Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
Cover voor Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Advertentie

Als je graag Aziatische gerechten kookt heb je hoisinsaus vast wel eens in de ingrediëntenlijst zien staan. Dit donkerbruine sausje kan aan veel gerechten worden toegevoegd en is dan ook een populair ingrediënt in de Kantonese keuken. Maar wat is hoisinsaus eigenlijk? En hoe kun je het gebruiken? Hoog tijd om beter kennis te maken met hoisinsaus!

Wat is hoisinsaus?

Hoe hoisinsaus precies is ontstaan, is niet bekend, maar we weten wel dat de saus oorspronkelijk uit de Kantonese keuken komt, de keuken van de provincie Guangdong in China, waarvan de hoofdstad vroeger Kanton heette.

Hoisinsaus is dik en donkerbruin en wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonenpasta, venkel, rode pepers en knoflook. Sommige koks en fabrikanten voegen nog ander smaakmakers toe aan de saus, zoals azijn, suiker en vijfkruidenpoeder.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt het?

Het woord ‘hoisin’ betekent ‘zeevruchten’ in het Chinees, maar aan de saus worden geen zeevruchten toegevoegd. De naam heeft dan ook meer te maken met de smaak, de sommigen wellicht aan zeevruchten doet denken. Hoisinsaus heeft een sterke geur en smaak, die zowel zoet als zout is.

De saus is ook een beetje pittig en heeft sterke umamismaken. De dikke textuur doet denken aan barbecuesaus.

Wat kun je ermee?

Hoisinsaus wordt veel gebruikt in wokgerechten of om vleesgerechten mee te glaceren. De saus smaakt ook erg goed bij eend, bijvoorbeeld als dipsausje voor Chinese pannenkoekjes met eend of bij pekingeend.

In de Vietnamese keuken wordt hoisinsaus gebruikt om phở op smaak te brengen en om springrolls in te dippen. Maak ook eens een marinade voor vlees of groente met hoisinsaus voor een bijzondere nieuwe smaak.

Waar koop je hoisinsaus?

De lekkerste hoisinsaus koop je in Nederland bij de toko, waar je de saus in potten, flessen en blikken kunt kopen. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar die allemaal een net andere smaak en textuur hebben: de ene is wat zoeter en wat dunner, de andere wat zouter en wat dikker.

Als je kleine verpakkingen koopt kun je uitproberen welke jij het lekkerst vindt. Geen toko in de buurt? De supermarkt heeft hoisinsaus meestal wel in de schappen liggen. De saus is dan meestal bij de woksauzen te vinden.

Hoisinsaus maken

Kun je de saus nergens in het schap vinden? Je kunt natuurlijk ook zelf hoisinsaus maken. Dat is verrassend eenvoudig:

  1. Verwarm in een (koeken)pan 1 el plantaardige olie.
  2. Fruit hier 1 teentje geraspte knoflook en 1 tl five spices poeder aan toe.
  3. Voeg er 60 ml sojasaus, 1 el honing, 2 el rijstazijn, 2 tl sesamolie en 1 tl misopasta aan toe en roer goed door.
  4. Laat 5 minuten pruttelen op een zacht vuur voor het indikken van de saus. Roer regelmatig door.

Hoe vervang je het?

Wij vinden hoisinsaus superlekker, maar vanwege de uitgesproken smaak van de saus kunnen we ons voorstellen dat niet iedereen het met ons eens is.

Als je liever een andere saus probeert of je kunt hoisinsaus niet in de winkel vinden, kun je ook kiezen voor teriyaki (eentje met knoflook erin), oestersaus of zwartebonensaus.

Hoe moet je hoisin bewaren?

In een ongeopend potje of flesje blijft de meeste hoisinsaus wel een paar jaar goed. Heb je gekookt met hoisinsaus en is de verpakking nog niet leeg? Bewaar hem dan in de koelkast, waar het een paar maanden duurt voor hij bederft.

Kijk, ruik en proef altijd even aan de saus voor je hem weggooit – wellicht is hij langer goed dan de THT-datum aangeeft!

Recepten met hoisinsaus

Hopelijk hebben we je ervan overtuigd dat dit krachtige sausje een plekje in je keukenkastje verdient. Als je dan eindelijk een potje hoisinsaus in huis hebt gehaald, kun je meteen aan de slag met een van deze heerlijke recepten:

Sticky hoisin-kip met rijst uit één pan

Sticky hoisin-kip met rijst uit één pan

Malse kip, smaakvolle hoisinsaus, heel weinig afwas; wat moeten we nog meer zeggen? Dit gerecht is lekker makkelijk om te maken en maak je af met frisse koriander en lente-uitjes.

Naar het recept
Spring rolls

Spring rolls

Zeiden we niet dat ze in Vietnam hoisinsaus als dipsaus bij springrolls eten? Als je dit recept hebt geprobeerd, begrijp je helemaal waarom.

Naar het recept
Gestoomde knoflook-paksoi met sesam en krokante uitjes

Gestoomde knoflook-paksoi met sesam en krokante uitjes

Paksoi is wat ons betreft een groente die wel wat meer liefde kan gebruiken. De zout-zoete hoisinsaus past heerlijk bij de ietwat bittere en pittige smaak van paksoi.

Naar het recept
Sticky duck met komkommer- lente-uisalade

Sticky duck met komkommer- lente-uisalade

Dit is misschien wel een van onze favoriete combinaties: malse eend, zoete hoisinsaus, frisse komkommer en pittige lente-uitjes. Restjes over? Wikkel ze de volgende dag in een wrap voor een snelle lunch.

Naar het recept
Noedels met gestoomde aubergine, vega gehakt en pepers

Noedels met gestoomde aubergine, vega gehakt en pepers

Dit vegetarische gerecht tover je binnen een halfuurtje op tafel én je hebt er niet zo veel ingrediënten voor nodig. Maak dit en je hebt een nieuw snel gerecht om aan je repertoire toe te voegen.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!