Advertentie
Chips van schillen maken
Zelf chips maken? Jazeker! Dat is een stuk makkelijker dan je misschien wel denkt. Daarbij is het de perfecte manier om je overgebleven groenteschillen op te maken. Zo hoef je deze schillen nooit meer weg te gooien en heb je binnen een mum van tijd een lekkere én duurzame snack. Hoe je chips van schillen maakt? Wij leggen het je graag uit.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Knapperige chips van schillen
Schillen van groenten en fruit worden vaak weggegooid. Zonde! Je kan hier namelijk hartstikke eenvoudig zelf chips van maken. In principe kan je alle soorten schillen gebruiken, van appels tot aardappels. Het is wel belangrijk dat de schil eetbaar is en niet te zacht. Je wilt namelijk knapperige chips en met zachte schilletjes gaat dat niet lukken. Het beste kan je dus schillen van stevige (knol)groenten gebruiken om zelf chips van te maken.
Recept: zelf chips maken
Heb je de juiste schillen verzameld? Dan kunnen we aan de slag. Er zijn verschillende manieren waarop je zelf chips kan maken. Kies vooral welke methode jij het fijnste vindt! Bij alle methodes start je met het droogdeppen van de schillen. Daarna is de keuze aan jou: stop je ze in de oven, frituur of airfryer? Wanneer je kiest voor oven of airfryer is het belangrijk om de schillen met wat olijfolie en zout (of andere smaakmakers naar keuze) te husselen. Alleen zo krijg je ze goed knapperig. Voor de oven geldt een bereidingstijd van ca. 20 minuten op 200 graden en voor de airfryer geldt een bereidingstijd van ca. 15 minuten op 180 graden. Chips maken in de frituur is een stukje makkelijker. Hiervoor hoef je geen olie toe te voegen omdat je ze al in olie bakt. In de frituur zijn ze al binnen 3 minuten klaar op 180 graden. Na het afbakken voeg je het zout en de smaakmakers naar keuze toe.
Eenvoudig toch? Je bewaart de chips van schillen in een afgesloten trommel. Wacht niet te lang met opeten, ze worden redelijk snel zacht.
Lees ook: Zo kan je zelf boerenkoolchips maken
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.