenteboer. Ook vind je ze vaak op de markt. Nog niet gevonden? Dan kun je kijken of je cassave online kunt bestellen.

Cassavemeel

Je kunt de knol niet alleen los kopen, maar ook als meel. Cassavemeel is een meel dat wordt gemaakt van de plant. Dit wordt vaak gebruikt in de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse keuken, maar tegenwoordig wordt het ook veel gebruikt als alternatief voor tarwemeel. Het is namelijk een glutenvrije meelsoort. Het meel wordt op verschillende manieren gebruikt in de keuken en ook steeds meer, omdat het zo populair raakt als glutenvrije optie. Denk hierbij aan de bereiding van brood, pannenkoeken of wraps. Daarnaast kun je het ook verwerken in soepen, stoofschotels, smoothies en sauzen of eten als knapperige snack, zoals cassavekroepoek- of chips

Zelf cassavemeel maken

Je kunt het kant-en-klaar kopen of zelf maken. Om cassavemeel te maken, kun je de wortel te schillen, het vlees raspen, drogen en tot slot malen tot een fijn poeder.

Cassave kroepoek en chips

Van de wortelknol kun je heerlijke cassavekroepoek- en chips maken. Dit is supermakkelijk om te doen! Het enige wat je nodig hebt is cassave, zout, water, olie om in te frituren en specerijen naar keuze. We leggen je stap voor stap uit hoe je deze voedzame snack maakt:

  • Belangrijk is dat je de cassave na het schillen in dunne plakjes snijdt. Dit doe je het makkelijkst met een mandoline. Heb je deze niet? Geen zorgen, het kan ook met een kaasschaaf of een grote rasp! Met een gewoon mes is wat minder handig; ze moeten namelijk erg dun en gelijkmatig gesneden worden. Zo krijg je de lekkerste crunch;
  • Heb je de cassave in dunne plakjes gesneden? Dan is het tijd om te frituren. Zorg dat je genoeg olie hebt om de cassave chips onder te laten dompelen en opwarmt tot 175 graden;
  • Dep de cassavechips ondertussen droog met keukenpapier of een schone theedoek en bak ze in kleine porties in de olie voor ca. 2-3 minuten of totdat ze krokant bruin zijn;
  • Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier;
  • Top af met zout en je favoriete specerijen en serveer met een lekkere dip!

Cassave recepten

Benieuwd naar nog meer lekkere gerechten met cassave? Probeer dan onderstaande recepten eens!

Cassavesaté met pindasaus

Cassavesaté met pindasaus

Deze saté van gestoomde blokjes tapioca (cassave) is een populaire streetfoodsnack uit universiteitsstad Bandung, omdat het een goedkoper alternatief is dan saté van vlees of kip. De blokjes zijn gekruid als saté, zien eruit als vlees en hebben ook een echte bite.

Naar het recept
Zoete-aardappel-maiskoekjes met tamarindebacon en avocado

Zoete-aardappel-maiskoekjes met tamarindebacon en avocado

Op zoek naar een origineel gerecht om indruk mee te maken op je gasten? Probeer dan eens deze maiskoekjes! Een optisch eenvoudig gerecht met een enorme smaakexplosie.

Naar het recept
Heri heri

Heri heri

“Heri heri is een gerecht dat de tot slaaf gemaakten kracht moest geven voor het harde werk op de plantages. Als ze geluk hadden, was er wat vis of misschien een ei beschikbaar om erbij te eten. Het is bijzonder dat heri heri vandaag de dag met trots gegeten wordt”, vertelt Noni Kooiman over het recept uit haar boek.

Naar het recept
Bojo

Bojo

Kokos en cassave wordt geraspt en met onder andere in rum geweekte rozijnen erdoor gebakken in de oven. Het wordt een heerlijke puddingachtige cake.

Naar het recept
Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!