Advertentie
Een heerlijke saus mag natuurlijk niet ontbreken bij het beste streetfood. Maar welke saus past waarbij? Wij zetten de meest voorkomende Aziatische sauzen op een rijtje en vertellen je waar je ze het beste bij kunt eten!
Aziatische sauzen
Van hoisin tot zwartebonensaus; welke Aziatische sauzen gebruik je voor bijvoorbeeld de lekkerste stoofgerechten, spareribs of marinades? Wat smaakt het lekkerste bij spring rolls of juist een visrecept? Elke saus gebruik je voor iets anders en heeft zijn eigen smaak. Wij vertellen je alles over de verschillende sauzen en wat je ermee kunt.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Donkere sojasaus
Een wat stroperige en zoetere variant van sojasaus met veel body. Goed te gebruiken in sauzen, stoofgerechten en in bijvoorbeeld chow-mein noodles. Daarnaast ken je het waarschijnlijk van het sausje bij de zelfgemaakte sushi. Wil je het zelf kopen? Ga dan naar de toko en kies een sojasaus van goede kwaliteit.
Lichte sojasaus
Zoals de naam al aangeeft, is deze saus wat lichter van kleur en dunner van structuur. Hij is hartig en vrij zoutig van smaak en wordt veel gebruikt in dipsauzen en om gerechten op het laatste moment nog op smaak te brengen.
Oestersaus
Bij toeval ontdekt doordat een pan met oestersoep op het vuur vergeten werd. De dikke, bruine, stroopachtige saus kent talloze toepassingen. Deze hartige saus maakt met name noodle– en groentegerechten lekker umami. Bij een goede toko is vaak ook vegetarische oestersaus, gemaakt van paddenstoelen, verkrijgbaar. Wat ons betreft mag een flesje niet ontbreken in je keuken.
Hoisinsaus
Gemaakt van onder meer zoete aardappel, tarwe, rijst, sojabonen, azijn, knoflook en rode pepers. Deze saus wordt veel in de Chinese keuken gebruikt en is met name bekend van Pekingeend en spring rolls. Hoisin betekent in het Chinees ‘zeevruchten’. Wat opmerkelijk is, want het zit er niet in en het wordt er ook niet typisch bij geserveerd. Onze tip? Gebruik hoisinsaus het eens bij dit recept voor bao buns!
Zwartebonensaus
Zwarte sojabonen worden gezouten en gefermenteerd voor deze veelgebruikte smaakmaker. Er zijn varianten met hele bonen, een pasta met grove stukken en een gladde saus. Veel gebruikt in de Chinese en Koreaanse keuken. Lekker bij bijvoorbeeld spareribs, bladgroenten of gesmoorde vis.
Rode tofu
Dit wordt ook wel tofu-kaas genoemd door de structuur die ontstaat tijdens het rijpingsproces. De tofu wordt gepekeld met verschillende smaakstoffen – waaronder meestal pepers – en verkocht in aardewerken potten. Wordt in China onder andere bij het ontbijt gegeten met rijst of pap. Ook te gebruiken als smaakversterker in diverse stoofgerechten.
Thaise vissaus
Deze vissaus is een lichte smaakmaker gemaakt van gefermenteerde vis. Er bestaan veel verschillende varianten; deze nam pla komt uit Thailand en wordt gemaakt van ansjovis. Gebruik vissaus bijvoorbeeld in plaats van zout om gerechten op smaak te brengen.
Onze tips
Zo gebruik je verschillende soorten noedels
Bovenop de trends: Chinees Nieuwjaar in New York
5x de beste plekken om Chinees te eten in Amsterdam
7x Aziatisch bakken
Go global: 7x fusion gerechten
Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.