Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Wat is oestersaus

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

In samenwerking met Lee Kum Kee
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Sojasaus, azijn en sriracha worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar wist je dat er nog een andere saus is die je gerechten volledig kan transformeren met umami smaak? Dit ingrediënt geeft je gerecht nét weer een andere draai. Wij vertellen je alles over oestersaus, inclusief de lekkerste recepten. Want wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus?

Je hebt de flesjes vast weleens in de supermarkt zien staan, maar wat is oestersaus eigenlijk? Oestersaus is een donkergekleurde saus met oesterextract en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Om oesterextract te krijgen worden oesters lange tijd gekookt zodat er een intense en geconcentreerde smaak ontstaat. De saus is vaak stroperig en donker van kleur, dit komt door de toevoeging van suiker. Het is een bekende smaakmaker in de Chinese keuken, en tegenwoordig ook vaak daarbuiten.

Wist je dat de oestersaus van Lee Kum Kee ooit begon met een ongelukje? Een restauranthouder uit Zuid-China – Mr. Lee Kum Sheung – was in 1888 een pan met oestersoep aan het bereiden. Hij vergat op de soep te letten tot het geheel was ingekookt tot een dikke, stroperige saus. Toen hij het proefde ontdekte hij een onweerstaanbare heerlijke nieuwe smaak.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt oestersaus?

Oestersaus heeft een zoetige smaak die ontzettend vol en rijk is en veel umami heeft. Juist omdat de saus zo vol met smaak zit hoef je vaak maar een beetje te gebruiken. De saus is perfect in balans door verschillende smaken. Zo zit er ziltige umami in door de oesters en het zoete door de toevoeging van suiker. Het geeft zowel groenten als vlees een unieke smaak tijdens het bakken, perfect voor bijvoorbeeld wokgerechten.

Waar koop je het?

Over het algemeen is oestersaus goed te verkrijgen in elke supermarkt, je vindt het in het gangpad met sauzen. Tegenwoordig vind je ook verschillende varianten, wat dacht je bijvoorbeeld van Lee Kum Kee Panda-Merk Oestersaus? Deze saus bevat een lagere concentratie oesterextract dan gewone oestersaus en is favoriet bij veel restaurants. Natuurlijk is er ook Lee Kum Kee Premium Oestersaus, dit is de originele variant vol umami. Deze originele variant is dan ook de keuze van vele koks en Chinese families. Eet je liever vegetarisch? Probeer dan eens Lee Kum Kee Vegetarische Roerbaksaus Met Paddenstoel.

Lee Kum Kee Vegetarische roerbaksaus met paddenstoel

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

In een gesloten verpakking is de saus ontzettend lang houdbaar. Na opening moet het altijd in de koelkast bewaard worden en zo snel mogelijk gebruikt worden voor de beste kwaliteit. Omdat er vaak geen conserveringsmiddelen in oestersaus zitten is er een kans op besmetting door de omgeving. Controleer daarom altijd eerst de smaak en textuur voor het volgende gebruik. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

Kun je de oestersaus net even niet vinden of ben je op zoek naar een vegetarisch alternatief? Oestersaus kan niet gemakkelijk worden vervangen, maar Lee Kum Kee heeft een vegetarische versie van oestersaus gemaakt met een vergelijkbare textuur als alternatieve optie, speciaal voor mensen die geen zeevruchten kunnen of willen consumeren. Lee Kum Kee Vegetarische Roerbaksaus Met Paddenstoel is gemaakt met shiitake voor de herkenbare umami.

Wat kun je er allemaal mee?

Omdat de smaak zo geconcentreerd is, geeft een kleine hoeveelheid al erg veel smaak aan een gerecht. De saus wordt vaak gebruikt in combinatie met varkens- of rundvlees en groenten, maar het smaakt ook erg goed bij noedels. Vaak hoef je de saus alleen maar even toe te voegen aan de pan terwijl je de groenten of het vlees bakt. Easy does it! Probeer maar eens met één van onderstaande recepten.

Lee Kum Kee

Recepten met oestersaus:

what a wok biefreepjes

Biefreepjes met oestersaus en sperziebonen

Dit recept is simpel, snel en zit boordevol smaak. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, de biefreepjes staan namelijk al binnen 30 minuten op tafel. Wanneer ga jij ‘m maken? Smullen!

Naar het recept
Pork buns

Pork buns

Deze kleine hapjes zijn wat ons betreft de ideale snack! Je maakt ze met een stoommandje. Ondanks dat het kleine hapjes zijn zitten ze vol met heerlijke smaken. Ze zijn om te delen, maar we begrijpen het helemaal als je dat liever niet doet.

Naar het recept
Shanghainoodles met rundvlees

Shanghainoodles met rundvlees

De sojasaus, de rijstwijn en de oestersaus geven dit gerecht een onweerstaanbare smaak. Het liefst slurpen we het kommetje meteen leeg, zo lekker vinden we ze. Probeer het zelf en zet deze heerlijke shanghainoodles met rundvlees op tafel!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!