
Wat is rijstazijn?
Zoals de naam al doet vermoeden is rijstazijn een azijn gemaakt van rijst. Net als bij andere azijnsoorten wordt het gemaakt door de smaakmaker, in dit geval kleefrijst, dubbel te laten fermenteren: de eerste keer om van de suikers alcohol te maken, de tweede keer om van de alcohol zuur te maken. Het eindresultaat is niet altijd hetzelfde: Chinese rijstazijn is bijvoorbeeld veel donkerder van kleur en hebben een sterkere smaak dan Japanse. Dit kan te maken hebben met de soort rijst die wordt gebruikt, bijvoorbeeld zwarte of bruine rijst, of met andere ingrediënten die aan de rijstazijn worden toegevoegd, zoals sake. In Nederland wordt met name de Japanse rijstazijn gebruikt.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt rijstazijn?
Net als andere azijnsoorten heeft rijstazijn een zure, frisse smaak, al is deze wel veel milder dan de azijn die we in Europa veel in de keuken gebruiken. Ook is deze azijn wat zoeter dan Europese witte azijn.
Waar koop je het?
Veel grotere supermarkten hebben rijstazijn wel in de schappen liggen; kijk dan bij de sushi-ingrediënten of bij de Aziatische producten. Bij de toko kun je het in grotere flessen kopen, handig voor als je het vaak gebruikt. Van deze azijn zijn veel verschillende merken te koop, die elk een eigen smaak hebben die iets meer zoet of iets meer zuur kan zijn. Experimenteer vooral met verschillende soorten om erachter te komen wat je lekker vindt.
Wat kun je er allemaal mee?
Je kunt het gebruiken in alle recepten waar je normaal natuurazijn voor zou gebruiken, als je een wat mildere, zoetere smaak zoekt. Zoals we eerder al vertelden is rijstazijn een belangrijk ingrediënt om smaak te geven aan sushirijst. Ook is hij een lekkere smaakmaker in dressings en marinades en is het erg geschikt om mildere ingelegde groenten mee te maken. Sprenkel het ook eens over verse friet of verwerk deze azijn in een zelfgemaakte cocktail.
Hoe vervang je rijstazijn?
Omdat het een mildere, zoetere smaak heeft dan de welbekende natuurazijn, kun je de een niet zomaar door de ander vervangen. Als je een alternatief zoekt voor rijstazijn kom je het dichtst in de buurt met appelciderazijn, dat ongeveer dezelfde balans tussen zoet en zuur heeft. Ook champagneazijn en sherryazijn zijn geschikte vervangers van rijstazijn. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat af kan wijken als je het vervangt door een ander ingrediënt.
Recepten met rijstazijn
Hoewel rijstazijn dus nooit het hoofdbestanddeel van de maaltijd is, voegt hij wel veel smaak toe en zul je hem zeker missen als je hem vergeet toe te voegen. We hebben onze favoriete recepten met rijstazijn voor je op een rijtje gezet:

Garnalentoast
In dit recept wordt de rijstazijn verwerkt in de garnalenpasta die je vervolgens dik op de toast smeert en frituurt. Serveer er zelfgemaakte chilijam bij en je hebt gegarandeerd een nieuwe favoriete snack gevonden.

Spitskool met sesamdressing
Bij dit gerecht merk je hoeveel smaak rijstazijn aan een dressing kan toevoegen. Deze frisromige dressing is superlekker bij de ietwat bittere spitskool. Dit recept is trouwens binnen tien minuutjes klaar!

Nigiri masu kabayaki
Sushi kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Dit gerecht komt uit de Nikkei-keuken, een bijzondere fusion van Peruaanse en Japanse smaken.

Filipijnse Adobo
Voor dit gerecht laat je de kip het best een hele nacht marineren in onder andere rijstazijn, zodat de smaken goed intrekken. Het resultaat is mals en extreem smaakvol.

Gesmoorde makreel met miso
Deze vis is zó mals dat hij al bijna uit elkaar valt als je er te hard naar kijkt. Ook in dit recept wordt de rijstazijn in een dressing verwerkt, deze keer met scherpe mosterd en notige sesamolie. Lékker!
Lees ook:
Onze tips

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.