Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
chips van schillen

Zo kun je chips maken van fruit- en groentenschillen

Advertentie

Elke week delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we je hoe je zelf chips kan maken van schillen.

Chips van schillen maken

Zelf chips maken? Jazeker! Dat is een stuk makkelijker dan je misschien wel denkt. Daarbij is het de perfecte manier om je overgebleven groenteschillen op te maken. Zo hoef je deze schillen nooit meer weg te gooien en heb je binnen een mum van tijd een lekkere én duurzame snack. Hoe je chips van schillen maakt? Wij leggen het je graag uit.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Knapperige chips van schillen

Schillen van groenten en fruit worden vaak weggegooid. Zonde! Je kan hier namelijk hartstikke eenvoudig zelf chips van maken. In principe kan je alle soorten schillen gebruiken, van appels tot aardappels. Het is wel belangrijk dat de schil eetbaar is en niet te zacht. Je wilt namelijk knapperige chips en met zachte schilletjes gaat dat niet lukken. Het beste kan je dus schillen van stevige (knol)groenten gebruiken om zelf chips van te maken.

Recept: zelf chips maken

Heb je de juiste schillen verzameld? Dan kunnen we aan de slag. Er zijn verschillende manieren waarop je zelf chips kan maken. Kies vooral welke methode jij het fijnste vindt! Bij alle methodes start je met het droogdeppen van de schillen. Daarna is de keuze aan jou: stop je ze in de oven, frituur of airfryer? Wanneer je kiest voor oven of airfryer is het belangrijk om de schillen met wat olijfolie en zout (of andere smaakmakers naar keuze) te husselen. Alleen zo krijg je ze goed knapperig. Voor de oven geldt een bereidingstijd van ca. 20 minuten op 200 graden en voor de airfryer geldt een bereidingstijd van ca. 15 minuten op 180 graden. Chips maken in de frituur is een stukje makkelijker. Hiervoor hoef je geen olie toe te voegen omdat je ze al in olie bakt. In de frituur zijn ze al binnen 3 minuten klaar op 180 graden. Na het afbakken voeg je het zout en de smaakmakers naar keuze toe.

Eenvoudig toch? Je bewaart de chips van schillen in een afgesloten trommel. Wacht niet te lang met opeten, ze worden redelijk snel zacht.

aardappelschillen chips van schillen maken

Lees ook: Zo kan je zelf boerenkoolchips maken

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!