Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
zelf sushi maken

Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt

Advertentie

Ken jij sushi alleen uit all-you-can-eat-restaurants of als afhaalgerecht? Dan is het hoog tijd om deze Japanse delicatesse eens thuis te maken! Want zelf sushi maken is helemaal niet moeilijk en hartstikke leuk om te doen. Lees dus snel verder!

Zelf sushi maken klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het gelukkig helemaal niet. In dit artikel nemen we je aan de hand en leggen we je stap-voor-stap uit welke ingrediënten je nodig hebt, hoe je zelf sushirijst maakt, wat je als vulling kan gebruiken en hoe je de sushi het beste kan rollen. Zelf sushi maken was nog nooit zo makkelijk!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf sushi maken

Wie zelf sushi wil maken, moet eerst de juiste ingrediënten in huis halen. De basis bestaat uit nori-vellen, sushirijst, rijstazijn, suiker en zout. Waar je de sushi vervolgens mee vult is helemaal aan jou. Wat denk je bijvoorbeeld van zalm, tonijn, komkommer, omelet of avocado?

Sushi vulling

Met dit lijstje vol ideeën voor de sushi vulling kan je eindeloos mixen & matchen en zo jouw eigen sushi samenstellen. Ook is het een handig overzicht om mee te nemen wanneer je boodschappen gaat doen, zo weet je altijd wat je in huis moet halen en heb je een online boodschappenlijstje bij de hand. Tip: sla de link op in je telefoon of bewaar op Pinterest.

Sushirijst maken

Heb je alle ingrediënten in huis? Dan kan je de sushirijst gaan maken. Zorg dat je altijd speciale rijst voor sushi koopt en geen ‘gewone’ rijst gebruikt. Het belangrijkste verschil is dat de korrel van sushirijst korter, ronder en dikker is dan die van rijst die we doorgaans eten. Daarbij bevat sushirijst meer zetmeel waardoor de korrels na het koken beter aan elkaar plakken. Dit maakt de rijst makkelijker te rollen en dat is natuurlijk precies wat je wilt. De rijst bereiden is helemaal niet moeilijk, zolang je het recept maar goed opvolgt:

hoe eet je sushi: sushirijst

Basisrecept sushirijst

Wil je ook eens zelf sushirijst maken? Het is helemaal niet moeilijk, zolang je het recept maar goed opvolgt.

Naar het recept

Sushi rollen

Is de rijst klaar? Dan kan het rollen beginnen! Wie nog nooit sushi heeft gemaakt kan het beste beginnen met het maken van de maki-variant. Dat zijn de kleine rolletjes zoals je op de foto ziet. Dit is de meest standaard variant van sushi en bestaat uit vulling omringd met rijst in een jasje van zeewier.

Om thuis maki’s te maken heb het volgende nodig: bereide sushirijst met een lepel erbij, vulling voor de sushi, sushimatje, nori-vellen, scherp mes en een mok water met een lepel erin. Staat alles klaar? Volg dan deze stappen op:

  1. Leg het sushimatje voor je neer op een vlakke ondergrond en leg een nori-vel op het rolmatje.
  2. Breng een laagje rijst gelijkmatig aan over het nori-vel en laat daarbij 1 centimeter aan zowel de boven- als onderkant vrij. Druk de rijst goed aan met de lepel.
  3. Leg op het midden van de rijst de vulling. De vulling moet horizontaal verdeeld zijn zodat er een lijn vormt.
  4. Maak met de schone lepel (uit de mok met water) het bovenste lege gedeelte van het nori-vel nat.
  5. Begin met rollen. Dit doe je als volgt: rol het onderste gedeelte van het nori-vel over de rijst met vulling. Duw aan, haal het matje even terug en rol nu verder op. Doordat je het bovenste gedeelte van het nori-vel hebt natgemaakt blijft dit aan elkaar plakken. Heb je een mooie rol? Snijd dan de zijkantjes af met een schoon mes en snijd de rest van de rol in gelijkmatige stukken van ongeveer 1,5 cm dik.

En je zelfgemaakte sushi is klaar! Je kan deze gelijk opeten of nog een rol maken met een andere vulling. Hiervoor kan je dezelfde stappen opvolgen. Zorg er wel voor dat je het mes en de lepel (in de mok met water) eerst schoonmaakt zodat de boel niet aan elkaar blijft plakken.

Sushi recepten:

Temaki (sushi hand rolls)

Temaki (sushi hand rolls)

Heb je de smaak te pakken? Dan kan je variëren met verschillende varianten. Je kent ze vast als je weleens sushi in een restaurant hebt gegeten: temaki, oftewel handrollen met sushi. Probeer ze eens zelf te maken met dit heerlijke recept!

Naar het recept
Homakase: Saba nori maki (makreelrol)

Saba nori maki (makreelrol)

Oof Verschuren over zijn recept: “Eigenlijk is deze rol meer een sashimirol dan sushirol, want in deze maki zit geen rijst. Maar de makreel heeft meer dan genoeg umami en zijn vet wordt mooi door de azijn uitgebalanceerd. U houdt dus een heel mooi fris hapje in uw handen. Mocht hij nou lastig dicht te plakken zijn, dan mag u van mij stiekem toch een heel dun randje rijst ertussen plakken om hem mooi strak dicht te krijgen. Maar op een gegeven moment moet u het ook zonder kunnen. Oefening baart kunst! Zie de rijst maar even als de zijwieltjes op een kinderfiets.”

Naar het recept
poké bowl met tempeh

Pokébowl met gerookte tempeh

Gaat het je nog niet zo goed af? Dan kan je met alle ingrediënten je eigen poké bowl samenstellen. Zelfde smaak, minder werk!

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!